حسین افشین در نشست خبری سومین دوره رویداد بین‌المللی المپیک فناوری، درباره اثرات محدودیت‌های اینترنتی بر زیست‌بوم فناوری کشور توضیح داد که بخش چشمگیری از فعالیت شرکت‌های دانش‌بنیان، به دسترسی مستمر به شبکه جهانی و همچنین منابع علمیِ معتبر در سطح بین‌المللی وابسته است.

به گفته معاون علمی رئیس‌جمهور، وقتی این دسترسی به منابع و داده‌های جهانی محدود می‌شود، مسیر رشد شرکت‌های دانش‌بنیان و گسترش دانش در کشور عملاً با کندی و رکود روبه‌رو خواهد شد. او این وضعیت را به‌عنوان یک هزینه واقعی توصیف کرد که طی یک سال اخیر بر دوش شرکت‌ها و دانشجویان قرار گرفته است.

تاثیر جدی اینترنت بر شاخص‌های علمی

افشین در ادامه، پیامدهای این شرایط را این‌گونه مطرح کرد: «بدون تردید، شاخص‌های علمی ایران در سال آینده روند نزولی را تجربه خواهند کرد.»

حسین افشین، معاون علمی رئیس‌جمهور

وی همچنین نسبت به پیامدهای محدود شدن دسترسی اینترنتی برای حضور مجلات علمی ایران در فهرست‌های نمایه‌شده بین‌المللی هشدار داد. افشین گفت که قرار گرفتن مجلات در معرض دید مخاطبان جهانی و امکان دسترسی آن‌ها، یکی از معیارهای کلیدی در فرایند ارزیابی و امتیازدهی به شمار می‌رود.

معاون علمی رئیس‌جمهور بر این باور است که ادامه محدودیت‌های فعلی ممکن است موجب خروج بخشی از مجلات ایرانی از نمایه‌های بین‌المللی شود. او تصریح کرد که برای نمایه شدن این مجلات تلاش‌های گسترده‌ای انجام شده بود، اما دسترسی در سطح جهانی از شروط اصلی برای کسب امتیاز و قرار گرفتن در این پایگاه‌هاست.

پیامدهای محدودیت اینترنت برای جایگاه علمی ایران

افشین گفت اگر در سال آینده افت در شاخص‌های علمی و فناوری ایران رخ دهد، نباید این موضوع موجب شگفتی شود. به اعتقاد او، کنار هم قرار گرفتن این شرایط می‌تواند باعث تغییر جایگاه ایران در مقیاس جهانی گردد.

در کنار این مسئله، محدودیت‌های اینترنتی می‌تواند بر عملکرد شرکت‌های دانش‌بنیان اثر مستقیم بگذارد و همچنین دسترسی دانشجویان و پژوهشگران به منابع علمی بین‌المللی را تحت تاثیر قرار دهد. معاون علمی رئیس‌جمهور، وابستگی به شبکه جهانی را از عوامل مهمی دانست که اختلال‌های اینترنتی را به‌صورت واقعی بر مسیر رشد علمی کشور اثرگذار می‌کند.

سومین المپیک فناوری در آبان‌ برگزار می‌شود

در بخش دیگری از این نشست، مهدی صفاری‌نیا، رئیس پارک فناوری پردیس، خبر داد که سومین دوره المپیک فناوری از تاریخ ۱۱ تا ۱۴ آبان‌ماه در منطقه بین‌المللی نوآوری ایران برگزار خواهد شد.

او هدف از برگزاری این رویداد را شناسایی استعدادهای فناورانه، سنجش توانایی حل مسئله و ایجاد پیوند میان نیروهای متخصص و صنعت عنوان کرد. در این دوره، ۱۵ لیگ طراحی شده و مجموع جوایز آن به ۳ میلیارد تومان می‌رسد.

امنیت سایبری، اینترنت اشیا، پهپاد و رباتیک از محورهای اصلی این رقابت به شمار می‌آیند. همچنین برنامه‌هایی مانند «ایستگاه کار» و «نمایشگاه کار» برای معرفی فرصت‌های شغلی و فراهم کردن امکان ارتباط شرکت‌ها با افراد متخصص و توانمند برگزار خواهد شد.

اینترنت