رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 645098

رییس اسبق بانک مرکزی: از تحریم بیشتر استقبال نکنیم

ساعت 24 - محمدحسین عادلی، اقتصاددان و رییس اسبق بانک مرکزی و دیپلمات اسبق در گفت‌وگوی تفصیلی که با «جماران» داشته، از برخی ایده دیپلماسی حداکثری در رابطه با اروپا برای تنش‌زدایی و بهبود روابط دفاع کرده و معتقد استدولت چهاردهم باید در مواجهه با اروپا نیز از دیپلماسی پویایی که در چند ماه اخیر در منطقه اجرایی کرده، تبعیت کند.

 او می‌گوید: نخستین اولویت ایران این است که سیاست خارجی توسعه‌محور و تحریم‌زدا داشته باشد. اولین کاری که سیاست خارجی ما باید انجام بدهد و آن را به عنوان موفقیت می‌توان عنوان کرد، این است که تحریم‌های ایران کاهش پیدا کند و ایران بتواند کسب درآمد بیشتری داشته باشد و سرمایه‌گذاری در کشور صورت بگیرد و به یک کشور عادی تبدیل شویم.

عادی‌سازی چهره ایران در صحنه بین‌المللی باید یکی از اولویت‌ها باشد. البته اگر بخواهیم اولویت اقدامی را بگویم، این است که باید سایه جنگ را از کشور دور کنیم. تنش‌زدایی منطقه‌ای را پیش ببریم و در سایه این تنش‌زدایی منطقه‌ای به سمت این برویم که تحریم‌ها را کاهش دهیم. تا زمانی که این تنش‌های منطقه‌ای از بین نروند، تحریم‌ها برداشته نمی‌شود.

این هم زمانی است که شما در سیاست خارجی این گفتمان را داشته باشید که ما می‌خواهیم یک کشور عادی با رویکرد توسعه‌محور باشیم و معیشت مردم را پیش ببریم. او افزود: برای تحقق این رویکرد اولین اولویت ما تنش‌زدایی با امریکا و اروپاست. ما باید در همین دوره انتقالی هم با اروپا و هم با امریکا با شیوه نرمش قهرمانانه و روشی که عزت ما را خدشه‌دار نکند، وارد مذاکره مستقیم شویم.

نباید بگذاریم لابی‌های دشمنان ما که از هم‌ اکنون شروع شده و سیاستمداران تندرو امریکا و اروپا که از جایگاه و اهمیت ایران بی‌اطلاعند، اثربخش باشد و بدون تقابل اتفاق بیفتد.

عادلی با بیان اینکه قطعنامه اخیر شورای حکام درباره برنامه هسته‌ای ایران به گونه‌ای است که وضعیت ما را روی ریل شرایطی که به مکانیسم ماشه معروف است، قرار می‌دهد، افزود: این شرایط بسیار بسیار خطرناک است. یعنی تمام تحریم‌های ایران به وضعیت قبل برمی‌گردد. نکند که ایران از گذشته درس نگیرد و دوباره عده‌ای شعار تحریم‌ها کاغذ پاره هستند را سر بدهند.  

او اضافه کرد: به تحولاتی که در روابط ما با اروپا اتفاق افتاده، نگاه کنیم. اروپا که در سال 2022 در سیاست انرژی خود تصویب کرده بود که با ایران همکاری انرژی و خرید گاز را آغاز کند و بعد از مدت کوتاهی که از جنگ روسیه - اوکراین سپری شده بود، درصدد اجرای آن برآمده بود، به تدریج به دلیل آنچه اتحاد ایران با روسیه علیه اوکراین می‌داند، شروع به تغییر مسیر کرد. هر چه اروپا درخواست شفافیت در این مورد کرد به هر صورت پاسخ درست نگرفت. تکذیب‌های ایران در این زمینه مبهم بود و روسیه به خصوص در حوزه رسانه‌ای به گونه‌ای عمل کرد که دریافت این کمک‌ها و همکاری را تایید کند و اوکراین هم ادله خود را ارایه کرده است.

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تیتر داغ
تازه‌ترین خبرها