پول نفت کشور کجاست
ساعت 24 - با استناد به آمار موسسه کپلر، درآمد نفتی دولت از صادرات به چین در 3 سال گذشته حدود 12.6 میلیارد دلار افزایش یافته، اما طبق آمار با افزایش مصرف سوخت و تشدید ناترازی انرژی، بیش از این مقدار از درآمدهای دولت کاسته شده است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، با وجود اذعان بیش از 10 موسسه معتبر خارجی مبنی بر افزایش صادرات نفت ایران، اما این درآمدها همچنان در سفره مردم محسوس نیست و این سوال در اذهان عمومی ایجاد شده که «پول نفت کشور کجاست».
طبق آمار موسسه کپلر درآمد نفتی ایران از صادرات به چین (با فرض تخفیف 10 دلار) در 3 سال گذشته از 3.7 به 33 میلیارد دلار رسیده و سهم دولت از این درآمدها 12.6 میلیارد دلار افزایش یافته است. اما از سه سال گذشته تاکنون، ارزآوری دولت از صادرات فرآوردههای نفتی کاهش یافته و حتی منفی شده است.
طبق آمار گمرک ، ایران در سال 1399 حدود 3 میلیارد دلار بنزین صادر کرده است درحالیکه طبق گزارش مرکز پژوهشهای مجلس ایران در سال جاری روزانه 10 میلیون لیتر واردات بنزین داشته که به معنای ارزبری حدود 2.5 میلیارد دلاری است. یعنی تراز ارزآوری ایران از صادرات بنزین 5.5 میلیارد دلار منفی شده است. همچنین طبق آمار شرکت ملی گاز، ناترازی گاز در زمستان باعث شده، ارزآوری دولت از صادرات گازوئیل و نفتکوره به ترتیب معادل 5.64 و 3.36 میلیارد دلار (مجموعا 9 میلیارد دلار) کاهش یابد. یعنی ناترازی بنزین و گاز در مجموع رقمی معادل 14.5 میلیارد دلار از درآمد ارزی دولت کاسته و با افزایش صادرات نفت تنها 12.6 میلیارد دلار از آن جبران شده است.
نفت دوباره جایگزین فرآورده در سبد درآمدهای ارزی کشور شد
پس از خروج ترامپ از برجام، ایران توانست با افزایش صادرات فرآوردههای نفتی، منابع ارزی موردنیاز کشور را تامین کند. بیژن زنگنه وزیر سابق نفت در بهمن 99 اشاره میکند: صادرات نفت به صفر نرسیده اما بالاترین رکوردهای صادرات فرآوردههای نفتی را در دوران تحریم ثبت کردهایم. 31 مهر سال 99 بود که فقط در یک روز معادل 1.2 میلیارد دلار بنزین ایران در بورس انرژی صادر شد، درآمدهایی که هماکنون در سایه ناترازی انرژی حذف شدهاند. اما ناترازی انرژی در ایران فقط محدود به گاز و بنزین نیست و طبق آمار شرکت پخش فرآوردههای نفتی پیشبینی میشود که امسال تراز گازوئیل نیز به صفر رسیده و از سال آینده ایران مجددا در باشگاه واردکنندگان گازوئیل قرار بگیرد. البته ناترازی گاز نه فقط در حوزه افزایش مصرف سوخت مایع (گازوئیل و نفتکوره)، بلکه در افت تولید محصولات پتروشیمی و صنایع فولاد نیز عدمالنفع ایجاد کرده است. به عنوان مثال ضرر قطعی گاز پتروشیمیها در زمستان 1400 حدود یک میلیارد دلار برآورد میشود.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.