کودتای نرم علیه دولت زیر سایه جنگ
ساعت 24 - شاید بدبینترین شهروندان این سرزمین نیز تصور نمیکردند در روزها و شرایطی که آسمان ایران به جولانگاه ارتشی متخاصم تبدیل شده و کشور درگیر یک بحران تمام عیار به نام جنگ است؛ باز گروهی در تلاش برای عزل و استعفای رئیسجمهور باشند؛ موضوعی عجیب و حتی حیرتانگیز.ناحی، جای منافع ملی را خواهد گرفت؟
اما تندروها موفق شدند حتی این مرحله را نیز به انجام برسانند و در حالی که کشور با بحرانهای اقتصادی، تنشهای خارجی و تبعات جنگ ۱۲روزه ایران و اسرائیل دستوپنجه نرم میکند، بخشی از جریان تندرو بهجای تلاش برای وحدت و عبور از بحران، کارزارهای تازهای برای فشار به رئیسجمهور و حتی سوقدادن او به استعفا به راهانداختهاند؛ اقدامی که نهتنها صدای اصلاحطلبان، بلکه حتی اصولگرایان سنتی را نیز درآورده است.
چنانچه اکنون دیگر مشخص شده که مجموعهای از اقدامات سازمانیافته- از انتشار شایعات استعفا تا ارسال پیامکهای تهدیدآمیز و راهاندازی کارزارهای آنلاین- علیه مسعود پزشکیان در جریان است؛ آن هم در شرایطی که دولت او همچنان درگیر مدیریت پسلرزههای بزرگترین درگیری نظامی منطقه در سالهای اخیر است.
فشارهای پنهان در سالگرد انتخابات
اما به نظر میرسد تلاش برای استعفای پزشکیان حتی پیش از بامداد 23 خرداد و شروع جنگ و بهطور معناداری همزمان با سالگرد پیروزی پزشکیان در انتخابات ۱۴۰۳ شکل گرفت.
حشمتالله فلاحتپیشه، رئیس پیشین کمیسیون امنیت ملی مجلس، پنجشنبه 22 خرداد و یک روز پیش از آغاز جنگ گفت: « اصلا بحث سیاست خارجی برای افراطیون مهم نیست. برایشان مهم است که جای مسعود پزشکیان را بگیرند و او زودتر کنار برود. حتی در سالگرد انتخابات ریاستجمهوری، یک سری پیامک هایی با این عنوان مطرح میشود که باید پزشکیان کنار برود. چون تنها مسئله مهم برای آنها قدرت است و نیمچه قدرت برخاسته از مردم را تحمل نمیکنند. یک سری افراد از الآن پیامکهایی را تحت عنوان لزوم استیضاح پزشکیان، برای فعالان سیاسی ارسال میکنند. »
این سخنان در حالی بیان میشد که بعدتر منابع مستقل در وزارت ارتباطات نیز بهطور غیررسمی موضوع را تایید کردند که بخشی از این پیامکها از سرشمارههای جعلی یا خارج از زیرساخت اپراتورها فرستاده شدهاند؛ شواهدی که فرضیه فعالیت یک هسته سازمانیافته سیاسی و رسانهای علیه دولت را تقویت میکند.
زدن بر طبل استعفای پزشکیان در میانه جنگ و پس از آن
این اما تمام ماجرا نبود چرا که این روند در روزهای جنگ و شرایطی که کشور در وضعیت پیچیده پرخطری قرار داشت نیز ادامه یافت. در شرایطی که باید تنها یک صدای واحد از همبستگی ملی از کشور شنیده میشد؛ بناگاه تحرکات جدی رسانهای از سوی طیف تندروی شکست خورده در انتخابات سال 1403 در فضای رسانهای انعکاس یافت.
در روزی که پزشکیان راهی باکو شده بود و البته که سفر مهم و حساسی نیز بود یکباره زبان بدن و رفتار پزشکیان در این سفر مورد مداقه جریان منتقد دولت و حاکمیت قرار گرفت. این جریان از رهگذر انتقاد به رفتار و زبان بدن پزشکیان، در نهایت به هشتگ «عدم کفایت سیاسی» در فضای مجازی رسید. نکته جالب توجه این بود که مجموعه اکانتهای سایبری منتسب به یک موسسه در کنار اکانتهای جریان تندرو صحنهگردان این هشتگ بودند.
نهادهای عالی کشور، اقدامات افراطیها درقالب راهاندازی کارزار، ارسال پیامکهای ناشناخته و... را نه در چارچوب رقابت سیاسی، بلکه تهدیدی علیه امنیت ملی تشخیص دادهاند؛ اما گویا این تندروهای رخنه کرده در مجلس و صداوسیما و بسیاری از ارکان دیگر کشور از مصونیت آهنین برخوردارند که هر چه خلاف امنیت و مصالح کشور انجام دهند چندان با واکنش امنیتی مواجه نشوند
عجیبتر این که نخستین انتقاد این بود که پزشکیان چرا به فاصله کوتاهی پس از سفر اردیبهشتماه خود، در این شرایط به آذربایجان سفر کرده است. در صورتی که سفر پزشکیان به آذربایجان در قالب شرکت در اجلاس اکو، سفری اختصاصی به این کشور محسوب نمیشود. علت اصلی انتقادها به رئیسجمهور نیز از این باب بود که در حال حاضر دولت باکو به مشارکت در اقدام اسرائیل علیه ایران متهم بوده و گمانهزنیها هنوز برطرف نشده است.
همچنین برخی دیگر از منتقدان در فضای مجازی با هشتگهای هماهنگ عدهای دیگر بدون اشاره مستقیم و با استفاده از صحبتهای سرلشکر موسوی، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح مبنی بر این که «بر اساس اشاره فرمانده معظم کل قوا در نخستین پیام خود پس از آغاز جنگ تحمیلی که فرمودند، طرحی قاطع و بیچارهکننده آماده شده بود. با این حال، بهدلیل توقف درگیریها، فرصت اجرای آن فراهم نشد. در صورت ارتکاب خطایی دیگر از سوی دشمن، این طرح بدون تردید اجرا خواهد شد. » پزشکیان را به توقف جنگ و جلوگیری از پیروزی بر دشمن متهم کردند!
بخشی از این واکنشها با کلیدواژه و هشتگ عدم کفایت سیاسی در توئیتر بروز پیدا کرد که واکنشهایی از سوی حامیان رئیسجمهور به دنبال داشت. این اتهامزنی نیز در شرایطی بود که فرمانده کل قوا، شخص مقام رهبری بود و بارها نیز گفته شد که خود ایشان در تمام طول جنگ فرماندهی را برعهده داشتند و همین نیز سبب شد بسیاری کل این روند تلاش برای عزل یا استعفای پزشکیان را انتقامجویی از شکست سال گذشته در انتخابات زودهنگام ریاستجمهوری بدانند.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.