توافق زیر فشار ضرب الجل دوماهه
ساعت 24 - هنوز مشخص نیست که آیا ایران و آمریکا مانند ده سال پیش در دوره ریاستجمهوری باراک اوباما به توافقی بر سر برنامه هستهای تهران دست پیدا خواهند کرد یا خیر. دونالد ترامپ بارها از توافق هستهای سال ۲۰۱۵ انتقاد کرده و به احتمال زیاد هم همحزبیهای او و هم اسرائیل با هرگونه توافقی مشابه برجام مخالفت خواهند کرد.
در مقابل ایران نیز به احتمال زیاد با هرگونه توافقی که به معنای برچیده شدن برنامه هستهای خود باشد مخالفت خواهد کرد. رئیسجمهوری ایالات متحده تهدید کرده که ممکن است به اسرائیل برای حمله به تاسیسات هستهای ایران چراغ سبز نشان دهد. این در حالی است که کارشناسان ایرانی و آمریکایی قرار است روز شنبه در عمان با یکدیگر مذاکره کنند.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفته است که هم ایران و هم آمریکا به نظر میرسد که برای دستیابی به توافق مشتاق هستند. انگیزه ایران برای دستیابی به توافق خروج از بحران اقتصادی و رفع تحریمها است و انگیزه آمریکا نیز دستیابی به موفقیتی در عرصه سیاست خارجی و جلوگیری از مناقشه نظامی است. آیا توافق د دو ماهه امکانپذیر است؟
پیش از این گزارشهایی منتشر شده بود که براساس آن دونالد ترامپ در نامه خود به علی خامنهای، رهبر ایران ضربالاجلی دو ماهه تعیین کرده است.او ماه مارس درباره ایران گفته بود: «به زودی اتفاقی خواهد افتاد. من ترجیح میدهم که توافقی صلحآمیز داشته باشیم تا گزینهای دیگر. اما گزینه دیگر مشکل را حل خواهد کرد. »
فرد فلایتس، نایب رئیس «انستیتوی سیاست نخست آمریکا» درباره رویکرد رئیسجمهوری ایالات متحده میگوید: «بر این باورم که موضع رئیسجمهوری ترامپ این است که همه گزینهها به جز نیروی نظامی را ابتدا حذف کند، قبل از اینکه هرگونه اقدام نظامی یا احتمال محاصره دریایی ایران را در نظر بگیرد. »
کارشناسان بر این باور هستند که با توجه مهلت کوتاه تعیین شده از سوی دونالد ترامپ، احتمال دستیابی به چارچوبی برای مذاکرات دست یافتنیتر از توافق نهایی است.
کریستوفر فورد، دستیار سابق وزیر خارجه آمریکا در دور اول ریاستجمهوری دونالد ترامپ بر این باور است که احتمال موافقت ایران با خروج ذخایر اورانیوم غنیشده از کشور وجود دارد اما بعید به نظر میرسد که تهران به طور کامل از توانایی غنیسازی خود صرفنظر کند.
مکانیزم ماشه
در مقابل علی واعظ، مدیر پروژه ایران در گروه بینالمللی بحران بر این باور است که ایران ممکن است به خاطر واقعیتهای جدید خاورمیانه حاضر شود تا در مورد موضوعاتی غیر از برنامه هستهای خود مذاکره کند. ایران در صورت عدم دستیابی به توافق بر سر برنامه هستهای خود ممکن است از پاییز سال جاری با فعال شدن مکانیزم ماشه و بازگشت تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل مواجه شود.
کریستوفر فورد در همین باره میگوید که کشورهای اروپایی مایل نیستند تا با فعال کردن مکانیزم ماشه آینده روابط خود با تهران را خراب کنند مگر اینکه به این نتیجه برسند که بازگشت تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل میتواند به روند گفتگوها کمک کند.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.