کد خبر 719873
۱۴۰۵/۰۷/۱۴ ۱۱:۰۲

خودکار ایرانی، وابسته به واردات نوک!

ساعت 24 - حدود ۸۵ درصد از بازار نوشت‌افزار در ایران به تولیدکنندگان داخلی اختصاص دارد، اما همچنان بخشی از ملزومات تخصصی از دیگر کشورها تأمین می‌شود. نوک خودکار نمونه‌ای از این قطعات است که طبق گفته‌های فعالان حوزه، تولیدکنندگان داخلی برای تأمین آن به واردات نیاز دارند.
خودکار ایرانی است، نوک در دست واردات !

طبق گزارش ایسنا، در سال‌های اخیر، سهم تولید داخلی در بازار نوشت‌افزار ایران به طرز قابل توجهی افزایش یافته است، اما بخشی از مواد اولیه و اجزای ضروری این صنعت هنوز از کشورهایی دیگر تامین می‌شود؛ این وابستگی به منابع خارجی در کنار نوسانات ارزی، هزینه‌های تولید را به شکل قابل توجهی تحت‌فشار قرار داده است.

آمار مربوط به سهم دقیق تولیدات داخلی در زمینه نوشت‌افزار یکسان نیست. در شهریور امسال، محسن گلستانی ـ رئیس اتحادیه لوازم‌التحریر، سهم تولید داخلی از بازار را حدود ۸۰ درصد اعلام کرده است؛ در حالی که این رقم تا سال گذشته حدود ۶۰ درصد بود. تغییرات اخیر به دلایلی نظیر افزایش محدودیت‌های واردات، مسایل لجستیکی و کاهش قاچاق، منجر به افزایش سهم تولید داخلی شده است. از طرفی، محمد وصالی ـ مدیرکل دفتر نوشت‌افزار وزارت صمت، در مصاحبه‌ای عنوان کرده که عمق داخلی‌سازی این صنعت به بیش از ۸۵ درصد رسید و اضافه کرد که در نیمه اول سال جاری، حدود ۳۵۰ میلیون قلم نوشت‌افزار در کشور تولید شده است.

تولید داخلی؛ وابستگی به مواد اولیه خارجی

با این حال، وی به مشکلات تامین مواد اولیه اشاره کرد و گفت: بخشی از ملزومات تولید خودکار و ماژیک از کشورهایی نظیر هند و چین وارد می‌شود و افزایش هزینه تامین ارز به طور مستقیم بر قیمت نهایی محصولات تاثیر می‌گذارد.

جمشیدی همچنین بیان کرد که تولیدکنندگان در تامین نوک خودکار به شدت وابسته هستند و با وجود این که برخی مواد مانند جوهر قابلیت تولید داخلی دارند، اما تامین نوک خودکار به عنوان قطعه‌ای تخصصی، مستلزم واردات از کشورهای محدود است.

مشکلات مرتبط با مواد اولیه تنها به اظهارات وی محدود نمی‌شود؛ محمودرضا صنعتکار ـ رئیس انجمن تولیدکنندگان نوشت‌افزار، نوسانات قیمت مواد پتروشیمی، محدودیت‌های ارزی و قطعی برق را از چالش‌های پیش روی تولیدکنندگان در سال جاری برشمرد.

قیمت‌ها دیگر به صورت سالانه تغییر نمی‌کنند

افزایش هزینه مواد اولیه و نوسانات ارزی، زمان تغییر قیمت محصولات را نیز کوتاه‌تر کرده است. جمشیدی توضیح داد که در گذشته تولیدکنندگان معمولاً یک‌بار در سال قیمت‌ها را متناسب با هزینه‌های تولید اصلاح می‌کردند؛ اما این زمان در حال حاضر به حدود شش ماه و در برخی موارد حتی به ماهانه تقلیل یافته است.

وی افزود که افزایش هزینه‌های مرتبط با مواد اولیه وارداتی یکی از عوامل اساسی در افزایش هزینه تولید است و این چالش تنها به تولید خودکار محدود نمی‌شود. گزارش‌های موجود از صنعت نوشت‌افزار نیز حاکی از افزایش هزینه‌های مواد اولیه، کاغذ، دستمزد و انرژی در سال جاری است. رئیس مشابه انجمن تولیدکنندگان نوشت‌افزار گفت: تولیدکنندگان به دلیل کاهش قدرت خرید مردم، قادر به انتقال تمام هزینه‌های افزایش یافته به قیمت محصولات نمی‌باشند.

فروشندگان: فعلاً کالا هست، اما قیمت‌ها دائماً تغییر می‌کند

با این که تولیدکنندگان در مورد تامین مواد اولیه احساس نگرانی می‌کنند، بررسی‌های میدانی ایسنا در بازار نشان می‌دهد که تاکنون فروشندگان با کمبود جدی کالا مواجه نشده‌اند.

دو فروشنده لوازم‌التحریر در گفتگو با ایسنا ابراز کردند که در حال حاضر مشکلی در تهیه کالا ندارند و محصولات مورد نیاز بازار در دسترس است؛ با این حال، تغییر مداوم قیمت‌ها چالش‌هایی را برای آنها ایجاد کرده است.

این فروشندگان ادامه دادند که نوسانات نرخ ارز موجب بی‌ثباتی قیمت خرید برخی کالاها شده و برای ارزیابی قیمت‌های جدید، فروشنده‌ها ناچارند به‌طور مرتب از عمده‌فروشان و تامین‌کنندگان قیمت بپرسند.

یکی از این فروشندگان بیان کرد که «باید هر روز قیمت بگیریم»، زیرا نوسانات نرخ ارز می‌تواند به سرعت بر قیمت خرید کالا تأثیر بگذارد.

کاهش قدرت خرید مشتریان

اوج قیمت‌ها در طرف دیگر بازار، رفتار خریداران را نیز تحت تأثیر قرار داده است. هر دو فروشنده‌ای که با ایسنا گفتگو کردند از کاهش قابل توجه فروش نسبت به قبل خبر دادند و به کاهش قدرت خرید مخاطبان به عنوان عامل اصلی این کاهش اشاره کردند.

آنها افزودند که مشتریان به‌طور فزاینده‌ای به قیمت‌ها حساس هستند و افزایش هزینه‌ها منجر به کاهش خرید لوازم‌التحریر شده است.

این وضعیت با سخنان رئیس انجمن تولیدکنندگان نوشت‌افزار همخوانی دارد. وی پیش‌تر کاهش قدرت خرید مردم را یکی از چالش‌های بازار عنوان کرده و اظهار داشت که تولیدکنندگان قادر به انتقال تمام هزینه‌های افزایش یافته به مصرف‌کننده نیستند.

نگرانی تولیدکنندگان از آینده بازار

جمشیدی، تولیدکننده نوشت‌افزار نیز تاکید کرد که اگر محدودیت‌های واردات در آینده ادامه یابد و تامین مواد اولیه با دشواری مواجه شود، تولیدکنندگان با مشکلات جدی روبه‌رو خواهند شد.

انتهای پیام

نظرات کاربران

نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین، افترا، لینک، تبلیغات و نوشته‌شده با حروف لاتین معذور است.

هنوز نظری برای این خبر تایید نشده است.