دیکاتور ونزوئلا دنبال اقتصاددانان
ساعت 24 - «نیکولاس مادورو»، رئیسجمهور اقتدارگرای ونزوئلا، اپوزیسیون را تارومار کرده، قضات و سیاستمداران را زندانی و حتی شهروندان آمریکایی را برای استفاده از آنها به عنوان ابزاری برای مذاکره دستگیر کرده است. اکنون او به دنبال حرفهای رفته که معمولا در ونزوئلا خطرناک تلقی نمیشد: اقتصاددانان و قلعوقمع آنها.
ت
«جنویو گلاتسکی» در گزارشی برای نیویورکتایمز نوشت، متخصصان میگویند دولت به دنبال کنترل روایتها در مورد بحران مالی عمیق ونزوئلاست. چگونه؟ با هدف قرار دادن متخصصان مستقل که دادهها را در مورد اقتصاد آشفته این کشور به اشتراک میگذارند. به گفته گروههای حقوق بشری و دولت ونزوئلا، حدود ۲۰ اقتصاددان و دیگرانی که دخیل در انتشار دادههای مالی بودند در دو ماه گذشته زندانی شدند. «فیل گانسون»، تحلیلگر گروه بینالمللی بحران که بیش از دو دهه در ونزوئلا زندگی کرده است، گفت: «این اساسا یک سیاست شلیک به پیامرسان است.»
بانک مرکزی ونزوئلا سالهاست که دادههای قابل اعتمادی در مورد شاخصهای کلیدی مانند تورم منتشر نکرده و در همین راستا، اقتصاددانان را مجبور کرده که این شکافها را با برآوردهای مستقل پر کنند. وی با اشاره به تلاش مادورو برای سرکوب هرگونه خبر بد اقتصادی افزود: «این یک جورهایی شبیه نظریه تینکربل اقتصاد است. اگر به او اعتقاد دارید، پس نور او همچنان میدرخشد. » کارزار دولت، اقتصاددانان و دیگر فعالان وبسایتهای اطلاعات مالی را به وحشت انداخته است. حتی کسانی که در خارج از کشور زندگی میکنند، از ترس انتقام خانوادهها یا کارمندانشان، از صحبت علنی میترسند.
در میان اقتصاددانانی که بازداشت شدهاند، وزیر دارایی سابق و استاد اقتصاد، «رودریگو کابزاس»، ۶۹ ساله، وجود دارد که زمانی در حزب حاکم خدمت میکرد اما سپس از آن فاصله گرفت و از سیاستهای اقتصادی مادورو انتقاد کرد. «رودنا کابزاس»، دخترش، در مصاحبهای گفت که در ۳ ژوئن، مقامات شرکت انرژی دولتی به خانه آنها در «ماراکایبو»، در شمال غربی ونزوئلا آمده و ادعا کردند که مشکلی در برق وجود دارد. آنها از پدرش خواستند که برای حل این مشکل با آنها همراه شود. اما سپس رودنا گفت که پدرش با او تماس گرفته و گفته است که این یک تله بوده و ماموران اطلاعاتی او را بازداشت کردهاند. خانوادهاش از آن زمان تاکنون از او خبری ندارند و هیچ اطلاعاتی از دولت دریافت نکردهاند. خانم کابزاس گفت: «ما نمیدانیم او را کجا بردهاند. »
جنویو گلاتسکی» در گزارشی برای نیویورکتایمز نوشت، متخصصان میگویند دولت به دنبال کنترل روایتها در مورد بحران مالی عمیق ونزوئلاست. چگونه؟ با هدف قرار دادن متخصصان مستقل که دادهها را در مورد اقتصاد آشفته این کشور به اشتراک میگذارند.
به گفته گروههای حقوق بشری و دولت ونزوئلا، حدود ۲۰ اقتصاددان و دیگرانی که دخیل در انتشار دادههای مالی بودند در دو ماه گذشته زندانی شدند. «فیل گانسون»، تحلیلگر گروه بینالمللی بحران که بیش از دو دهه در ونزوئلا زندگی کرده است، گفت: «این اساسا یک سیاست شلیک به پیامرسان است.»
بانک مرکزی ونزوئلا سالهاست که دادههای قابل اعتمادی در مورد شاخصهای کلیدی مانند تورم منتشر نکرده و در همین راستا، اقتصاددانان را مجبور کرده که این شکافها را با برآوردهای مستقل پر کنند.
وی با اشاره به تلاش مادورو برای سرکوب هرگونه خبر بد اقتصادی افزود: «این یک جورهایی شبیه نظریه تینکربل اقتصاد است. اگر به او اعتقاد دارید، پس نور او همچنان میدرخشد. » کارزار دولت، اقتصاددانان و دیگر فعالان وبسایتهای اطلاعات مالی را به وحشت انداخته است. حتی کسانی که در خارج از کشور زندگی میکنند، از ترس انتقام خانوادهها یا کارمندانشان، از صحبت علنی میترسند.
در میان اقتصاددانانی که بازداشت شدهاند، وزیر دارایی سابق و استاد اقتصاد، «رودریگو کابزاس»، ۶۹ ساله، وجود دارد که زمانی در حزب حاکم خدمت میکرد اما سپس از آن فاصله گرفت و از سیاستهای اقتصادی مادورو انتقاد کرد.
«رودنا کابزاس»، دخترش، در مصاحبهای گفت که در ۳ ژوئن، مقامات شرکت انرژی دولتی به خانه آنها در «ماراکایبو»، در شمال غربی ونزوئلا آمده و ادعا کردند که مشکلی در برق وجود دارد. آنها از پدرش خواستند که برای حل این مشکل با آنها همراه شود.
اما سپس رودنا گفت که پدرش با او تماس گرفته و گفته است که این یک تله بوده و ماموران اطلاعاتی او را بازداشت کردهاند. خانوادهاش از آن زمان تاکنون از او خبری ندارند و هیچ اطلاعاتی از دولت دریافت نکردهاند. خانم کابزاس گفت: «ما نمیدانیم او را کجا بردهاند. »
خانواده وکیلی استخدام کردهاند که او نیز نتوانسته با رودریگو کابزاس تماس بگیرد. او گفت پدرش برای فشار خون بالا به داروی روزانه نیاز دارد. رودنا گفت: «خیلی سخت است. از گریه زیاد دیگر اشکی ندارم. مثل یک چاقوی دائمی در قلبم فرو رفته است.» اقتصاد ونزوئلا یک دهه پیش، به دلیل سوءمدیریت دولت و تشدید تحریمهای ایالات متحده، از درون متلاشی شد. با افزایش ابرتورم به ۳۰۰ هزار درصد و کاهش سریع ارزش پول ملی(بولیوار)، ونزوئلاییها شروع به نگهداری پسانداز خود به دلار آمریکا کردند. «بانک مرکزی ونزوئلا» نرخ رسمی ارز برای بولیوار را تعیین میکند، اما اکثر مردم به نرخ غیررسمی به نام دلار موازی که توسط وبسایتهایی مانند « Monitor Dólar» منتشر میشود، تکیه میکنند که نشان میدهد دلارها در خیابانها واقعاً به چه قیمتی فروخته میشوند.
نرخ رسمی اغلب باعث شده چنین به نظر برسد که بولیوار کمی قویتر از آنچه واقعا هست به نظر آید تا تصویر مطلوبتری از اقتصاد ایجاد کند. اما تحلیلگران میگویند تورم در حال افزایش است و باعث میشود بولیوار ارزش خود را از دست بدهد و ونزوئلاییهایی که به ارز محلی حقوق میگیرند، برای تبدیل آن به دلار با مشکل مواجه شوند.
گانسون گفت: «نرخ ارز دلار به بولیوار یکی از متغیرهای کلیدی است که دولت سعی در کنترل آن دارد. » او گفت دولت معتقد است که میتواند با ساکت کردن افرادی مانند اقتصاددانانی که در مورد نرخ ارز غیررسمی گزارش میدهند، از کاهش ارزش بولیوار جلوگیری کند.
دنیای اقتصاد
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.