مردم ایران از محدودیت ها رنج می برند
ساعت 24 - ایران بیش از آن که از سیاستهای خود نتیجه بگیرد متحمل هزینه شده است، برای همین به نظر میرسد که ایران با انتخابهای استراتژیک سخت، پس از تحمل زیانهای بزرگ در سال گذشته، مواجه باشد.
تضعیف آشکار حماس و حزبالله در موازنه نظامی خاورمیانه و سقوط رژیم بشار اسد، بسیاری از اهرمهای فشار تهران را تضعیف یا از بین برده و راههای کمتری برای تهدید اسرائیل و بازدارندگی آن از اقدام تهاجمی در اختیار آن گذاشته است. با این وجود، ایران در هر یک از پنج حوزه نفوذ خود، به ویژه عراق و یمن، شرکای مشتاق خود را حفظ کرده است. در کوتاه مدت، اقدامات ایران در منطقه و برنامه هستهای آن بر انتخابهای سیاست ایالات متحده تسلط خواهد داشت. چالشهای بلندمدت برای سیاست ایالات متحده برسر محور چگونگی شکل دادن به محاسبات ایران در سالهای آینده است و اینکه چگونه میتوان برای رقابت و نفوذ پس از پایان جنگ ها و عملیاتهای جنبشی در منطقه برنامه ریزی کرد.
جمهوری اسلامی ایران اکنون در یک دوراهی محوری و مهم قرار دارد.
با نگاهی گذرا به کلیت استراتژیک کنونی جمهوری اسلامی ایران، این کشور در نتیجه استراتژی کلی خود با مشکلات بیشتری مواجه است که میتوان به طور خلاصه به موارد زیر اشاره کرد:
• آسیب بی سابقه به شبکه محور مقاومت و تضعیف استراتژی «دفاع پیشرو» آن سبب شده است سامانه دفاعی در داخل ایران نیز تا اندازهای تضعیف شود، زیرا به نظر میرسد که نهادهای امنیتی ایران نه تنها با حملات اسرائیل علیه پرسنل خود در مکانهایی مانند سوریه و حملات داعش در داخل ایران طی سال گذشته غافلگیر شدهاند، بلکه با حملات خونین اسرائیل علیه اهداف نظامی ایران و توانایی اسرائیل برای از بین بردن نسبتا آسان سامانههای پدافند هوایی ایران، آسیبی جدی به سامانه تدافعی ایران وارد شده است.
• ادامه چالشهای مردم ایران در داخل که از مشکلات اقتصادی، انزوا و محدودیتهای بسیار رنج میبرند. در چند سال گذشته، ایران تلاش کرده است به دنبال روشهای سازگارپذیری باشد که به تقویت قدرت آن در داخل کمک کند.
• هماهنگی قوی تر و روابط نزدیک تر با قدرتهای جهانی مانند روسیه و چین که به دنبال به چالش کشیدن نظم بین المللی هستند یکی از اهداف مهم ایران در عرصه بین المللی بوده است.
• بهبود روابط ایران با تمامی کشورهای جهان عرب با افزایش تماسهای دیپلماتیک و عقب نشینی انتخابی از برخی اهداف خود به ویژه نسبت به برخی از کشورهای خاورمیانه، از جمله عربستان سعودی و امارات متحده عربی یکی از مهمترین اتفاقات دیپلماسی ایران بوده است. این اتفاق زمانی افتاد که ایران تصمیم گرفت بیشتر بر رویارویی مستقیم خود با اسرائیل تمرکز کند.
پس از حملات 7 اکتبر و اقدامات نظامی اسرائیل، به ویژه علیه فلسطینیان در غزه، تقویت تصویر مبارزه با اسرائیل و تبلیغات علیه آن در میان بخشهای خاصی از مردم عرب، فرصتی را برای ایران ایجاد کرد تا خود را به عنوان پیشتاز مقاومت در برابر اشغالگری اسرائیل نشان دهد.
در اینجا ایران بیش از آن که از سیاستهای خود نتیجه بگیرد متحمل هزینه شده است، برای همین به نظر میرسد که ایران با انتخابهای استراتژیک سخت، پس از تحمل زیانهای بزرگ در سال گذشته، مواجه باشد.
یکی از سوالات راهبردی اساسی که حکومت ایران با آن مواجه است این است که آیا ایران تحت فشار شدید و با مشاهده استراتژی منطقهای «دفاع پیشرو» و تشدید بحرانهای داخلی، برنامه هستهای خود را دو چندان خواهد کرد یا خیر. تصمیم اخیر تهران برای تسریع غنیسازی اورانیوم خود به سطحی نزدیک به درجه بمب، مقامات سازمان ملل و دیگر رهبران را نگران کرده و سوالاتی را در مورد اهداف و اقدامات راهبردی ایران به وجود آورده است.
هر تصمیمی که ایران در مورد آینده استراتژی امنیت ملی خود، از جمله سرنوشت برنامه هستهایاش اتخاذ کند، در محیط ژئواستراتژیک منطقهای و وسیعتر منطقهای که به سرعت در حال تغییر است و در این گزارش توصیف و تحلیل شده است، انجام خواهد شد.
منبع: میدل ایست اینستیتیوت / تحریریه دیپلماسی ایرانی/
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.