سایه سنگین ناترازی برق بر معیشت کارگران
ساعت 24 - در روزهایی که مصرف برق کشور از مرز 74 هزار مگاوات عبور کرده، تیغ ناترازی برق صنایع مختلف را نشانه رفته؛ همان صنایعی که هنوز خاطره خاموشیها و تعطیلیهای زنجیرهای دو تابستان گذشته (۱۴۰۲ و ۱۴۰۳) را از یاد نبردهاند و مامن اشتغال کارگران هستند.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، شواهد و آمار نشان میدهد تابستان امسال گرمتر از سال گذشته است و مصرف برق همچنان در آستانه ورود به ماه دوم تابستان در حال ثبت رکوردهای جدید است؛ تابستانی که بقای بسیاری از خطوط تولید و امنیت شغلی هزاران کارگر دوباره به آن وابسته است.
در حالی که ظرفیت اسمی تولید برق کشور ۹۷ هزار مگاوات است، چند عامل همزمان شامل فرسودگی نیروگاهها، کاهش ۵۰ درصدی آب سدها، افت ۶۰ درصدی تولید برقآبی، رشد مصرف خانگی و صنعتی، گسترش مصرف غیرمجاز نظیر ماینینگ رمزارز و کمبود سرمایهگذاری مفید، باعث شده ظرفیت عملی تولید برق، بسیار کمتر از این ارقام باشد. نتیجه، یک فاصله عمیق و بیسابقه امروز کمبود ۲۰ هزار مگاوات کسری در زمان اوج مصرف و ناترازی ۱۳ هزار مگاوات در اوج تابستان ۱۴۰۴ را نشان میدهد.
طبق آخرین دادههای وزارت نیرو سهم هر کدام از بخشهای سهم مصرف برق در بخش صنعت به ۳۶ درصد، بخش خانگی به ۳۱.۹ درصد، بخش کشاورزی به ۱۳.۵ درصد، بخش عمومی به ۸.۹ درصد و بخش تجاری به ۸.۴ درصد میرسد.
در شرایطی که دولت راهکاری جز کاهش سهمیه برق صنایع برای حفظ پایداری شبکه ندارد، اولین و جدیترین اثر این ناترازی بار دیگر روی دوش صنایع مادر و کارخانههای بزرگ میافتد، همان روندی که سال قبل و پیش از آن، منجر به دهها روز تعطیلی و توقف تولید در فولاد، سیمان، کاشی و دیگر صنایع وابسته شد.
مصطفی رجبی مشهدی مدیرعامل توانیر پیش از این گفته بود که در اوج بحران، ناچار به کاهش سهمیه برق صنایع تا ۱۰ درصد ظرفیت معمولی هستیم. این قطعیها ادامهدار خواهد بود و برخی کارخانهها فقط با حداقل نیرو فعال خواهند ماند.
وی با اشاره به گرمای زودرس و خشکسالی امسال، این موضوع را هم مطرح کرده بود که ظرفیت استفاده از نیروگاههای برقآبی حداکثر به ۵۰ درصد سال گذشته رسیده است. به همین دلیل ناترازیها زودتر از سالهای گذشته آغاز شده و کمبودهایی در بخشهای مختلف از جمله صنعت ایجاد شده است؛ شاهد این ماجرا قطعی برق صنایع و مشترکان خانگی است که از میانه بهار امسال شاهد آن بودیم.
جابهجایی مشکل از شبکه برق به صنایع، به طور مستقیم سفره خانوارهای کارگری را نشانه رفته است از امنیت شغلی، پرداخت حقوق، میزان اضافهکاری و پاداشها و حتی ادامه قرارداد و همکاری؛ محمدحسن ندرلو رئیس مجمع نمایندگان کارگران استان زنجان این انتقاد را دارد که تداوم بحران قطعی برق و گاز در صنایع بر وضعیت امنیت شغلی کارگران تاثیر مستقیم دارد و ادامه این روند بزرگترین ضربه به اقتصاد کشور وارد میکند.وی با اشاره به مشکلات کارگران در شرایط حاضر این موضوع را یادآوری میکند که هماکنون بسیاری از کارگران به دلیل قراردادهای کوتاهمدت - حتی یکماهه - با هر تعطیلی و کاهش فعالیت کارگاهها در معرض از دست دادن شغل خود قرار میگیرند. کارگر امنیت شغلی ندارد و اگر قرارداد تمدید نشود، به راحتی از کار اخراج میشود و این تعطیلی هم بهانه جدیدی برای این وضعیت میشود.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.