نزدیک شدن نرخارز در بازار رسمی و غیررسمی
ساعت 24 - یکسان سازی نرخ ارز اگرچه آرزوی دیرینه فعالان و متولیان اقتصادی کشور است اما شرایط ناخواسته حاکم بر اقتصاد ایران مانع از تحقق آن شده از این رو هرچه فاصله نرخ ها در بازار رسمی و غیررسمی کم شود، میتوان گفت به کاهش رانت ناشی از ارز چندنرخی کمک شده است.
به گزارش ایرنا، اعمال تحریمهای ظالمانه آمریکا علیه مردم ایران که بخشی از آن مبادلات پولی و بانکی را نشانه رفته، تجارت فعالان اقتصادی را تحت تاثیر قرار داده و دولت را ناگزیر کرده تا برای تامین نیازهای کشور بخصوص کالاهای اساسی، ارز ارزانتر به واردکنندگان پرداخت کند؛ از سوی دیگر الزام صادرکنندگان برای برگشت ارز حاصل از صادرات با هدف پوشش نیازهای وارداتی کشور نیز محدودیت هایی را برای تجار در زمینه نحوه هزینه کرد ارز ایجاد کرده که سبب ایجاد شکاف قیمتی بین بازار آزاد و رسمی ارز شده است.
به همین دلیل جلوگیری از رانت ارزی ناشی از اختلاف بین قیمت بازار آزاد و نرخ رسمی، یکی از سیاستهای دولت چهاردهم به شمار میرود که در ۱۱ ماه گذشته به طور مستمر پیگیری شده است؛ راهاندازی بازار ارز تجاری با هدف رسیدن به نرخ هایی که مورد توافق خریدار و فروشنده باشد، با همین رویکرد در زمستان سال گذشته انجام شد و اکنون به مرجع اصلی مبادلات ارزی بازرگانان تبدیل شده است. بیشتر بخوانید
نرخ ارز در سالی که گذشت؛ افزایش با اهرم تحولات سیاسی ۱۴۰۳، وقتی قیمتها نفس مردم را بریده بود آدرسدهی غلط رانتخواران ارزی درباره عامل افزایش نرخ ارز بازار ارز توافقی به زبان ساده؛ آیا تجارت رسمی میدانداری میکند؟
چند دلیل برای نوسان نرخ ارز
کارشناسان و فعالان اقتصادی، تحریمهای خارجی را عامل اصلی افزایش نرخ ارز در دو دهه اخیر میدانند؛ یعنی از سال ۲۰۰۷ میلادی که آمریکا برخی از بانکهای ایرانی را تحت تحریم قرار داد تا دوره اوباما که تحریمهای ثانویه وضع شد و پس از آن قطعنامههای شورای امنیت و نیز پس خروج آمریکا از برجام و اعمال سیاست فشار حداکثری علیه ایران، شاهد اثرگذاری تحریم ها بر اقتصاد ایران و بخصوص نرخ ارز هستیم.
این تحولات سیاسی به دلیل اثرگذاری بر انتظارات تورمی، بازارها را متلاطم میکند و از آنجا که دولت ها تلاش میکنند با حفظ نرخ ارز در یک محدوده، از سفره و معیشت مردم صیانت کنند، با بروز تکانههای سیاسی، جهش نرخ ارز نیز در بازار رخ میدهد و شرایط نااطمینانی را تشدید میکند.
البته باید یادآور شد که تحریم ها به تنهایی بر نرخ ارز در بازار کشور تاثیرگذار نیست بلکه موارد دیگر مانند عدم عضویت ایران در گروه ویژه اقدام مالی (FATF)، درگیریها و جنگهای منطقهای و بین المللی و اتفاقات سیاسی در خارج از مرزها نیز بر قیمت ارزهای عمده بخصوص دلار به شدت تاثیرگذار است که نمونههای آن را حداقل در ۱۶ ماه گذشته به وضوح شاهد هستیم.
باید اذعان داشت که نرخ ارز فقط معلول شرایط سیاسی نیست؛ ناترازی در بخشهای اقتصادی نیز خود را در نوسانهای ارزی نشان میدهد که مهمترین آن ناترازی شبکه بانکی، رشد نقدینگی و تورم، کاهش صادرات و کسری بودجه دولت است و از این رو نیاز است در کنار کنترل بازار از منظر عوامل سیاسی و معاملات هیجانی، سیاستهای ثبات پولی و اقتصادی نیز دنبال شود.
سالی پر از حادثه ۱۴۰۳
برای تحلیل بهتر شرایط امروز حاکم بر بازار ارز، بهتر است به فروردین ۱۴۰۳ برگردیم؛ سالی که از همان ابتدا با تنشهای سیاسی همراه شد و بر بازار ارز اثر روانی خود را گذاشت.
حمله به کنسولگری ایران در دمشق در فروردین ماه، سقوط بالگرد حامل رئیس جمهور سیزدهم در اردیبهشت ماه، برگزاری انتخابات فوری ریاست جمهوری در تیرماه، شهادت اسماعیل هنیه در مرداد ماه در تهران، عملیات وعده صادق ۲ در مهرماه و تجاوز شبانه رژیم صهیونیستی به تهران در آبان ماه، مهمترین تحولات سیاسی و منطقهای در سال گذشته بودند که بازتابهای بین المللی داشت.
به موازات این تحولات به تدریج بازار ارز تجاری نیز فعالیت خود را تعمیق بخشید و از دی ماه گذشته به طور رسمی فعالیت خود را کلید زد تا بخشی از مشکلات بازار ارز را حل نماید و نرخ ها را واقعی کند.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.