رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 654049

آیا تجارت خارجی ایران قفل شده است؟

ساعت 24 - واردکنندگان مدتهاست که از اختلال در سامانه جامع تجارت، تاخیرهای چندماهه در ثبت سفارش کالا و تخصیص ارز و به دنبال آن ترخیص کالا از بنادر سخن می‌گویند و معتقدند که این پروسه طولانی نه تنها سبب بهبود شرایط نشده بلکه فرآیند تجارت را به کلاف سردرگمی شبیه کرده است که حتی رئیس جمهور نیز از آن رضایت ندارد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، حدود هشت سال از راه‌اندازی سامانه جامع تجارت ایران می‌گذرد؛ سامانه‌ای که قرار بود با هدف تسهیل فرآیندهای تجاری و نظارت بر امر صادرات و واردات تبدیل شود، امور را برای تجار تسهیل و غیرحضوری کند، اکنون به ضد خود تبدیل شده و سالهاست که فعالان تجاری از رویه‌ها، دستورالعمل‌ها و تاخیرهایی که در فرآیند امور تجاری خود با آن روبرو هستند، می‌نالند.

این مشکل بخصوص برای تولیدکنندگانی که واردات مواد اولیه و واسطه‌ای مورد نیاز خطوط تولید آن‌ها در گرو واردات است، بیش از دیگران آزاردهنده است و حتی در مواردی سبب شده تا خط تولید برای مدتی تعطیل و کارگران بیکار شوند زیرا بیش از ۸۰ درصد از کالاهای وارداتی به کشور را کالاهایی تشکیل می‌دهند که در واحدهای تولیدی به کار گرفته می شوند تا محصول نهایی تولید و به بازار عرضه شود.

در کنار تاخیر و تعلل و قطعی‌های مکرر سامانه جامع تجارت، تاخیر در ترخیص کالاها در گمرکات، هزینه انبارداری، نگهداری، دموراژ و جریمه‌های گمرکی را به فعالان اقتصادی تحمیل می‌کند که در یک نگاه واقع بینانه این هزینه‌ها در نهایت به مصرف کننده نهایی که همان مردم کوچه و بازار هستند، منتقل شود.

این قطعی‌ها و تاخیرها آنطور که بازرگانان می‌گویند، از ابتدای امسال شدت بیشتری داشته و در عمل ثبت سفارش برای واردات کالاها را مختل کرده است؛ موضوعی که دست اندرکاران سازمان توسعه تجارت ایران آن را تایید نمی کنند و بر این باورند که سامانه بدون اشکال در حال خدمت رسانی به بازرگانان است.

محمد لاهوتی رئیس هیات مدیره کنفدراسیون صادرات ایران در این باره به ایرنا می‌گوید: شرایط سخت ثبت سفارش کالاها و سهمیه بندی در وزارت صنعت، معدن و تجارت، شرایط دشوارتر تخصیص و همچنین مشکلات تامین ارز در بانک مرکزی، عوامل اصلی شکل‌گیری صف در ترخیص کانتینرها و کالاها در بنادر و گمرکات کشور است.

رئیس هیات مدیره کنفدراسیون صادرات ایران با اشاره به اشکالاتی که در موضوع ترخیص کالاها از گمرکات وجود دارد، خاطرنشان‌کرد: یکی از این موضوعات، تامین و تخصیص ارز است که شاهدیم فرآیند و صف آن به پنج تا ۶ ماه افزایش یافته است.

 

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تازه‌ترین خبرها