مصیبت های اقتصادایران زیر ذره بین رییس اتاق تهران
ساعت 24 - اقتصادایران اگر با میکروسکپ بررسی شود دهها تنگنای کوچک وبزرگ در بخشهای گوناکون آن خودرا نمایان میکنند اما مدیرات اقتصادی وسیاسی کوشش میکنند با دورکردن این ابزار نیرومند ندام از خوشبختی و شادی اقتصاد بگویند و به قول خود بذرامید دردلها بکارند. واقعیت این است که این رفتارها امیدواری موجودرا نیز به دلیل بی اعتمادی زایل میکند.

دیروز ودرنشست اعضای هیات نمایندگان اتاق بازگانی تهران محمود نجفی عرب رئیس این بخشهایی از مصیبت های اقتصاد ایران را بازگوکرد. ظرفیت خالی 60 درصدی نجفی عرب در بخش اصلی سخنان خود به مساله تامین مالی و چالشهای جدی بنگاههای بخش خصوصی برای تامین مالی پرداخت و گفت: تامین مالی مساله اصلی گلایه و شکایت عمده صاحبان کسبوکار است. چه در جریان بازدید از نمایشگاهها و چه در جلساتی که در اتاق برگزار میکنیم، شاهدیم که فعالان اقتصادی بخش خصوصی و نمایندگان تشکلها نسبت به انقباضی که در نظام تامین مالی رخ داده و بنگاهها را به شدت در تامین سرمایه در گردش دچار مشکل کرده است، گلایه دارند. گزارش شامخ اتاق ایران از رصد 3 هزار بنگاه نشان میدهد که حدود 41 درصد از ظرفیت بالقوه تولید فعال است و 59 درصد ظرفیت مورد بهرهبرداری قرار نمیگیرد که یکی از دلایل عمده آن مشکل تامین مالی بنگاههاست. باتورم وامی داده نشده است او با اشاره به آمار شش ماهه بورس و بانک مرکزی افزود: کل منابع تامین شده از طریق وامهای بانکی و تسهیلات بورس 2هزار 684 هزار میلیارد تومان بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل 21.3 درصد افزایش داشته است. اما شاهدیم که نرخ رسمی تورم کشور در سال گذشته 46.5 درصد و تورم تا شهریور امسال هم 46.1 درصد بوده است. بنابراین افزایش 21.3 درصد تسهیلات تامین مالی تقریبا نصف تورم و در واقع رشد حقیقی آن منفی است. از کل تامین مالی صورت گرفته سهم بازار سرمایه 248 همت (9.2 درصد) و سهم بازار پول هم 2 هزار و 436 همت ( 90.8 درصد) بوده است.نجفی عرب با بیان اینکه میزان تسهیلاتی که به صاحبان کسبوکار داده شده را 2 هزار و 39 همت (83.7 درصد) عنوان کرد که نسبت به دوره مشابه سال قبل 1.4 درصد افزایش پیدا کرده است. او گفت: البته باید این میزان رشد را هم باید با میزان تورم در نظر گرفت. همچنین سهم تسهیلاتی که به خانوار داده شده 397 همت (6.2 درصد) بوده است و سهم بخشهای اقتصادی هم 65 درصد تسهیلات بانکی بوده است. علاوه بر این سهم تشکیل سرمایه 17.7 درصد بوده و تسهیلات تکلیفی هم 17.3 درصد بوده است. یعنی دقیقاً بهاندازه تسهیلات تکلیفی در بخشهای مختلف اقتصاد کشور سرمایهگذاری صورت گرفته است.
روندکاهنده سپرده گذاری او در ادامه به مشکلاتی اشاره کرد که در بخش تامین مالی وجود داشته است و گفت: یکی از بحثهای جدی موضوع زیاندهی پساندازکنندگان است؛ تورم بالا باعث شده اقبال مردم به سمت سپردهگذاری در نظام بانکی به شدت کاهش پیدا کند. نکته دیگر تامین کسری بودجه از منابع بانکهای تجاری است به نحوی که بدهی دولت به بانکهای تجاری در سال 1401 به میزان 154 درصد رشد کرده است. علاوه بر این شاهد رشد 224 درصدی بدهی شرکتهای دولتی به بانکها از فروردین 1399 تا فروردین 1402 بودهایم؛ مثلا دولت در تامین پول گندم با مشکل مواجه میشود و به بانکها فشار میآورد. گزارش بلومبرگ رئیس اتاق تهران در بخش دیگری از صحبتهایش به گزارشی که بلومبرگ از بازار سرمایه ایران تهیه کرده و نشاندهنده کمبود سرمایه در این بازار است، اشاره کرد و گفت: طبق این گزارش در 6 ماهه اول سال 129 همت تسهیلات سرمایهای و 119 همت از محل فروش اوراق بدهی یعنی در مجموع 248 همت در بازار سرمایه تامین مالی شده است. نجفی عرب افزود: با شرایط تولید در کشور و استفاده از 41 درصد ظرفیت تولید نمیتوان انتظار سودده بودن بنگاهها و به صرفه بودن سرمایهگذاری را داشت. ناترازی بودجه باعث استفاده بیش از ظرفیت بانکها و بازار سرمایه توسط دولت شده است که عرصه را برای بنگاههای بخش خصوصی تنگتر کرده است. علاوه بر استفاده مستقیم دولت از دو بازار؛ شرکتهای دولتی نیز کسری خود را از بازار پولی و بانکی تامین میکنند؛ کما اینکه بزرگترین بدهکاران بانکی را اکثر شرکتهای دولتی تشکیل میدهند. نسبت بازار سرمایه و تولید ناخالص داخلی در ایران در سال 1401 حدود 5.8 درصد بوده در حالی که در اقتصاد آمریکا این عدد 193.5 درصد و در اقتصاد چین 83.2 درصد بوده است و باید در جهت افزایش این عدد در کشورمان برنامهریزی صورت گیرد. به طور کلی تا زمانی که ناترازی بانکها و بودجه کشور حل نشود و سیاست سرکوب قیمت در کشور منع نشود، مشکلات اشاره شده حل نخواهد شد .سرمایهگذاری در محاق رئیس اتاق بازرگانی تهران در پایان سخنان خود با اشاره به این که نرخ تشکیل سرمایه در کشور نسبت به سال 1390 منفی است، ابزار امیدواری کرد که مسئولان دولتی و نمایندگان مجلس نسبت به طور جدی و با دغدغهمندی نسبت پیگیر این مشکل باشند.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.