به نقل از ایسنا، شینا انصاری در جلسه کارگروه ملی مدیریت پسماند، که با حضور زهرا بهروزآذر، معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده و با تمرکز بر چالش‌های زیست‌محیطی ناشی از پلاستیک‌های یک‌بارمصرف برگزار گردید، بیان کرد: مصرف نامعقول کیسه‌ها و ظروف پلاستیکی یکبار مصرف پیامدهای قابل توجهی برای زنجیره غذایی، اکوسیستم‌های دریایی و جانداران دارد و برای کاهش تولید و مصرف این اقلام، لازم است اقدامات هماهنگ از سوی نهادهای مسئول صورت گیرد.

وی به تصویب آیین‌نامه کاهش مصرف کیسه‌های پلاستیکی در سال ۱۴۰۱ اشاره کرد و افزود: علی‌رغم سپری شدن چهار سال، بخش زیادی از وظایف مندرج در این آیین‌نامه هنوز به مرحله اجرایی نرسیده است. به جای صرف وقت در تدوین مصوبات نوین، ضروری است که موانع اجرایی قوانین کنونی شناسایی و رفع گردد.

انصاری بر این نکته تأکید کرد که شرایط اقتصادی و معیشتی نامساعد نباید به عنوان دلیلی برای عدم اجرای مسئولیت‌های قانونی پذیرفته شود. کاهش مصرف پلاستیک‌های یک‌بارمصرف به مطالبه‌ای جهانی تبدیل گشته و حتی برخی از کشورهای آفریقایی نیز قوانین سختگیرانه‌ای در این حوزه به مرحله اجرا درآورده‌اند.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد که اقدامات سال‌های گذشته بیشتر بر مدیریت مصرف متمرکز بوده است و افزود: تولید، حلقه گمشده سیاست‌های کاهش مصرف پلاستیک به شمار می‌رود و وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت نفت باید نقش پررنگ‌تری در این خصوص ایفا کنند.

وی ادامه داد: بی‌معناست که منابع ارزشمند پتروشیمی صرف تولید موادی چون کیسه‌های پلاستیکی گردد که مدت زمان مصرف مفید آنها فقط حدود ۱۲ دقیقه است. هدایت این منابع به سوی تولید محصولات بادوام و پایدار نه تنها آسیب‌های محیط‌زیستی را کاهش می‌دهد، بلکه از لحاظ اقتصادی نیز به نفع کشور خواهد بود.

انصاری بر لزوم استفاده همزمان از مشوق‌های اقتصادی، ابزارهای بازدارنده و اقدامات نظارتی تأکید ورزید و گفت: هر گونه اصلاح قوانین نباید مانع از اجرای مسئولیت‌های موجود گردد. پیشنهادات اصلاحی نیز می‌تواند با توجه به مورد، از طریق کمیسیون‌های تخصصی دولتی پیگیری شود.

معاون رئیس‌جمهور خواهان ارزیابی میزان پیشرفت در اجرای تمامی بندهای آیین‌نامه ظرف مدت یک ماه آینده شد و اظهار داشت: معاونت محیط زیست انسانی و دفتر مدیریت پسماند باید با برگزاری نشست‌های تخصصی با نهادهای مربوطه، موانع اجرایی را بررسی و راهکارهای عملیاتی برای حل این مشکلات ارائه نمایند.

وی همچنین بر لزوم تقویت پایش و نظارت بر تولید و مصرف پلاستیک‌های یک‌بارمصرف تأکید کرده و گفت: اقدامات فرهنگی و رسانه‌ای باید همزمان با تغییر الگوی تولید پیگیری شوند و از ظرفیت زنان، خانواده‌ها و دانش‌آموزان برای کاهش مصرف پلاستیک بهره‌برداری گردد.

به گزارش سایت محیط زیست، انصاری در پایان با اشاره به پویش «نه به پلاستیک» اظهار داشت: مشارکت نهادهای دولتی، ارگان‌های فرهنگی و گروه‌های مختلف اجتماعی در این پویش می‌تواند بستر اجرای کارآمد و جامع برای کاهش مصرف پلاستیک‌های یک‌بارمصرف را فراهم سازد.

انتهای پیام