مردم فریب شرکت های بیمه خصوصی را نخورند
ساعت 24 - این روزها شاهد گسترش تبلیغات حول موضوع امکان بازنشستگی افراد با پرداخت ۳، ۷ یا ۱۰ سال حق بیمه توسط برخی شرکتها هستیم اما واقعیت این است که هیچ صندوق بیمهای خصوصی برای بازنشستگی در کشور نداریم.
به گزارش ایلنا، پس از قطعی شدن افزایش سن و سابقه بازنشستگی با تایید شورای نگهبان، شاهد گسترش تبلیغات شرکتهای مختلف خصوصی و تجاری بیمهای در کشور پیرامون انواع و اقسام بیمههای بازنشستگی هستیم. شرکتهایی خصوصی و نیمه خصوصی زیادی وجود دارند که در این شرایط، وعدهی بازنشسته کردن مشتریان خود را میدهند.
این تبلیغات تا چه حد واقعی است و آیا بیمههای خصوصی براستی به دنبال تامین منافع افراد بیمه شده هستند و میتوانند جایگزین بیمههای اجتماعی مثل نظام تامین اجتماعی شوند؟ آیا واقعا امکان بازنشستگی افراد با پرداخت ۳، ۷ یا ۱۰ سال حق بیمه توسط برخی شرکتهای بیمهگر خصوصی وجود دارد؟ این شرکتها با چه فرمولی به چنین گزینههایی برای پیشنهاد به مشتریان خود میرسند؟ آیا براستی پس از فرارسیدن دوران بازنشستگی، مبالغ قابل توجه وعده داده شده، به عنوان حقوق بازنشستگی به افراد داده میشود؟
این موضوع البته با عقل سلیم قابل فهم است که هیچ ارزانیِ بیحکمت نیست و افراد بیمهگذار پیش از هرچیز باید نسبت به شرایط قرارداد و امکان تحقق آن آگاه شوند، اما آنچه که در اینجا عجیب است، چراغ سبز تصمیمگیران به گسترش سطحی از پوشش بیمههای تجاری است که مشخص نیست آیا زیرساختهای آن به عنوان بیمه مکمل فراهم است؟!
چندی پیش مهدی مسکنی (مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری) در سخنانی با الگو قراردادن نظام بازنشستگی در کشورهایی چون کره و ژاپن اظهار کرد: برای مثال یک بازنشسته که در ژاپن عضو حداقل سه صندوق است و به سه صندوق کسورات میپردازد، میتواند الگویی برای مدیریت بازنشستگی ما باشد…ما میتوانیم مثل این تجربیات به سمت بیمههای مکمل نیز در کنار بیمههای اجتماعی اجباری برویم.
این اظهارات -که قبلا نیز از سوی بخش قابل توجهی از مدیران صندوقهای بازنشستگی کشور در دولت فعلی و قبلی گاه و بیگاه بیان شده است- نوعی چراغ سبز به گسترش فعالیت شرکتهای مدعی عرضه بیمههای بازنشستگی مکمل خصوصی تلقی شده است.
تبلیغاتِ از اساس کذب!
مهرداد دارانی (عضو کمیته بیمه و تامین اجتماعی خانه کارگر) در این ارتباط توضیح داد: در ایران ۲۹ شرکت بیمه تجاری (شامل شرکتهای خصوصی یا نیمه خصوصی) داریم که هیچکدام یک سازمان بیمهگر حمایتی نیستند بلکه باهدف کسب سود، پکیجها و بستههای مختلف بیمهای را به مشتریان خود میفروشند.
وی افزود: کلیه طرحهای بیمهای آنها مانند بیمه عمر، بیمه جهیزیه، بیمه ثروت و حتی بیمه بازنشستگی، طرحهای واقعی نیستند، بلکه طرحهای بازخریدی است که با سرمایهگذاری پول افراد انجام میشود. شما مبلغی را به صورت ماهانه یا سالانه پرداخت میکنید و برخی خدمات بیمه مکمل داده میشود. پولی که شما به شرکت بیمهگذار تجاری و خصوصی میدهید، بخشی از آن به «ذخیره ریاضی» بدل میشود که همان ارزش بازخریدی پول شماست. بخش دیگر «کارمزد هزینههای جاری شرکت بیمه» بوده و بخش دیگر هم «هزینههای مکمل مثل بیمه از کارافتادگی و..» است. البته بیمه مکمل یک بیمه خصوصی شرایط بسیار سختتری برای از کارافتادگی در نظر میگیرد و با تامین اجتماعی قابل قیاس نیست!
دارانی تصریح کرد: هرکدام از گزینههای بیمههای مکمل مثل از کارافتادگی، درمان و… که به قرارداد بیمه شده با بخش خصوصی برای بازنشستگی اضافه شود، از مبلغ ذخیره ریاضی افراد بعداً کسر میشود و آن مبلغ کسر شده در پایان یک دوره ۱۰ یا ۲۰ساله در نهایت پرداخت میشود. البته نرخ سود شرکتهای بیمه نیز مصوب بیمه مرکزی است. دو سال اول برای مبلغ جمع شده از بیمه گذار تنها باید ۱۶ درصد مشمول سود، دو سال دوم ۱۳ درصد سود و دو سال سوم نیز باید ۱۰ درصد سود از پول بیمهگذار محاسبه شود.
عضو کمیته بیمه و تامین اجتماعی خانه کارگر تاکید کرد: شما وقتی در چهارچوب چنین قراردادی بیمه میشوید تا به صورت بازنشستگی بعدا پول دریافت کنید، در حقیقت دارید صرفاً سود پول خودتان را میگیرد. این درحالی است که شما در همان سال اول بازنشستگی نیز میتوانید کل پول خودتان را یکجا بگیرید و وقتی به صورت بازنشستگی قرارداد میبندید، شرکت بیمه با سود پول خودتان به شما حقوق بازنشستگی میدهد.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.