رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 560167

طلاق بائن چیست و شامل چه مواردی میشود؟

رپورتاژتبلیغی/​معنای لغوی طلاق به معنی گشودن و بازکردن گره است و در برخی موارد درست‌ترین راه‌حل برای پایان مشکلات زوجین به حساب می‌آید. باتوجه به‌اینکه طلاق از فقه اسلامی نشات گرفته، مشروع و جایز است. اما بر پایه روایات، منفورترین حلال نزد خداوند است. طلاق انواع مختلفی دارد و باید زوجین آگاهی کامل از انواع طلاق که شامل مراحل طلاق توافقی ، طلاق رجعی، طلاق بائن داشته باشند.

image-20210825223642-1.jpeg
html>

معنای لغوی طلاق به معنی گشودن و بازکردن گره است و در برخی موارد درست‌ترین راه‌حل برای پایان مشکلات زوجین به حساب می‌آید. باتوجه به‌اینکه طلاق از فقه اسلامی نشات گرفته، مشروع و جایز است. اما بر پایه روایات، منفورترین حلال نزد خداوند است. طلاق انواع مختلفی دارد و باید زوجین آگاهی کامل از انواع طلاق که شامل مراحل طلاق توافقی ، طلاق رجعی، طلاق بائن داشته باشند.

طلاق بائن چیست؟

طلاق بائن یکی از انواع طلاق است که مرد، پس از طلاق حق ندارد به ازدواج رجوع کند و طبق ماده 1144 قانون مدنی، در طلاق بائن حق رجعت به ازدواج برای مرد وجود ندارد. معنی لغوی بائن به معنی جدا شونده است و همانطور که گفته شد در طلاق بائن، پس از جاری شدن صیغه طلاق، زن به مرد محرم نبوده و باید در مدت عده در منزل دیگری سکونت داشته باشد.

شرایط طلاق بائن

1. اگر هنگام طلاق ثابت شود که زن دوشیزه و باکره است و زناشویی صورت نگرفته، در این صورت چنانچه زوج، همسر خود را طلاق دهد، طلاق از نوع بائن بوده و پس از طلاق زن و مرد کاملاً از هم جدا شده و چنانچه دوباره تصمیم بگیرند با هم زندگی کنند، لازم است مجددا ازدواج کنند و پس از طلاق نیازی به عده نگه داشتن نیست.

2. طلاق در زمان یائسگی زن صورت گیرد (یائسه زنی است که به اقتضای سن که معمولاً پنجاه سال است عادت زنانه نشده و قدرت بارداری ندارد). براساس ماده ١١۴۵ قانون مدنی، اگر مردی زن خود را درحالی‌که یائسه است طلاق دهد، نوع آن، طلاق بائن بوده و مرد حق رجوع ندارد.

3. طلاق خلع نوعی از طلاق است که زن نسبت به مرد کراهت داشته و به‌حدی از او متنفر است که حاضر است مالی به او بدهد تا از همسر خود جدا شود، اعم از آنکه این مال عین مهریه، معادل مهریه، کمتر یا بیشتر از مهریه باشد.

4. طلاق مبارات: در طلاق بائن مُبارات کراهت دو طرفه است و هم زن و هم مرد به واسطه تنفری که از هم دارند، راضی به زندگی با هم نمی‌باشند، به حدی که ادامه این زندگی برای هر دو مشکل و غیرقابل تحمل است. در طلاق مُبارات نیز زن مقداری از مهر خود را می بخشد. اما این مقدار بخشش نمی‌تواند مازاد بر مهریه او باشد به این دلیل که مرد نیز از زن خود کراهت دارد و می‌خواهد این رابطه به پایان برسد.

5. نوع دیگر طلاق بائن، سه طلاقه است. چنانچه شوهر زن خویش را سه طلاقه کند، یعنی وی را سه بار طلاق بدهد و دوباره با او ازدواج کند یا اینکه سه بار او را طلاق بدهد و در مدت عده، از طلاق منصرف شود و رجوع کند، در بار سوم دیگر طلاق او رجعی نیست و نمی‌تواند در مدت عده از دادن طلاق پشیمان شود، بلکه طلاق وی بائن است و بین زن و شوهر جدایی کامل ایجاد می‌شود و دیگر مرد نمی‌تواند با او ازدواج مجدد کند، مگر اینکه زن با مرد دیگری ازدواج کند و بعد شوهر وی بمیرد یا او را طلاق بدهد و آنگاه می‌تواند با همسر سابق خود ازدواج کند.

6. طلاق حاکم شرع : نوع دیگری از طلاق بائن که در برخی از رساله‌ها عنوان شده است، طلاق حاکم شرع است. در این قسم طلاق، حاکم شرع همسر شخصی را که نه نفقه او را می‌پردازد و نه طلاق او را می‌دهد و یا اثبات شود که زن در عسر و حرج است، خود طلاق می‌دهد. طبق ماده 1130 قانون مصادیق عسر و حرج ادامه زندگی برای زوجه شامل موارد زیر می‌شود:

7. زوج، زندگی خانوادگی خود را حداقل شش ماه متوالی، یا نه ماه متناوب در مدت یک سال، بدون عذر موجه ترک کرده باشد.

8. اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلا وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن، در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است.

9. محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر.

10. ضرب و شتم یا هرگونه سوءرفتار مستمر زوج که عرفاً با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد.

11. ابتلای زوج به بیماری‌های صعب‌العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه‌ صعب‌العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید و سایر مواردی که بنابر تشخیص دادگاه، زن را برای ادامه زندگی در عسر و حرج قرار دهد.

بیشتر بخوانید : مراحل و شرایط اجرا گذاشتن مهریه چگونه است؟

طلاق بائن چیست و شامل چه مواردی می‌شود؟

عده در طلاق بائن چیست؟

طبق ماده 1150 قانون مدنی، عده عبارت است از مدتی که تا انقضای آن زنی که عقد نکاح او منحل شده است نمی‌تواند شوهر دیگر اختیار کند و مرد در این ایام حق رجوع دارد و حتی زن می‌تواند به مهریه بخشیده شده به زندگی بازگردد. در واقع عده همان فرصتی است که در طی این زمان مشخص می‎شود زن باردار نیست.

بطور کلی مدت عده طلاق بائن نگه داشتن سه طهر است، به معنای آن که زن به مدت ٣ بار عادت ماهیانه ببیند و مشخص شود که باردار نیست. عده در موارد دیگر متفاوت است، در وفات چهار ماه و ده روز و عده عقد موقت دو ماه است. ولی در طلاق بائن یائسه و دوشیزه (یعنی دختر باکره) عده وجود ندارد.

بنابراین مدت عده در طلاق بائن به مدخوله بودن و غیر مدخوله بودن طلاق بائن وابسته است. یعنی اگر رابطه زناشویی میان زن و مرد وجود نداشته باشد، عده طلاق نیز برای زن وجود ندارد اما اگر طلاق بائن از نوع مدخوله باشد زن باید عده بعد از طلاق را رعایت کند.

احکام طلاق بائن

در طلاق بائن، زن در زمان عده، به مرد مَحرم نیست. احکام زوجیت همچون وجوب اطاعت از شوهر، ارث ‌بردن زوجین از یکدیگر، حرمت خروج از منزل بدون اجازه مرد و وجوب نفقه مرد نیز بر او جاری نمی‌شود. البته اگر زن حامله باشد، بر مرد واجب است که تا زمان وضع حمل، نفقه او را بپردازد.

طلاق بائن چیست و شامل چه مواردی می‌شود؟

حق رجوع در طلاق بائن چگونه است؟

در طلاق بائن زوج حق رجوع به زوجه را ندارد و چنان‌چه خواستار زندگی مجدد با زوجه مطلقه‌اش باشد، باید تا انقضای مدت عده صبر کرده و بعد از آن با عقد نکاح مجدد او را به همسری درآورد. البته حق رجوع در طلاق بائن با توجه به نوع طلاق متفاوت است. در صورتی که طلاق از نوع خلع و مبارات باشد مرد دیگر امکان رجوع به زن را ندارد مگر در یک صورت و آن این است که زن بخواهد مالی را که به مرد داده بود تا بتواند طلاق بگیرد را پس بگیرد و به اصطلاح به آن مال رجوع کند که در این‌صورت برای مرد حق بازگشت وجود خواهد داشت.

جمع بندی

چنانچه طرفین قصد بازگشت و به اصطلاح حقوقی رجوع به زندگی زناشویی را نداشته باشند، صیغه طلاق بائن بین زوج و زوجه جاری شده و در این صورت زوج امکان رجوع به زوجه را در زمان عده ندارد و در صورت تمایل به بازگشت باید مجددا صیغه عقد جاری شود.

مشاوران این مجموعه با در اختیار داشتن مشاوران حقوقی مجرب می‌تواند وکالت در طلاق شما را پذیرفته و به شما در زمینهٔ مسائل مربوط به طلاق راهنمایی موثر داده تا بتوانید در این زمینه به حق و حقوق خود دست پیدا کنید.

این مطلب تبلیغاتی است و محتوای آن توسط سفارش دهنده تهیه شده است.

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تیتر داغ
تازه‌ترین خبرها