پیامدهای گسترده جنگ 12 روزه در صورت ادامه
ساعت 24 - معاونت مطالعات اقتصادی و آیندهپژوهی اتاق تهران بلافاصله پس از اعلام آتشبس موقت و شکننده کنونی طرفین در جنگ تحمیلی 12روزه کشورمان با رژیم صهیونیستی، با تشکیل اتاقهای فکر با حضور صاحبنظران و کارشناسان به بررسی پیامدهای این جنگ، ارزیابی چالشها و مشکلات و راهکارهای پیشنهادی برای بهبود شرایط پرداخت که گزارشهای آن قابل دریافت و مطالعه است.
پس از وقوع تخاصم غیرانسانی رژیم صهیونیستی به کشورمان که با وحدت و انسجام داخلی و پاسخ محکم نیروهای نظامی و امنیتی همراه بود، اتاق تهران اقدام به برپایی شش «اتاق فکر» در حوزههای ژئوپلتیک، اقتصادی، اجتماعی، مدیریت تجارت، کسبوکار و صیانت از دادهها و مقابله با حملات سایبری کرد.
این اتاقهای فکر با برنامهریزی معاونت مطالعات اقتصادی و آیندهپژوهی اتاق تهران و حضور اقتصاددانان، جامعهشناسان، فعالان اقتصادی، نمایندگان تشکلهای بخش خصوصی، صاحبنظران و کارشناسان حوزههای مرتبط برگزار شد و علاوه بر آسیبشناسی شرایط و ریشهیابی مشکلات کشور، راهکارهایی برای دفع خطرهای احتمالی و تقویت و بهبود شرایط کنونی ارائه و تدوین شد.
گزارشهای منسجمی از این اتاقهای فکر نیز برای سیاستگذاران و نهادهای تصمیمگیر تهیه که توسط اتاق تهران با هدف به کارگیری و اجرایی شدن، ارسال شد. همچنین گزارشهایی برای آگاهی و اطلاع جامعه نیز تهیه شد که سه گزارش اتاقهای فکر ژئوپلتیک، اقتصادی و اجتماعی را در انتهای این خبر میتوانید دریافت و مطالعه کنید.
در بررسی تحولات ژئوپلیتیک پس از جنگ ایران و اسرائیل عنوان شد که این جنگ با وجود دامنه زمانی و جغرافیایی محدود، پیامدهایی فراتر از یک درگیری منطقهای داشت. تجارب گذشته به روشنی نشان داده است که شوکهای ژئوپلیتیکی (حتی اگر محدود باشند) توانایی اخلال در زنجیره تامین، افزایش ریسکگریزی سرمایهگذاران و ایجاد اختلال در فعالیتهای روزمره اقتصادی را دارند. این تاثیرات نهتنها بر دولتها، بلکه بر بخش خصوصی نیز بار سنگینی خواهد داشت؛ بهویژه در کشورهایی که تابآوری نهادی و اقتصادی پایینتری دارند.
در اتاق فکر اقتصادی نیز سیاستهای حمایتی دولت از بنگاهها در شرایط جنگی مورد بحث و بررسی قرار گرفت و عنوان شد که اگر این جنگ ادامه یابد، به یکی از پیچیدهترین تهدیدهای چندوجهی برای اقتصاد تبدیل میشود. براساس تحلیلهای کارشناسی طرح شده در نشست اتاق فکر اقتصادی اتاق تهران، استمرار یا تشدید این شرایط میتواند به بروز بحرانهایی در پنج سطح اصلی منجر شود: اختلال در تولید و زنجیره تامین، بی ثباتی پولی و ارزی، تشدید فشارهای بودجهای، افزایش نابرابری و آسیبهای اجتماعی و تزلزل در حکمرانی اقتصادی.
در گزارش نهایی اتاق فکر اقتصادی اتاق تهران ۲۴ اقدام سیاستی در قالب پنج محور اصلی شامل سیاستهای حمایت از زنجیره تامین و تولید، سیاستهای پولی، مالی و ارزی، سیاستهای بازار و تنظیمگری اقتصادی، سیاستهای اجتماعی و نیروی کار و سیاستهای نهادی و حکمرانی اقتصادی تدوین شد. همچنین عنوان شد که اتاق بازرگانی میتوانند به عنوان بازوی واسط و تسهیلگر میان دولت و جامعه اقتصادی، نقشی کلیدی در کنترل بحران و بازسازی اعتماد عمومی ایفا کند و جایگاه خود را به عنوان شریک راهبردی دولت در مدیریت اقتصادی شرایط جنگی بازتعریف کند.
در اتاق فکر اجتماعی اتق تهران نیز سناریوهایی برای عبور از بحران جنگ و تقویت حکمرانی اجتماعی مطرح و عنوان شد که بیتوجهی به پیامدهای جنگ در ایران و هر کشور دیگری به تضعیف انسجام ملی، فرسایش اعتماد عمومی و افزایش آسیبپذیری جامعه میانجامد. در چنین شرایطی، نهادهای واسطه و مردمنهاد همچون اتاق بازرگانی، میتوانند در تقویت حکمرانی اجتماعی و مشارکت در مدیریت بحرانهای چندبعدی نقشآفرینی کنند.
در گزارش اتاق فکر اجتماعی نیز مجموعهای از تحلیلها و سیاستهای پیشنهادی در سه محور حمایت از جامعه، بنگاهها و تشکلهای اقتصادی، ارتقای امنیت روانی، فرهنگی و اجتماعی و افزایش تابآوری اقتصادی- اجتماعی مطرح شد. همچنین 18 پیشنهاد سیاستی در این سه حوزه تنظیم شده است که دارای نگاه کوتاهمدت برای پاسخ فوری به بحران و میانمدت برای بازسازی اعتماد عمومی و همبستگی ملی است. این پیشنهادها، اتاق بازرگانی را از نهاد صرفاً اقتصادی به یک بازیگر فعال در حکمرانی اجتماعی ارتقا میدهند
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.