به گزارش ایسنا، رضا وفایی یگانه، معاون اقتصادی اتاق تعاون ایران، در جلسه‌ای با عنوان «آینده فناوری در ساختمان از نوآوری تا بهره‌وری» که بخشی از همایش آینده صنعت ساختمان بود، اعلام کرد: سال ۲۰۲۵ برای اعطای جایزه نوبل در زمینه اقتصاد نوآوری اختصاص یافته است. لازم است که دانشی که در مؤسسات تحقیقاتی و علمی تولید می‌شود، به حوزه‌های اقتصادی منتقل شود.

او ادامه داد: در صنعت ساختمان، ما در منطقه از مزیت‌هایی برخوردار هستیم، اما رشد محصولاتی که توسط فعالان این صنعت خلق شده‌اند باید با جدیت بیشتری دنبال شود. برنامه ما این است که هر سال به‌منظور بررسی و بهره‌برداری از جدیدترین دستاوردهای علمی، همایشی تحت عنوان اقتصاد مسکن با همکاری وزارت راه و شهرسازی برگزار کنیم.

معاون اقتصادی اتاق تعاون ایران خاطرنشان کرد: در سال جاری رویدادهای تخصصی با تمرکز بر آینده صنعت ساختمان در محورهای گوناگون برگزار کرده‌ایم. امروز هدف ما بحث و تبادل‌نظر در مورد نوآوری و بهره‌وری است. همچنین، باید محدودیت‌هایی که در مسیر نوآوری برای فعالان اقتصاد مسکن وجود دارد، از میان برداشته شود تا بستر لازم برای بهبود بهره‌وری کل کشور فراهم گردد.

وفایی یگانه در ادامه به اقدامات سازمان ملی بهره‌وری اشاره کرد و خاطرنشان ساخت: پیشنهاد ما این است که در این نهاد، انگیزه برای حرکت به سوی بهره‌وری ایجاد شود، که این امر نیازمند ابزارهایی از جمله دسترسی به فناوری‌های نوین است.

افزایش مصرف انرژی در شرایط قطع برق صنایع

او توضیح داد: در حال حاضر، ما برق و گاز صنایع را قطع می‌کنیم، در حالی که آمار نشان‌دهنده افزایش شدت مصرف انرژی است.

معاون اقتصادی اتاق تعاون ایران با تأکید بر صلاحیت حرفه‌ای مهندسان و سازندگان، بیان کرد: سازمان نظام مهندسی قادر است در زمینه تضمین کیفیت ساختمان نقش مؤثری ایفا کند. باید به این نکته توجه داشته باشیم که بسیاری از فرآیندهایی که در گذشته شکل گرفته، منجر به تضاد منافع شده است. در صورت اصلاح این فرآیندها، این تضاد می‌تواند به هم‌افزایی تبدیل گردد.

وفایی یگانه تصریح کرد: بزرگ‌مردی گفته است اگر می‌خواهید کاری را به درستی انجام دهید، بیش از ۹۰ درصد مسائل به فرآیندها مربوط می‌شود. بنابراین باید فرآیندها را بازبینی کرده و از هوشمند کردن فرآیندهای ناکارآمد پرهیز نماییم.

سیاست وزارت راه و شهرسازی برای تضمین‌پذیری ساختمان‌ها

در ادامه این نشست، آقای اسدی، مدیرکل دفتر توسعه مهندسی وزارت راه و شهرسازی، در خصوص «تضمین‌پذیری ساختمان» سخنانی ارائه داد و گفت: در حال حاضر، عموماً ساختمان‌ها از لحاظ تضمین‌شدگی در وضعیت مناسبی قرار ندارند. تضمین‌پذیری شامل پنج مرحله است که به ترتیب شامل صلاحیت، ردیابی، کنترل مستقل، تضمین مالی و پایش عملکرد می‌باشد.

او افزود: تضمین‌پذیری، نحوه بررسی خروجی‌ها را تعیین می‌کند. پروانه ساخت، پایه و شرایط خدمات و بیمه از موضوعات ابتدایی به شمار می‌آیند، اما آنچه که تضمین‌پذیری را مشخص می‌کند، عملکردی است که کالا در انتها ارائه می‌دهد. باید گفت که کنترلی بر ریسک‌ها وجود ندارد و ضمانت‌نامه‌ها یا غیبت دارند یا به شدت ضعیف‌اند.

مدیرکل دفتر توسعه مهندسی وزارت راه و شهرسازی با اشاره به ضرورت نظارت بر فرآیند اجرا بیان کرد: ما بازرسی‌های دوره‌ای را به عهده ناظر می‌گذاریم، اما باید چارچوبی برای آن تعیین گردد.

وی تأکید کرد: چهار دروازه تضمین در چرخه زندگی ساختمان را شامل می‌شود که عبارتند از: طراحی، تأمین و اجرا، تحویل و راه‌اندازی و بهره‌وری. ضعف عمده ما در حوزه بهره‌برداری است.

اسدی درباره پیشگیری، طراحی و تولید صلاحیت‌های نوین گفت: ما این موضوع را در وزارت راه و شهرسازی دنبال می‌کنیم. در صلاحیت‌های جدید باید به مسائلی چون مدیریت ساخت، انرژی و کربن ساختمان، تاب‌آوری و بازسازی پس از بحران، ساختمان‌های هوشمند و بهره‌وری مبتنی بر داده و همچنین تعمیر و نگهداری توجه کافی داشته باشیم.

مدیرکل دفتر توسعه مهندسی وزارت راه و شهرسازی ابراز کرد: در حال حاضر، موضوعات مختلف در بخش ساختمان پراکنده شده و این امر تأثیر منفی بر تضمین‌پذیری دارد. جایی که ما آن را می‌شناسیم، شرکت و برند سازنده است و باید کیفیت ساختمان را تامین کند. در حوزه خودرو این موضوع رعایت می‌شود، اما در ساختمان این ضمانت وجود ندارد.

انتهای پیام