رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 656208

وضعیت خطرناک در مناسبات روسیه وآذربایجان

ساعت 24 - اظهارات اخیر الهام علی‌اف، رئیس‌جمهوری آذربایجان در مورد روابط با روسیه و جنگ اوکراین با واکنش‌های تندی در روسیه مواجه شده است.وبلاگ‌نویسان روس حامی ولادیمیر پوتین این اظهارات را ضدروسی و حامی اوکراین تلقی کردند. برخی از مفسران مشهور طرفدار کرملین و حامی جنگ هم از درگیری مسلحانه‌ اجتناب‌ناپذیر میان روسیه و جمهوری آذربایجان سخن می‌گویند.

آن‌ها رزمایش مشترک روسیه و ایران در دریای خزر را به‌مثابه هشداری به جمهوری آذربایجان تلقی می‌کنند. این مانور از روز گذشته آغاز شده است. این مانور با حضور ناوگان شمال نیروی دریایی ارتش ایران و نیروی دریایی سپاه و نیروی دریایی روسیه برگزار می‌شود.

در واکنش، رسانه‌های دولتی جمهوری آذربایجان، لفاظی‌های اخیر در رسانه‌های روسیه علیه این کشور را «جنگ ترکیبی» مسکو خوانده و تهدید رویارویی نظامی با مسکو را رد کردند. آن‌ها می‌گویند دلیل چنین واکنشی، کنار گذاشته شدن روسیه از قفقاز جنوبی توسط غرب است. علی‌اف چه گفت؟

الهام علی‌اف، رئیس جمهور آذربایجان، ۱۹ ژوئیه در پاسخ به سوالی در مورد بحران فعلی در روابط با روسیه، بر سقوط هواپیمای مسافربری آذربایجان در دسامبر ۲۰۲۴ تمرکز کرد. او گفت که عدم پذیرش مسئولیت روسیه در این سقوط «غیرسازنده» بوده است. رئیس‌جمهوری آذربایجان گفت کشورش منتظر تحقیقات روسیه است ولی در عین حال آماده می‌شود تا در مورد این پرونده به دادگاه بین‌المللی مراجعه کند.

آقای علی‌اف در پاسخ به سوالی در مورد جنگ روسیه و اوکراین هم گفت مردم اوکراین «هرگز نباید اشغال» سرزمین‌های خود را تحمل کنند. تنش‌های اخیر بین جمهوری آذربایجان و روسیه به عنوان «حادترین بحران» در روابط دو کشور از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی توصیف شده است. تهدید مفسران روس

واکنش اولیه به این سخنان علی‌اف، درخواست‌هایی برای بازنگری در روابط دوجانبه را در پی داشت.به گزارش بخش مانیتورینگ بی‌بی‌سی، در روزهای ۲۰ و ۲۱ ژوئیه، برخی از مفسران مشهور روس گفتند که درگیری مسلحانه میان روسیه و جمهوری آذربایجان اجتناب‌ناپذیر است.

دیمیتری سلزنوف، وبلاگ‌نویس طرفدار جنگ، در کانال تلگرام پرمخاطب وارگنزو نوشت: «درگیری مسکو با باکو، به‌نحوی، اجتناب‌ناپذیر است.»سلزنوف گفت: « جمهوری آذربایجان به‌صورت آشکار و علنی موضعی روس‌ستیزانه اتخاذ کرده است. و هرچه زودتر برای این درگیری آماده شویم، بهتر است.» یوری کوتنک، وبلاگ‌نویس میهن‌پرست افراطی، با اشاره‌ای تلویحی به علی‌اف گفت: «زمان آن رسیده که این دیکتاتور متکبر را به خودش بیاوریم، اما مشکل اینجاست که کسی نیست جلو او را بگیرد. »

او افزود: «برای وقاحت، فقط یک درمان وجود دارد. نمایش قدرت، و نه فقط هیاهو، بلکه اقدامات قاطعانه و عملی. و با وجود محدود بودن گزینه‌ها، هنوز راه‌هایی هست تا باکو بیهودگی و زیان وقاحت به‌سوی روسیه را احساس کند، چه رسد به اقدامات خرابکارانه مستقیم یا غیرمستقیم.»

یوری پودلیاکا، وبلاگ‌نویس حامی جنگ، در پستی در تلگرام که بیش از یک میلیون و ۶۰۰ هزار بار دیده شد، نوشت: «اگر علی‌اف خط تشدید تنش را در پیش گرفته، تنها یک نمایش قدرت می‌تواند او را از این مسیر بازگرداند. » او خاطرنشان کرد که روسیه باید فرض را بر این بگذارد که جمهوری آذربایجان «دشمن ژئوپولیتیک» این کشور است و بریتانیا نیز او را تحریک می‌کند.

پودلیاکا گفت فشارهای دیپلماتیک وزارت امور خارجه روسیه باید جای خود را به اقدامات وزارت کشور بدهد. اشاره‌ای تلویحی به لزوم انجام عملیات انتظامی علیه آذربایجانی‌های مقیم روسیه. او ادامه داد: «و بعد، اگر نیاز باشد، وزارت دفاع هم وارد عمل شود. »

رامیل خاریسوف، استراتژیست رسانه‌ای، گفت: «کرملین ممکن است تصمیمی راهبردی درباره پاسخ نظام‌مند به تلاش‌ها برای تبدیل جمهوری آذربایجان به یک پایگاه نظامی‌-‌ سیاسی کامل برای ناتو اتخاذ کند. »او ادعا کرد: «این مسئله از سطح دیپلماتیک به سطح شورای امنیت کشور منتقل شده است.»

وبلاگ ناشناس یادداشت‌های یک کهنه‌سرباز که حامی جنگ است، نوشت: «باکو به‌سرعت در حال تبدیل شدن به یک شعبه ناتو است و آگاهانه راه اوکراین را در پیش گرفته است.»

نویسنده افزود: «فرمان علی‌اف برای پذیرش سامانه مختصات سامانه ژئودتیک جهانی یک نشانه دیگر نه‌چندان پوشیده است که جمهوری آذربایجان در حال آماده‌سازی برای جنگ با روسیه است.» دیمیتری استشین، خبرنگار تندرو روزنامه کومسومولسکایا پراودا، گفت: «جبهه دوم در دریای خزر علیه روسیه آماده راه‌اندازی است.»

او با اشاره به رزمایش روسیه و ایران تحت عنوان کاسارکس ۲۰۲۵ که از ۲۱ ژوئیه آغاز شده، پیشنهاد کرد: «شاید این رزمایش به نوعی وضعیت را آرام‌تر کند. »

رسانه تندرو سارگراد در تلگرام نوشت که رزمایش کاسارکس ۲۰۲۵ در عمل «پاسخی به افزایش سیگنال‌های نگران‌کننده از سوی باکو» است.

این رسانه ادامه داد: «در پی تازه‌ترین اظهارات تند طرف مقابل، دریای خزر در خطر تبدیل شدن از منطقه‌ای آرام به صحنه‌ای بالقوه برای عملیات نظامی است. هرچند فعلا بدون درگیری مستقیم.»

ماکسیم شوچنکو، روزنامه‌نگار، گفت این رزمایش به‌معنای آن است که «نبرد برای منطقه خزر به‌طور جدی آغاز شده است.»

او توضیح داد که این اقدام بخشی از «تقویت عملی همکاری‌های آن‌سوی خزر» میان روسیه و ایران در پاسخ به حضور فزاینده اسرائیل و غرب در منطقه است.

الکسی ژیوف، وبلاگ‌نویس طرفدار جنگ، هشدار داد که ممکن است به‌زودی درگیری نظامی در خزر آغاز شود.

او توضیح داد: «سیاست غیردوستانه جمهوری آذربایجان و حمایت آن از اوکراین، به‌صورت خودکار این پرسش را پیش می‌کشد که آیا این جمهوری قفقاز جنوبی تهدیدی نظامی برای روسیه محسوب می‌شود یا نه.»

ژیوف افزود: «نظامی‌سازی دریای خزر از سوی جمهوری آذربایجان نیز در این زمینه می‌تواند تهدیدی تلقی شود و به‌مثابه مانورهایی نظامی علیه روسیه، که نیازمند پاسخی متناسب است، در نظر گرفته شود. »

او هم‌زمان اذعان کرد: «احتمال بروز درگیری مستقیم میان جمهوری آذربایجان و روسیه بسیار اندک است.» دمیتری یوِستافیف، استاد دانشگاه عالی اقتصاد گفت که دیدار ۲۰ ژوئیه ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه و علی لاریجانی، مشاور ارشد رهبر ایران، نشان‌دهنده «یک بازی بسیار جدی» است.

او گفت: «ایران به‌احتمال زیاد در صورت درگیری میان روسیه و جمهوری آذربایجان بی‌طرف نخواهد ماند، در حالی که ترکیه در حال حاضر در موقعیتی نیست که بتواند از جمهوری آذربایجان حمایت کند. »

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تازه‌ترین خبرها