کد خبر 690842
۱۴۰۵/۰۶/۱۴ ۱۴:۳۹

دارایی‌های شهروندان در ۷۰۰۰ تعاونی محبوس شده است

ساعت 24 - وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به اینکه نزدیک به ۷۰۰۰ تعاونی در حال تصفیه هستند و هنوز به نتیجه نرسیده‌اند، بیان کرد: سرمایه‌های مردم در این تعاونی‌ها در حالت غیرفعال قرار دارد و برخی از این تعاونی‌ها تا ده سال گذشته هنوز به سرانجام نرسیده‌اند.
دارایی مردم در ۷۰۰۰ تعاونی قفل است

به نقل از ایسنا، احمد میدری - وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی - در بیست‌ویکمین همایش ملی تعاونی‌ها، بر لزوم تقویت شبکه‌های تعاونی تأکید نمود و گفت: در ابتدا اجازه دهید تا به تجربه‌ای در زمینه تعاون اشاره کنم و سپس بررسی کنیم که چه اقداماتی برای تقویت این بخش ضروری است.

او ادامه داد: مدتی پیش، به بررسی علل تفاوت قیمت کالاهای مختلف در ایران پرداختیم. یکی از نمونه‌ها قیمت مرغ بود که در یک شهرستان نسبت به شهرستان دیگر دارای اختلافی چشمگیر بود، حتی این تفاوت به حدود ۵۰ هزار تومان می‌رسید. علت این پدیده را بررسی کرده و دریافتیم که ایجاد تعاونی‌هایی که اقدام به تأمین منابع اولیه و نهاده‌های مورد نیاز خود کرده و همچنین در زمینه کشتار عمل کنند، می‌تواند تأثیرگذار باشد.

میدری افزود: از طریق یک شبکه ایجاد شده، می‌توان قیمت‌ها را به طرز قابل توجهی کاهش داد. در سطح جهانی، نمونه‌های مختلفی از چنین شبکه‌هایی وجود دارد. به عنوان مثال، شرکت والمارت که یکی از بزرگ‌ترین نهادهای خصوصی در جهان است، به خوبی از ایجاد شبکه و تجمیع ظرفیت‌های اقتصادی بهره‌برداری کرده و در همین راستا، تعاونی‌ها نیز می‌توانند با تجمیع منابع کوچک، توان اقتصادی اعضای خود را افزایش دهند.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به اهمیت این موضوع در شرایط اقتصادی کنونی کشور بیان داشت: به ویژه در شرایط جنگ اقتصادی و حتی در زمان‌های عادی، ضرورت دارد که بتوانیم منابع کوچک را تجمیع کنیم تا قدرت اقتصادی مردم تقویت شود. در نظام اقتصادی، عدالت از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و باید بررسی کنیم که سهم مردم از رشد اقتصادی چیست و چگونه می‌توانند نقش بیشتری در اقتصاد ایفا کنند. تجربه‌های موجود در کشور نیز نشان می‌دهد که وقتی انسان‌های برابر در کنار یکدیگر جمع می‌شوند و شبکه‌سازی می‌کنند، می‌توانند قدرت اقتصادی قابل توجهی ایجاد نمایند.

او تأکید کرد: مفهوم "تعاونی"، بر اساس همکاری انسان‌های برابر استوار است؛ به معنای آنکه افرادی با حق رای برابر در کنار هم جمع می‌شوند و یک هویت مشترک شکل می‌دهند. اگر این رویه در اقتصاد شکل گیرد، می‌توان انتظار داشت که قدرت اقتصادی مردم به وجود آید.

او به مثال تعاونی سیب‌زمینی در همدان اشاره کرد و گفت: در همدان، نمونه‌ای موفق از این تجربه را مشاهده کردیم. تحقیقات مقایسه‌ای با تجربیات کشورهای دیگر نشان داده است که این الگو می‌تواند در همدان نیز اجرا شود و به افزایش مدت زمان برداشت محصول کمک کند. به جای اینکه محصول به صورت ناگهانی برداشت و به بازار عرضه شود، با ایجاد ظرفیت‌های نگهداری می‌توان عرضه را مدیریت کرد و از کاهش قیمت جلوگیری کرد.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی یکی از اقدامات مورد نظر دولت را ایجاد شبکه‌های غیررسمی میان فعالان اقتصادی عنوان کرد و افزود: باید ابتدا یک شبکه غیررسمی در ایران ایجاد شود و سپس به سمت شکل‌گیری رسمی آن حرکت کنیم. بدین معنا که افرادی که در یک بخش یا یک منطقه فعالیت می‌کنند، باید یکدیگر را شناسایی کنند.

او خاطرنشان کرد: به عنوان مثال، زنانی که در حوزه گیاهان دارویی فعالیت دارند باید ابتدا یکدیگر را بشناسند. این امر از طریق نرم‌افزارها امکان‌پذیر است و خوشبختانه ابزارهای لازم در دسترس است و امسال می‌توانیم آن را عملیاتی کنیم.

میدری با تأکید بر اینکه ارتباطات غیررسمی می‌تواند بستر مناسبی برای شکل‌گیری تعاون ایجاد کند، ادامه داد: نمونه‌هایی مانند «بانک زمان» نشان می‌دهد که این نوع ارتباطات می‌تواند به ایجاد همکاری و شکل‌گیری تعاون منجر شود. در تاریخ، تعاونی‌ها ابتدا با تقویت ارتباط میان انسان‌ها تشکیل شده و پس از آن، فعالیت‌های اقتصادی در پی آن شکل گرفته است.

او گفت: شاید این موضوع آسان به نظر برسد، اما از اهمیت بالایی برخوردار است. شرکت‌های تعاونی که در زمینه فروشگاه‌ها و سایر فعالیت‌ها مشغول به کار هستند، باید با یکدیگر شبکه‌سازی کنند. همچنین شرکت‌هایی که نیازهای مشترک دارند، اگر با یکدیگر ارتباط برقرار کنند، به تدریج می‌توانند بدون اینکه الزاما ساختار رسمی داشته باشند، به سمت همکاری‌های اقتصادی حرکت نمایند.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره برنامه‌های دولت برای بخش تعاون نیز خاطرنشان کرد: یکی از اقداماتی که در حال حاضر در حال انجام آن هستیم، بررسی مسائل مربوط به بخش تعاون است. یکی از موضوعاتی که دوستان اشاره کردند، تأمین مالی و افزایش سرمایه است، اما مشکل اساسی بخش تعاون بیشتر به حاکمیت قانون و مسائل حقوقی مربوط می‌شود.

میدری ادامه داد: در برنامه‌ای که در این زمینه داریم، به بررسی مسائل حقوقی بخش تعاون خواهیم پرداخت و اینکه چگونه می‌توان آنها را برطرف نمود. یکی از مواردی که با قوه قضاییه مطرح شده، وضعیت تعاونی‌هایی است که مدت‌ها در فرآیند تصفیه قرار دارند.

او اضافه کرد: ما حدود ۷۰۰۰ تعاونی داریم که یا مجمع آنها تشکیل نشده و یا فرآیند تصفیه آنها ناتمام مانده است. این بدان معناست که دارایی‌های افراد سال‌ها در حالت غیرمولد باقی مانده است. وقتی ۱۰ سال از زمان تأسیس یک تعاونی می‌گذرد و تصفیه آن انجام نمی‌شود، مردم نمی‌توانند از دارایی‌های خود بهره‌برداری کنند.

میدری در ادامه به همکاری قوه قضاییه در حل این معضل اشاره کرد و افزود: خوشبختانه قوه قضاییه اعلام آمادگی کرده تا در این زمینه همکاری کند و امیدواریم با کمک این قوه، مسائل مربوط به تصفیه تعاونی‌ها را حل کنیم.

او تصریح کرد: باید امکان خروج از فعالیت اقتصادی نیز برای اعضای تعاونی‌ها وجود داشته باشد. اگر فردی همیشه از این نگران باشد که در صورت مشارکت در یک کسب‌وکار و به شکست رسیدن آن، چگونه می‌تواند از آن خارج شود، طبیعی است که از مشارکت اقتصادی بترسد. بنابراین، باید فرآیند تصفیه و خروج از فعالیت اقتصادی نیز اصلاح گردد.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به چالش‌های قانون ورشکستگی گفت: یکی از چالش‌های موجود در کشور، نیاز به اصلاح قانون ورشکستگی است و در این خصوص اقدامات و بررسی‌های لازمه آغاز شده است.

او همچنین از آغاز بررسی مجموعه‌ای از مقررات مربوط به بخش تعاون خبر داد و افزود: در صدد هستیم تا مجموعه مقررات این بخش را اصلاح کنیم. بسیاری از اساسنامه‌های موجود نیز استاندارد نیستند و شرکت‌هایی که توسط چند نفر تأسیس می‌شوند، مشکلات فراوانی را تجربه می‌کنند.

میدری تصریح کرد: باید از هوش مصنوعی بهره‌برداری کنیم تا مطابق با نوع فعالیت تعاونی‌ها، اساسنامه‌ها و خدمات مناسبی به آنها ارائه گردد.

او ثبت زمین را یکی دیگر از مشکلات اساسی کشور برشمرد و گفت: با کمال خوشحالی، رئیس قوه قضاییه در خردادماه سال جاری اعلام کرد که برای این مسئله در جستجوی راهکار هستیم. ما نیز به دنبال راه حلی هستیم تا هیئت‌مدیره تعاونی‌ها در این زمینه کوتاهی نکنند.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی خاطرنشان کرد: اگر هیئت‌مدیره‌ای در انجام وظایف خود سهل‌انگاری کند و این بی‌توجهی هزینه‌ای برای اعضا داشته باشد، از ابزارهای قانونی استفاده خواهیم کرد تا این مشکل با بهانه‌های مختلف مواجه نشود و اقدامات به سرعت انجام شوند.

میدری در ادامه به برنامه‌های تأمین مالی بخش تعاون اشاره کرد و گفت: در زمینه تأمین مالی، علاوه بر افزایش سرمایه بانک توسعه تعاون، به دنبال ابزارهای دیگری نیز هستیم. اوراق گام که اخیرا درباره آن اطلاع رسانی شده است، یکی از ابزارهای مهم است و سپرده‌ها نیز ابزار دیگر هستند که با توجه به شرایط کشور تلاش می‌کنیم در بخش تعاون، استفاده بیشتری از آن‌ها داشته باشیم.

او درباره شیوه تعامل دولت با بخش تعاون اظهار داشت: رویکرد ما این است که استان‌ها پیشنهادات خود را برای بهبود وضعیت تعاون ارائه کنند. چند روز پیش، تعدادی از دوستان از استان خراسان و شهر مشهد گرد هم آمدند و پیشنهادات متنوعی برای بهبود وضعیت بخش تعاون ارائه کردند و این روند ادامه خواهد داشت.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی بر اهمیت تغییر رفتار و تقویت همکاری در بخش تعاون تأکید کرد و گفت: اگر در کنار هم قرار بگیریم، می‌توانیم مسائل را به بهترین نحو حل کنیم. اقتصاد کشور به شرکت‌های بزرگ نیاز دارد، اما سؤال اینجاست که چگونه می‌توان قدرت این شرکت‌های بزرگ را ایجاد کرد؟ بخشی از این قدرت می‌تواند از واحدهای کوچک اقتصادی نشأت بگیرد.

میدری افزود: واحدهای کوچک، از جمله بقالی‌ها و فروشگاه‌ها، باید درک کنند که می‌توانند در کنار یکدیگر قرار بگیرند و تعاونی تشکیل دهند. ما نیز باید موانع را از سر راه برداشته و به آنها یاری رسانیم. این شبکه‌سازی می‌تواند میان شرکت‌هایی که در حوزه‌های مختلف فعال هستند نیز شکل بگیرد.

او به ظرفیت تعاونی‌های تاکسیرانی و حمل و نقل اشاراتی کرد و گفت: لازم است تا تعاونی‌های تاکسیرانی و حمل و نقل و دیگر مجموعه‌های مشابه بتوانند در کنار یکدیگر قرار بگیرند و از ظرفیت کامل نیروهای مردمی استفاده کنند.

میدری در پایان با ابراز امیدواری برای همکاری فعالان بخش تعاون و استفاده از ظرفیت‌های مردمی، تأکید کرد که این اقدامات می‌تواند به حل مسائل اقتصادی کشور و تقویت بخش تعاون منجر شود.

انتهای پیام

نظرات کاربران

نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین، افترا، لینک، تبلیغات و نوشته‌شده با حروف لاتین معذور است.

هنوز نظری برای این خبر تایید نشده است.