رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 653736

انتظارات ترامپ از سفر به کشورهای عرب حوزه خلیج فارس

دونالد ترامپ فردا دوشنبه 22 اردیبهشت عازم عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی می‌شود. وی امیدوار است که این سفر، دستاوردهایی قابل توجه در زمینه قراردادهای اقتصادی به همراه داشته باشد. با اینحال بعید است که او بتواند در دیدار با سران عرب، مسائل حساس و متعدد سیاسی این منطقه را در حاشیه نگاه دارد.

به گفته جان آلترمن، مدیر برنامه خاورمیانه در «مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی»، «ترامپ به خلیج فارس سفر می‌کند چون در آنجا احساس راحتی می‌کند. میزبانان، وی را تحسین خواهند کرد، از انتقاد خودداری می‌کنند و با اعضای خانواده‌اش همچون شرکای تجاری برخورد خواهند کرد. »

در سال ۲۰۱۷، ترامپ اولین سفر خارجی خود را در مقام رئیس جمهور به عربستان سعودی اختصاص داده بود و نه به متحدان سنتی‌ همچون کانادا یا بریتانیا.

در ارتباط با سفر جدید، سخنگوی کاخ سفید از «بازگشت تاریخی» ترامپ سخن گفته و ابراز امیدواری کرده که با این سفر، چشم‌انداز تازه‌ای برای منطقه گشوده شود که در آن از «افراط‌ گرایی» خبری نباشد و به جای آن «روابط تجاری و فرهنگی تقویت شود». سخنگوی کاخ سفید همچنین خبر داده که ترامپ در این سفر از پایگاه نظامی آمریکا در قطر بازدید خواهد کرد. اسرائیل در فهرست نیست

برخلاف سفر هشت سال قبل، این بار ترامپ به اسرائیل نخواهد رفت. برخی تحلیل‌گران این تصمیم را نشانه‌ای از تنش‌ و اختلاف نظر میان اسرائیل و آمریکا تلقی می‌کنند. آنا جیکوبز، پژوهشگر موسسه کشورهای عربی خلیج فارس در واشنگتن معتقد است که «ترامپ به دنبال دریافت تعهداتی برای سرمایه‌گذاری است.»

به نوشته خبرگزاری فرانسه ریاض، دوحه و ابوظبی آماده‌اند تا با «تجملات شاهانه از میهمانی پذیرایی کنند که به نمادهای سلطنتی علاقه خاصی دارد. »

احتمال دارد که طی این سفر، دولت‌های عرب امضای چند قرارداد کلان با آمریکا در زمینه‌های دفاعی، هوافضا، انرژی و هوش مصنوعی را اعلام کنند. دغدغه‌های سیاسی

اگرچه سفر ترامپ جنبه اقتصادی مهمی دارد، ولی او نخواهد توانست مسائل سیاسی منطقه را نادیده بگیرد.

قرار است که در ریاض، ترامپ با سران شش کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس (عربستان، امارات، بحرین، قطر، کویت و عمان) دیدار داشته باشد. بدون تردید طی سالهای اخیر نقش این کشورها در سیاست بین‌الملل افزایش داشته است. میانجی‌گری آن‌ها در جنگ اوکراین، در جنگ غزه و یا در پرونده اتمی ایران، کاری کرده است که واشنگتن خود را موظف به شنیدن حرفهای آن‌ها می‌داند.

دریافت رایگان خبرنامه با خبر-پیامک‌های ما اخبار را بصورت زنده دریافت کنید آبونه شوید

این در حالی است که درست قبل از آغاز سفر ترامپ، در روز یکشنبه ۲۱ اردیبهشت، مسقط بار دیگر شاهد مذاکرات ایران و آمریکا خواهد بود. همچنین روز شنبه، عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران به جده رفت و در باره «تحولات منطقه‌ای» با مقامات سعودی گفتگو کرد. او بعد از عربستان راهی دوحه خواهد شد و سپس برای مذاکره «غیرمستقیم» با هیئت آمریکایی به مسقط می‌رود. برخی رسانه‌های جمهوری اسلامی نوشته‌اند که عراقچی حامل پاسخ خامنه‌ای به ملک سلمان بوده است. نزدیک به سه هفته قبل، وزیر دفاع سعودی به تهران رفت و پیام ملک سلمان را به دست خامنه‌ای رساند. از محتوای این پیام و پاسخ احتمالی‌اش اطلاعی در دست نیست.

اما به گفته آندریاس کریگ، متخصص خاورمیانه در لندن، «کشورهای خلیج فارس نقش مهمی در مذاکرات هسته‌ای ایران ایفا می‌کنند. آن‌ها، برخلاف دوره اول ریاست‌جمهوری ترامپ، اکنون نگاه مثبتی به این مذاکرات دارند. »

از دیگر موضوعات سیاسی که ترامپ احتمالاً در باره آن‌ها با سران عرب گفتگو خواهد کرد، باید اوضاع یمن و حوثی‌ها و البته پرونده سوریه را برشمرد. برخی تحلیل‌گران احتمال می‌دهند که ترامپ به دنبال توافق‌هایی دوجانبه با عربستان باشد که اسرائیل را دور می‌زند. برخی حتی ادعا کرده‌اند که ترامپ در این سفر کشور فلسطین را به رسمیت خواهد شناخت!

و بالاخره باید دید که آیا رئیس جمهور آمریکا بار دیگر در باره نام «خلیج فارس» و تغییر آن به «خلیج عربی» حرفی خواهد زد یا خیر...

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تازه‌ترین خبرها