کد خبر 700546
۱۴۰۵/۰۶/۲۴ ۱۱:۲۳

پیامدهای جنگ‌ها مانع از دستیابی به اهداف توافقنامه‌های بین‌المللی است

ساعت 24 - رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به دستاوردهای پروتکل مونترال در حفاظت از لایه ازن گفت: تجربه موفق این پروتکل نشان داد که سیاست‌گذاری مبتنی بر علم، مشارکت جهانی و همکاری مؤثر کشورها، پایبندی به تعهدات و تأمین منابع مالی اختصاصی می‌تواند نتایج واقعی و ملموسی برای حفاظت از محیط زیست به همراه داشته باشد.
پیامدهای جنگ‌ها مانع از دستیابی به اهداف توافقنامه‌های بین‌المللی است

به گزارش ایسنا، شینا انصاری امروز در مراسم گرامیداشت روز جهانی لایه ازن و سالگرد تصویب کنوانسیون وین و پروتکل مونترال که در سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد، با بیان اینکه پروتکل مونترال یک توافقنامه جهانی در زمینه کنترل تولید، تجارت و مصرف مواد شیمیایی مخرب لایه ازن است، گفت: این توافقنامه با هدف حفاظت از زندگی روی کره زمین و از طریق حذف تدریجی این مواد شکل گرفت. این توافق مهم که در سال ۱۹۸۷ تصویب و در سال ۱۹۸۹ اجرایی شد، در حال حاضر یکی از موفق‌ترین توافقات زیست‌محیطی جهان و به نوعی توافقی الهام‌بخش در حوزه محیط زیست است.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: خوشبختانه لایه ازن در سایه تلاش‌های مشترک کشورهای سراسر جهان در مسیر ترمیم و احیا قرار گرفته و دستاوردهای خوبی در این زمینه حاصل شده است. این پروتکل نشان داده که سیاستگذاری مبتنی بر علم، مشارکت جهانی، همکاری‌های مؤثر کشورها، پایبندی قوی به تعهدات و تأمین منابع مالی اختصاصی می‌تواند نتایج واقعی، ملموس و قابل اندازه‌گیری در حفاظت از لایه ازن داشته باشد.

وی افزود: اجرای این پروتکل نه تنها حفاظت از لایه ازن را ممکن کرده بلکه به کشورها و صنایع امکان داده است تا ضمن حمایت از توسعه اقتصادی، به سمت استفاده از جایگزین‌های ایمن‌تر، سازگارتر و همسوتر با محیط زیست حرکت کنند.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به دهمین سالگرد تصویب اصلاحیه کیگالی اظهار کرد: اصلاحیه کیگالی با کاهش تدریجی جهانی گازهای گلخانه‌ای HFC و تسریع روند گذار به سمت خنک‌کننده‌های کارآمدتر، مسیر جدیدی را پیش روی کشورها قرار داده است.

انصاری اضافه کرد: طی یک دهه گذشته، اجرای اصلاحیه کیگالی در کشورها نشان داده است که چگونه می‌توان با ترویج فناوری‌های کارآمد از منظر انرژی، تقویت صنعتی و حمایت از نوآوری در بخش خنک‌کننده‌ها، به اولویت‌های توسعه دست یافت.

وی ادامه داد: پیش‌بینی می‌شود در صورت اجرای کامل این اصلاحیه تا سال ۲۱۰۰ میلادی از افزایش دمای کره زمین به میزان نیم تا یک درجه سانتیگراد جلوگیری شود؛ اقدامی که یکی از مهم‌ترین راهکارهای کاهش گرمایش زمین در قرن حاضر به شمار می‌رود.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اهمیت فناوری‌های نوین گفت: امروز در سطح جهانی موضوع فناوری‌های نوین، افزایش بهره‌وری انرژی، نوسازی تجهیزات و توسعه فناوری‌های سازگار با محیط زیست مطرح است و با توجه به شرایط کنونی کشور، موضوعات اقتصادی، ظرفیت‌های صنعتی، نیاز بازار و دسترسی به فناوری‌های مناسب و ایمن نیز باید مورد توجه قرار گیرد.

انصاری افزود: با توجه به ساختار پروتکل، با همکاری آژانس‌های اجرایی و  تامین منابع مالی می‌توان زمینه اجرای تعهدات زیست‌محیطی را هموار کرد و از اجرای تعهدات بین‌المللی به عنوان فرصتی برای بازسازی و توسعه فناوری در کشور بهره برد.

وی با اشاره به شعار روز جهانی ازن اظهار کرد: شعار امسال بر اقدام جهانی برای حفاظت از لایه ازن تأکید می‌کند و تداوم این مسیر در واقع توجه به آیندگان است. تلاش‌ها و موفقیت‌های حاصل از اجرای پروتکل مونترال و فراهم شدن زمینه‌ها و ظرفیت‌های لازم برای کمک به حل بحران‌های زیست‌محیطی جهانی، نمادی از توانایی همکاری بشر است.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: زمانی که بشر به یک اجماع در همکاری‌ها برسد و عزم جدی برای حل یکی از بحران‌های مهم زیست‌محیطی جهانی داشته باشد، می‌توان نشان داد که حل این بحران‌ها امکان‌پذیر است. پروتکل مونترال توانسته این هدف را محقق کند و امیدواریم جامعه جهانی با همکاری بیشتر و مسئولانه‌تر، در زمینه سایر مسائل زیست‌محیطی که در سطح جهانی با آنها مواجه هستیم نیز به چنین اجماعی دست پیدا کند.

انصاری با اشاره به چالش‌هایی همچون حفاظت از زیستگاه‌ها، تنوع زیستی و آلودگی پلاستیکی گفت: امیدواریم این همکاری جهانی بتواند برای سایر موضوعات و مصادیقی که به عنوان بحران در سطح جهان مطرح هستند نیز به اجماع و همکاری مؤثر منجر شود.

وی درباره اقدامات ایران در چارچوب پروتکل مونترال اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران در گذشته با همکاری و تلاش دستگاه‌های اجرایی ملی و بین‌المللی، بخش‌های دولتی و غیردولتی، صنایع مختلف، مصرف‌کنندگان مواد تحت پوشش پروتکل مونترال و سایر ذی‌نفعان، گام‌های مؤثر و شایسته‌ای برداشته است. این اقدامات با نگاه مشترک و مسئولانه برای دستیابی به تعهدات کشور در قبال این معاهدات بین‌المللی میسر شده است.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به پیامدهای جنگ‌های تحمیلی بر محیط زیست کشور گفت: در کنار این دستاوردها، با آسیب‌ها و خسارات ناشی از دو جنگ تحمیلی که طی دو سال گذشته در کشور ما رخ داده نیز مواجه هستیم.

انصاری افزود: این دو جنگ ناجوانمردانه، در کنار آسیب‌های متعدد به زیرساخت‌ها، اهداف غیرنظامی، میراث فرهنگی و تاریخی و مراکز علمی و پژوهشی، متأسفانه خسارات جبران‌ناپذیری به زیستگاه‌های طبیعی، سیستم‌های ساحلی و تنوع زیستی کشور وارد کرده است و حتی محیط‌بانی‌های ما نیز از این آسیب‌ها مصون نمانده‌اند.

وی تأکید کرد: از این منظر، نیاز است برخی آثار و پیامدهای ناشی از جنگ‌ها که به نوعی مانع جدی در مسیر اجرای توافقات بین‌المللی هستند، مورد توجه قرار گیرند چراکه می‌توانند بسیار آسیب‌زا باشند.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: امروز بیش از هر زمان دیگری نیازمند برقراری صلح و امنیت در جهان هستیم چراکه برای حفاظت و صیانت از محیط زیست، در وهله نخست صلح و امنیت ضروری است همچنین به همکاری، هم‌افزایی و نگاه آینده‌نگر نیاز داریم و باید از تجربیات خود برای طراحی نقشه راه و مسیر روشن آینده، تلاش برای کاهش و جبران خسارات و انعکاس آنها در مجامع بین‌المللی استفاده کنیم.

انصاری در پایان اظهار کرد: در چنین شرایطی نقش فعالان محیط زیست، متخصصان و کنشگران این حوزه و به‌ویژه همکاران ما در سازمان حفاظت محیط زیست و محیط‌بانان پرتلاش و دلسوز، بیش از هر زمان دیگری اهمیت پیدا می‌کند.
انتهای پیام

نظرات کاربران

نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین، افترا، لینک، تبلیغات و نوشته‌شده با حروف لاتین معذور است.

هنوز نظری برای این خبر تایید نشده است.