دنیای شگفت انگیز صنعت اتومبیل
ساعت 24 - رونمایی از وانتی که با سرمایهگذاری جف بیزوس مدیر آمازون ساخته شده، رباتهای انساننمایی که قرار است ماشین بفروشند، مدل اسپرت چینی که با الهام از پارچه ابریشم طراحی شده و تکذیب خبر جستجوی جایگزین برای ایلان ماسک در تسلا. بخشی از خبرهای دنیای اتومبیل است.
اسلیت (Slate)، خودروساز نوپای آمریکایی از وانت الکتریکی رونمایی کرده که قرار سال آینده به بازار عرضه کند. این کارخانه میگوید قیمت پایه این وانت با در نظر گرفتن حداکثر سوبسید دولت برای ماشینهای الکتریکی کمتر از بیست هزار دلار است. با این قیمت اسلیت ارزانترین وانت الکتریکی است که در بازارآمریکا فروخته میشود.
جرمی اسنایدر، مدیر مالی اسلیت در مراسم رونمایی این ماشین در کالیفرنیا گفت که تمرکز خودروسازان بر فناوریهای جدید باعث شده در سالهای گذشته قیمت ماشین بسیار گران شود.
به گفته آقای اسنایدر بررسی اسلیت از درآمد مردم آمریکا نشان داده که آنها باید ماهانه حدود ۴۰۰ دلار یا کمتر برای خرید ماشین صرف کنند، اما هزینهای که اکنون میپردازند به طور متوسط ۷۴۲ دلار در ماه است.تیشا جانسون، مدیر طراحی اسلیت میگوید هدفش طراحی ماشینی دوست داشتنی بود که مردم در نگاه اول عاشقش شوند؛ ماشینی که به گفته او ساده و محکم باشد.
سادگی مهمترین اصل در طراحی اسلیت است و کارخانه میگوید برعکس برخی خودروسازان که دائم به اضافه کردن امکانات فکر میکنند، آنها طراحی ماشین را با حذف امکانات غیرضروری آغاز کردند.
بدنه این وانت با پلاستیک فشرده بدون رنگ ساخته شده است. طراحان اسلیت میگویند این پلاستیک در برابر خط افتادن مقاوم است. اسلیت میگوید هزینه تولید با حذف رنگ بسیار کم شده و محیط زیست هم کمتر آلوده میشود.
خریدار اگر بخواهد میتواند ماشین را با ورقهای پلاستیکی به رنگ دلخواه بپوشاند. اسلیت این ورقها را برای خریدار میفرستد و میگوید ماشین طوری ساخته شده که میشود در چند ساعت این کار را انجام داد.
در اتاق وانت هم خبری از فناوریهای پیچیده نیست. ماشین تنها یک نمایشگر کوچک جلوی فرمان دارد. راننده باید برای استفاده از نقشه یا شنیدن موسیقی از تلفن همراه یا تبلت خود استفاده کند. شیشهها هم با دستگیره بالا و پایین میرود.
اسلیت میگوید حذف امکانات دیجیتال و استفاده از فناوری ساده هم هزینه تولید را کاهش داده و هم احتمال خراب شدن ماشین را تا حد زیادی پایین میآورد. با اضافه کردن یک کیت میتوان وانت اسلیت را به یک شاسیبلند پنج نفره تبدیل کرد.
خریداران میتوانند بیش از صد قطعه جانبی برای ماشین سفارش دهند؛ از طرحهای مختلف برای چراغ و جلوپنجره گرفته تا یک کیت که این وانت را به شاسیبلند پنج نفره تبدیل میکند. قطعات سفارشی طوری ساخته شده که نصب آنها ساده است و خود خریدار میتواند آنها را به ماشین اضافه کند. اسلیت میگوید با این کار حق انتخاب را به مشتری داده تا ماشینش را آنطور که میخواهد بسازد.
ارازنترین مدل اسلیت با هر بار شارژ میتواند ۱۵۰ مایل (۲۴۰ کیلومتر) حرکت کند. از این ماشین یک مدل با باتری بزرگتر هم ساخته میشود که با هر بار شارژ ۲۴۰ مایل (۳۸۶ کیلومتر) حرکت میکند.
موتور این وانت ۲۰۱ اسب بخار نیرو تولید میکند که به چرخهای عقب منتقل میشود. شتاب صفر تا ۶۰ مایل (۹۶ کیلومتر) در ساعت ماشین حدود هشت ثانیه و حداکثر سرعتش ۱۴۵ کیلومتر در ساعت اعلام شده است.
اسلیت برخلاف خودروسازان سنتی نمایندگی فروش ندارد. خریداران ماشین را مستقیم از وبسایت کارخانه سفارش میدهند و آن را در خانه یا از مراکزی در نزدیکی محل زندگی خود تحویل میگیرند.
خدمات تعمیر و نگهداری توسط تعمیرگاههای عمومی انجام میشود که با اسلیت قرارداد دارند. اما اسلیت میگوید خود مشتری هم اگر بخواهد میتواند بیشتر تعمیرات را انجام دهد. برای این کار قرار است یک شبکه آموزشی به نام «دانشگاه اسلیت» راهاندازی شود که تعمیر و نگهداری ماشین را در ویدیوهایی به خریداران آموزش دهد.
جف بیزوس، مدیر آمازون یکی از سرمایهگذاران اصلی اسلیت است. مدیران اسلیت میگویند در حال حاضر رابطه مستقیمی بین این شرکت و آمازون وجود ندارد، اما ممکن است در آینده این ماشین از طریق فروشگاه آنلاین آمازون فروخته شود. مورنین در نمایشگاه شانگهای از مهمانان در غرفه چری پذیرایی میکرد
منبع تصویر، Getty Images توضیح تصویر، مورنین در غرفه کارخانه چری در نمایشگاه شانگهای از مهمانان پذیرایی میکرد ربات ماشینفروش
چری، خودروساز چینی همزمان با برگزاری نمایشگاه خودروی شانگهای یک ربات انساننما به نام «مورنین» رونمایی کرد. این ربات در جریان نمایشگاه و برنامهای که برای نمایندگان فروش و خبرنگاران برگزار شد، از مهمانان پذیرایی میکرد و درباره مدلهای جدید چری با آنها گفتگو میکرد.
مورنین اولین محصول زیرمجموعه جدید چری به نام «آیموگا» است که خودروساز چینی میگوید نقش مهمی در آینده این شرکت دارد.
ژانگ گویبینگ، رئیس بخش بینالمللی چری در مراسمی در دفتر مرکزی کارخانه در شهر ووهو پیشبینی کرد که در آینده درآمد چری از فروش رباتهای انساننما از فروش ماشین بیشتر خواهد شد.
چری میگوید از رباتهایی مانند مورنین میتوان به عنوان دستیار در خانه و محل کار استفاده کرد و با این که قیمت آنها با قیمت ماشین یکی است، اما بازار این رباتها از بازار خودرو بسیار بزرگتر میشود.
چری میخواهد برای نمایش تواناییهای مورنین در نمایندگیهایش از آنها به عنوان فروشنده استفاده کند. این ربات به هوش مصنوعی «دیپسیک» مجهز است و میتواند با مشتریان به زبانهای مختلف گفتگو کند و به سوالهای آنها پاسخ دهد. امسال رباتها در نمایشگاه شانگهای حضور پررنگی داشتند
منبع تصویر، Getty Images توضیح تصویر، امسال رباتها در نمایشگاه شانگهای حضور پررنگی داشتند
قرار است تا پایان امسال ۲۲۰ مورنین به نمایندگیهای مختلف چری در جهان تحویل داده شود. چری امیدوار است با حضور این رباتها جوانان بیشتری به نمایندگیهای این کارخانه سر بزنند.
به گفته یکی از نمایندگان فروش چری در اروپا، قیمت احتمالی این ربات حدود ۵۰ هزار یورو (۵۶ هزار دلار) خواهد بود.
امسال رباتها در نمایشگاه شانگهای حضور پررنگی داشتند و در بسیاری از غرفهها در کنار ماشینها دیده میشدند. علاوه بر خودروسازان چینی، تسلا هم از پیشگامان ساخت رباتهای انساننما است. ایلان ماسک، مدیر این شرکت معتقد است سهم عمده درآمد تسلا در آینده از فروش این رباتها به دست خواهد آمد.
خودروسازان دیگر مانند مرسدس بنز و بامو هم قصد دارند از این فناوری در کارخانههای خود استفاده کنند.
بانک سرمایهگذاری مورگان استنلی پیشبینی کرده که ارزش بازار رباتهای انساننما تا سال ۲۰۵۰ به ۵۰ تریلیون دلار خواهد رسید و بیش از ۶۳ میلیون شغل با این رباتها جایگزین خواهد شد. کانسپت دنزا Z در نمایشگاه شانگهای رونمایی شد
منبع تصویر، Getty Images توضیح تصویر، کانسپت دنزا Z در نمایشگاه شانگهای رونمایی شد اسپرت الکتریکی چینی
دنزا، زیرمجموعه لوکس گروه خودروسازی BYD در نمایشگاه خودروی شانگهای کانسپتی از اولین مدل اسپرت خود نمایش داد. خودروساز چینی میگوید این کانسپت که نامش Z است، علاوه بر جدیدترین فناوریهای کارخانه، ایدهای از مدل آینده دنزا را نمایش میدهد.
ظاهر کانسپت دنزا در نگاه اول ترکیبی از مدلهای اسپرت مشهور اروپایی را به یاد میآورد، اما ولفگانگ اگر (Egger)، مدیر طراحی BYD که سابقه طراحی در آئودی و لامبورگینی را دارد تاکید میکند که کانسپت Z شخصیت مستقل خودش را دارد.
به گفته این طراح آلمانی ماشین با الهام از پارچه ابریشمی طراحی شده که در عین لطافت فرم زیرش را برجسته میکند و زیباییهای بدن را نمایش میدهد. کارخانه دنزا در سال ۲۰۱۰ و با همکاری BYD و مرسدس بنز تاسیس شد
منبع تصویر، Denza توضیح تصویر، کارخانه دنزا در سال ۲۰۱۰ و با همکاری BYD و مرسدس بنز تاسیس شد فرمان کانسپت Z در داخل داشبورد جمع میشود
منبع تصویر، Denza توضیح تصویر، فرمان کانسپت Z در داخل داشبورد جمع میشود
Z روی پلتفرمی به نام e3 ساخته شده که دنزا پیشتر از آن برای ساخت مدل Z9 GT استفاد کرده است. روی این پلتفرم میتوان سه موتور الکتریکی با مجموع قدرت هزار اسب بخار نصب کرد. در این پلتفرم باتریها بخشی از کف ماشین است که به استحکام بیشتر کمک میکند.
فرمان کانسپت Z الکترونیکی کنترل میشود و هیچ اتصال مکانیکی با چرخها ندارد. فرمان را میتوان در حالت توقف داخل داشبورد جمع کرد. نمایش این امکان در کانسپت به خودران بودن ماشینهای دنزا در آینده هم اشاره دارد. ماشین همچنین سیستمی دارد که با بررسی جاده، فنرها و نیرویی که به چرخها منتقل میشود را تنظیم میکند.
با حرکت فرمان چرخهای عقب هم تغییر جهت میدهد و ماشین میتواند به صورت اریب حرکت کند و در فضاهای کوچک دور خودش بچرخد.
دنزا در سال ۲۰۱۰ و با همکاری BYD و مرسدس بنز تاسیس شد. این شرکت اکنون به طور کامل تحت مدیریت BYD است و برنامه گستردهای برای صادرات محصولاتش به بازارهای جهانی آغاز کرده است. ایلان ماسک میگوید وقت بیشتری به تسلا اختصاص خواهد داد
منبع تصویر، Getty Images توضیح تصویر، ایلان ماسک میگوید وقت بیشتری به تسلا اختصاص خواهد داد بازگشت ایلان به تسلا
تسلا جستجو برای انتخاب جایگزینی برای ایلان ماسک، مدیر عامل این شرکت را تکذیب کرد. روزنامه «وال استریت ژورنال» هفته گذشته در گزارشی نوشته بود که هئیت مدیره تسلا یک ماه پیش به فکر پیدا کردن یک مدیر تازه برای تسلا افتادند.
به گفته این روزنامه تمرکز ایلان ماسک بر نقش مشورتیاش در دولت دونالد ترامپ و کاهش ارزش سهام تسلا باعث نگرانی اعضای هیئت مدیره شده بود.
تسلا یک روز بعد از انتشار این گزارش در بیانیهای اعلام کرد که این خبر «کاملاً نادرست» است. ایلان ماسک هم در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که روزنامه وال استریت ژورنال «مایه بیآبرویی برای روزنامهنگاری» است.
رابین دنهوم، رئیس هیئت مدیره تسلا هم در متنی در ایکس این خبر را تکذیب کرد و نوشت: «مدیر عامل تسلا ایلان ماسک است و هیئت مدیره به توانایی او برای اجرای برنامه رشد بلندپروازانه شرکت اطمینان کامل دارد. »
منابع وال استریت ژورنال گفتهاند که هیئت مدیره یک ماه پیش و همزمان با افزایش نگرانی از وضعیت شرکت با آقای ماسک دیدار کردند و از او خواستند تا وقت بیشتری برای تسلا بگذارد و این موضوع را علنی اعلام کند. در این گزارش آمده که ایلان ماسک با این درخواست مخالفت نکرده است.
آقای ماسک در روز ۲۲ آوریل در نشستی درباره گزارش مالی تسلا اعلام کرد که وقت بیشتری به تسلا اختصاص خواهد داد و حضورش را در دولت آمریکا را تا حد زیادی کاهش خواهد داد.
حضور ایلان ماسک در نهادی مشورتی به نام «اداره کارآمدی دولت» (Doge) که هدفش کاهش بودجه دولت آمریکا است و نظرات سیاسی او با انتقادها و اعتراضهای زیادی روبرو شده است.
معترضان در هفتههای گذشته روبروی نمایندگیهای تسلا تظاهرات کردهاند و خواهان بایکوت محصولات این کارخانه شدهاند.
برخی تحلیلگران معتقدند موضعگیریهای سیاسی آقای ماسک به فروش تسلا ضربه زده و این ضربه ممکن است دائمی باشد.
قدیمی شدن محصولات تسلا و سختتر شدن رقابت در بازار خودروهای الکتریکی هم بر مشکلات تسلا افزوده است. مدل Y، پرفروشترین مدل تسلا، پنج سال پیش معرفی شد. از عرضه سایبرتراک، جدیدترین مدل کارخانه هم یک سال و نیم میگذرد و فروش زیادی نداشته است.
سود خالص تسلا در سهماهه اول سال جاری میلادی به ۴۰۹ میلیون دلار رسید که نسبت به سال گذشته ۷۱ درصد کمتر است. تسلا پیشبینی کرده بود که فروشش در سال ۲۰۲۵ تا ۳۰ درصد بیشتر شود، اما حالا میگوید امسال فروشش از پیشبینیهای قبلی کمتر خواهد بود.
ایلان ماسک با وجود این مشکلات همچنان میگوید به خاطر پروژههای مربوط به رانندگی خودران و ساخت رباتهای انساننما به آینده تسلا «بسیار خوشبین» است. به گفته آقای ماسک برنامه تسلا برای آزمایش تاکسیهای خودران در ماه ژوئن طبق برنامه پیش میرود. او وعده داده که در نیمه دوم سال ۲۰۲۶ «میلیونها» دستگاه از این تاکسیها در جادههای آمریکا حرکت خواهند کرد.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.