به مرز هشدار رسیدن تغییرات اقلیمی
ساعت 24 - یک مقام مسئول سازمان هواشناسی با هشدار نسبت به تغییرات اقلیمی در ایران گفت: افزایش ۲ تا ۳ درجهای دما، کاهش بارش و تبخیر ۲۵ سانتیمتری آب در سال، منابع آبی کشور را به مرز بحران رسانده است.
احد وظیفه رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به افزایش میانگین دمای کشور طی نیمقرن اخیر اظهار کرد: در ۵۰ سال گذشته، دمای میانگین ایران بین ۲ تا ۲.۵ درجه سانتیگراد افزایش یافته و در مناطق فلات مرکزی کشور این رقم حتی به ۳ درجه نیز رسیده است.
وی افزود: افزایش دما موجب تبخیر بیشتر، کاهش رطوبت جو و بالا رفتن نیاز آبی گیاهان شده است. طبق دادههای علمی، هر یک درجه افزایش دما، ظرفیت تبخیر را حدود ۷ درصد افزایش میدهد. این در حالی است که کاهش بارش سالانه نیز مزید بر علت شده است. وظیفه خاطرنشان کرد: در دهههای گذشته، میانگین بارندگی سالانه کشور حدود ۲۵۵ میلیمتر بود، اما اکنون این میزان به حدود ۲۰۰ میلیمتر کاهش یافته است.
رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی ادامه داد: پتانسیل تبخیر در کشور از حدود ۱۱۰۰ میلیمتر در گذشته، به ۱۳۵۰ میلیمتر افزایش یافته است. این به آن معناست که بهطور متوسط، سالانه حدود ۲۵ سانتیمتر آب بیشتری از سطح کشور تبخیر میشود. به گفته وی، این میزان تبخیر، فشار مضاعفی بر منابع آبی وارد میکند، بهویژه در شرایطی که الگوهای بارشی نیز تغییر کردهاند و بارشها بهطور ناهمگون و نامنظم رخ میدهند.
وی با هشدار نسبت به سناریوهای بدبینانه تغییر اقلیم تاکید کرد: اگر وضعیت فعلی کنترل نشود و دما تا ۸ درجه افزایش یابد، بسیاری از کلانشهرهای حاشیه کویر مانند یزد، کرمان و اصفهان دیگر شرایط زیستی مطلوبی نخواهند داشت و عملاً غیرقابلسکونت خواهند شد.
وظیفه در پایان تصریح کرد: در گذشته، دمای تابستانی کشور از تیرماه آغاز میشد، اما اکنون شاهد آغاز گرمای تابستانی از اردیبهشتماه هستیم که تا مهر ادامه مییابد. بهعبارت دیگر، تابستان ایران عملاً به ۴ تا ۵ ماه افزایش یافته است. این روند نگرانکننده، موجب شده است که فصل بهار، بهعنوان دوره گذار از زمستان به تابستان، بهطرز محسوسی کوتاه شود یا تقریباً از بین برود.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.