پشت پرده زیان صدهاهزار میلیاردی ۵ بانک خصوصی
۵ بانک و موسسه مالی خصوصی طی ۹ ماه منتهی به آذر ۱۴۰۳، در صورتهای مالی خود زیانی بالغ بر ۶۲۴ هزار میلیارد تومان را شناسایی کردهاند؛ وضعیتی که زنگ خطر لزوم اصلاحات ساختاری را به صدا در آورد.
پرویزیان اقصاددان ایرانی در سخنان خود با انتقاد از فرآیند بسته تایید صلاحیت اعضای هیئت مدیره بانکها، خواستار بازنگری جدی در روند استعلامها و شفافسازی در این حوزه شد و تاکید کرد که انتقاد او ناظر به موضوعات امنیتی نیست، بلکه از سر دلسوزی برای نظام بانکی کشور است.
وقتی نظام تایید صلاحیت مدیران، خاوری تولید میکند
این استاد اقتصاد دانشگاه با یادآوری پروندههای پرحاشیه مدیران بانکی تصریح کرد: نظام تایید صلاحیت فعلی، حتی نتوانسته از ظهور چهرههایی مثل خاوری جلوگیری کند. این یعنی اشکال ساختاری در فرآیندهای ما وجود دارد و باید شجاعانه آن را بپذیریم.
او همچنین تاکید کرد: من برای اولینبار است که این موضوع را مطرح میکنم، چون تا پیش از این، خودم هم جرات نداشتم دربارهاش حرفی بزنم. اما امروز دیگر باید شفاف صحبت کنیم، چون اقتصاد کشور را نمیتوان دست هر کسی سپرد.
نظام نظارتی غایب است؛ بانکها بدون چارچوب عمل میکنند
پرویزیان با انتقاد از وضعیت نظارت بانکی در کشور، تاکید کرد که نبود نظارت موثر قانونی از سوی بانک مرکزی و عقبماندگی شدید در اجرای مقررات بینالمللی بانکی، بانکها را از اصول حرفهای و استانداردهای جهانی دور کرده است.
وی تصریح کرد: در کشور نظارت موثر و دقیق بانکی نداریم؛ منظورم نظارتی است که بهصورت قانونی از سوی بانک مرکزی اعمال شود تا مشخص شود بانکها دقیقاً چگونه باید فعالیت کنند، از جمله نحوه وامدهی و اجرای روابط صحیح بانکداری و....
هنوز بازل ۲ را نیمهکاره اجرا میکنیم؛ دنیا به استقبال بازل ۴ رفته است نایبرئیس انجمن اقتصاد ایران با مقایسه وضعیت ایران با نظام بانکی بینالمللی گفت: در دنیا امروز قوانین و مقررات بانکداری وارد مرحله اجرای بازل ۴ شدهاند. این مقررات شامل اصول و استانداردهای دقیق درباره بهداشت بانکی، شیوههای صحیح وامدهی، اداره بانک، نسبتهای کفایت سرمایه و دیگر نسبتهای کلیدی مالی هستند که هدف آنها حفظ سلامت و پایداری بانکهاست.
او افزود: اما ما در ایران هنوز بازل ۲ را هم بهصورت کامل و دقیق اجرا نمیکنیم. این در حالی است که یک کمیته بینالمللی متولی این استانداردهاست و بانکها در سطح جهان با یکدیگر در ارتباطند و همگام با این استانداردها حرکت میکنند، اما نظام بانکی ما همچنان از این قافله عقب مانده است.
از S&P تا نهادهای مستقل اعتبارسنجی؛ الگویی که ایران ندارد
فرشاد پرویزیان با انتقاد شدید از نبود نظام اعتبارسنجی واقعی و استاندارد در کشور، تاکید کرد که بانکها بدون ارزیابی صحیح، تسهیلات را به افراد ناتوان از اجرای طرحهای بزرگ میدهند و همین رویه باعث بروز خسارتهای جدی شده است.
او تصریح کرد: هیچ جای دنیا بدون اعتبارسنجی واقعی به فرد، شرکت، دولت یا کشور وام نمیدهند. ابتدا اعتبارسنجی انجام میشود و بعد اعتبار یا تسهیلات اختصاص مییابد. اما ما در ایران سالهاست که اساساً موسسات اعتبارسنجی نداشتهایم. در یکی دو سال اخیر هم صرفاً یک مدل نمایشی، لوکس و پر زرقوبرق به راه افتاده که مثلاً بررسی کند فرد چک برگشتی یا تسهیلات معوقه داشته یا نداشته؛ در حالیکه نظام واقعی اعتبارسنجی چیزی فراتر از این است.
وی ادامه داد: در دنیا موسسات اعتبارسنجی بزرگی فعالیت میکنند که کاملاً مستقل و غیردولتی هستند؛ بنابراین تحت فشار هیچکس برای تایید اعتبار افراد قرار نمیگیرند. یکی از نمونههای برجسته در این زمینه، شرکت S&P (شرکت Standard & Poor’s) است که وقتی سهامش در بورس نیویورک بالا یا پایین میرود، کل اقتصاد آمریکا تحت تاثیر قرار میگیرد. این موسسه در سطح بینالمللی بانکها، شرکتها و حتی دولتها را اعتبارسنجی میکند. ما در ایران واقعاً چنین موسساتی داریم؟
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.