درد کلیه؛ علائم، دلایل و درمان
ساعت۲۴-در توضیح درد کلیه ابتدا محل کلیهها را از نظر آناتومیک بررسی میکنیم. کلیهها اندامهای لوبیایی شکل (با ابعاد حدود ۱۱ *۷ *۳ سانتیمتر) هستند که در قسمت فوقانی شکم و جلوی عضلات پشت، در سمت چپ و راست بدن قرار دارند. کلیهی راست برای تطبیق با اندازهی کبد، کمی پایینتر از کلیهی چپ قرار دارد.

عملکرد اصلی کلیهها دفع مواد زائد و مایع اضافی از بدن هنگام تولید و دفع ادرار است. همچنین تولید هورمونهایی که مسئول تنظیم فشار خون، تولید گلبولهای قرمز، تنظیم اسید و تأثیر بر روی کلسیم، سدیم، پتاسیم و دیگر الکترولیتهای دخیل در سوخت و ساز بدن هستند، بر عهده کلیهها است.
تشخیص این عارضه از کمر درد ممکن است سخت باشد، کلیه درد معمولا دردی عمیق است و زیر دندهها حس میشود در حالی که درد عضلانی که معمولا به علت آسیب به کمر ایجاد میشود، در قسمتهای پایین تر احساس میشود.
ضمنا درد به طور ناگهانی رخ میدهد، تیرکشنده و شدید است و اغلب به علت وجود سنگ در حالب کلیهها است و ممکن است به شکل متغیر، افزایش و کاهش یابد. درد ناشی از سنگ به نام کولیک کلیوی شناخته میشود.
علائم کلیه درد
علائم مرتبط با این عارضه (به اسم درد پهلو هم شناخته میشود) احساس ناراحتی (حاد یا مزمن)، درد و یا درد شدید و تیرکشنده است که در پشت بین تقریبا پایین ترین دنده و باسن احساس میشود. بسته به علت درد ممکن است به پهلو و یا کشاله ران یا به شکم انتشار یابد. بعضی از افراد ممکن است علائم زیر را تجربه کنند:
- تب
- درد پهلو
- ادرار دردناک (سوزش ادرار)
- خون در ادرار
- حالت تهوع
- استفراغ
- سرگیجه
- یبوست یا اسهال
- بثورات پوستی
- خستگی
- لرز
دیگر علائم و نشانههایی که در زمان اختلال افزاینده عملکرد کلیه ممکن است ببینید عبارتند از:
- طعم فلزی در دهان
- بوی بد دهان
- تورم و تنگی نفس.
این عارضه میتواند در سمت چپ، راست یا هر دو طرف باشد.
تیر کشیدن کلیه نشانه چیست؟
تیر کشیدن نوعی از درد است که بیماران زیادی آن را توصیف میکنند. این نوع درد از نظر بیمار شبیه به درد انقباضی است. یعنی یک لحظه درد احساس شده و مانند تیری که از چله کمان بیرون میجهد در چند لحظه وحشتناک و نفسگیر بوده و سپس درد از بین میرود.
دوباره این چرخه ادامه داشته و گاهی بیمار از شدت درد کلیه و تیر کشیدن آن توانایی نشستن و ایستادن ندارد. در کنار این موارد ممکن است عواملی مانند استفراغ، عرق سرد، سر درد شدید و سرگیجه هم زمیمه این مشکل باشد.
تمامی این موارد در مجموع به تیر کشیدن کلیه معروف هستند. اگر تازگیها این مشکل برای شما پیش آمده بنظر لازم است حتما سری به دکتر بزنید. به خصوص اگر این تیر کشیدن کلیه در حین ادرار کردن باشد.
این موارد به طور کلی میتوانند نشان دهنده سنگ کلیه و یا عفونت در دستگاه مجاری ادراری به خصوص کلیهها باشد. بهترین کار این است که سری به دکتر کلیه بزنید تا نظر قطعی او را نیز بشنوید.
یادتان باشد کلیه عضو حساسی بوده و عفونت و سنگی که درمان نشده، میتواند برای همیشه کلیه شما را از بین ببرد.
علت درد کلیه
اگر یادتان باشد، در قسمتهای بالایی این مطلب در خصوص درد صحبت کردیم. همان طور که پیشتر بیان کردیم، درد یک نوع پاسخ طبیعی به مشکلاتی است که وجود دارد. به همین دلیل است که پزشکان توصیه میکنند به جای ساکت کردن درد به دنبال دلیل آن باشید.
درد کلیه نیز جزو مواردی که است هشدار بدن برای انسان بوده و ممکن است هر علتی داشته باشد. به همین دلیل در ادامه به شایعترین دلایل درد کلیه اشاره خواهیم کرد.
· عفونت کلیه
· سنگ کلیه
· سرطان کلیه
· خونریزی کلیه
· از بین رفتن کامل کلیه بر اثر بیماری
· درد کلیه به علت بارداری
· مصرف بیش از اندازه مواد مخدر
· مصرف بیش از اندازه الکل
· بیماری کلیه پلی کیستیک
· بیماری التهاب رگهای خونی کوچک داخل کلیه
· ورم کلیه
در بین مواردی که در این بخش به آن اشاره کردهایم، عفونت و سنگ کلیه از همه رایجتر هستند. عفونت یکی از خطرناکترین دشمنان کلیه است. در حالی که تنها شاید سوزش در حین ادرار احساس کنید، عفونت به آرامی تمامی بخشهای کلیه را در برگرفته و ممکن است تا مرز از بین بردن کلیههای شما پیش برود.
به همین دلیل دردهای پهلو که در کشاله ران هم احساس میشوند را باید جدی بگیرید. مورد بعدی نیز مربوط به سنگ کلیه است. سنگ کلیه نیز یکی دیگر از مواردی است که جزو بیماریهای رایج کلیه به حساب میآید.
سنگ کلیه در انواع ریز خود شاید خطرساز نباشد، اما در انواع درشت خود بافت کلیه را به طور کامل تخریب کرده و کلیه از بین خواهد رفت. سنگها به دلایل مختلفی مانند ژنتیک و عوامل محیطی مانند رژیم غذایی نامناسب ایجاد میشوند.
در این مورد نیز تیر کشیدن کلیهها و سوزن ادرار، خون در ادرار و دیگر عوامل را باید جدی بگیرید زیرا ممکن است نشانه سنگ کلیه باشند.
درمان کلیه درد
افراد در مواجهه با درد رویههای مختلفی را در پیش میگیرند. برخی سعی میکنند با درمانهای خانگی مشکل خود را رفع کنند، برخی دیگر هم فورا به دکتر معالجه میکنند.
درد اعضای داخلی مانند کلیه چیزی نیست که منتظر باشید با مصرف چند گیاه و دمکرده فورا خوب شود. اول از همه که درمانهای گیاهی از نظر پزشکی رد شده و بعضا خطرناک هستند.
دوم این که از نظر زمانی درمان با آنها طولانی مدت بوده و شاید شما برای درمان اینقدر وقت نداشته باشید.
برای مثال ممکن است شما برای درمان کلیه درد خود گیاهی را مصرف کنید که حتی کلیه را دچار نارسایی کند. بنابراین بهترین روش درمان درد کلیه توسط دکتر متخصص اورولوژی یا دکتر کلیه و مجاری ادراری است.
دکتر ابتدا به کمک شرح حال گرفتن از بیمار، آزمایش خون، سونوگرافی و آزمایش کشت ادرار، علت درد را پیدا میکند. سپس مسکنهای موقت برای کاهش درد تا نتیجه نهایی تجویز میکند. در نهایت بعد از تشخیص کامل، داروهای مورد نیاز درمان را برای شما تجویز میکند.
چه مواقعی برای درمان کلیه درد به پزشک مراجعه کنیم؟
در هنگام درد کلیه و یا درد پهلو نباید مراجعه به دکتر کلیه را به تعویق انداخت. اگر چه درد پهلو معمولا در مشکلات کلیوی مشاهده میشود، اما بسیاری از بیماریهای دیگر نیز میتوانند درد کلیوی را تقلید کنند و پزشک میتواند مشکلات اساسی که باعث درد کلیه یا درد پهلو میشود را تشخیص دهد. هر گونه شروع حاد درد کلیه یا درد پهلو باید بلافاصله مورد ارزیابی قرار گیرد.
علائم هشدار دهندهای که نشان دهنده وجود بیماری کلیوی است و ممکن است باعث درد کلیه یا درد پهلو شود عبارتند از:
- خون یا پروتئین در ادرار
- تکرر ادرار به خصوص در شب و یا ادرار سخت یا دردناک
- فشار خون بالا
- تورم دستها و پاها و یا پف دور چشم
- آزمایشاتی که نشان دهندهی کراتینین (Cr) غیر طبیعی، نیتروژن اوره خون غیرطبیعی (BUN) یا میزان فیلتراسیون گلومرولی (GFR) کمتر از ۶۰ (محاسبه شده با واحد میلی لیتر بر دقیقه بر مترمربع)
علاوه بر این، اگر فرد مبتلا به دیابت یا هر گونه مشکل مادرزادی است که منجر به نارسایی کلیه میشود، باید به طور منظم برای بررسی شروع نارسایی کلیه توسط پزشک خود بررسی شود.
برای درمان درد کلیه به دکتر متخصص اورولوژی مراجعه کنیم؟
ایجاد هر نوع دردی در کلیهها میتواند نشانه بیماری در این اندام باشد. در صورت بروز درد بهخصوص درد شدید و ناگهانی باید در اولین فرصت به دکتر متخصص اورولوژی مراجعه کنید. متخصص باتوجهبه علائم آزمایشهایی را تجویز میکند. این آزمایشها علت درد کلیه را مشخص میکنند. سپس پزشک بر اساس بیماری ایجاد شده بهترین روش درمان را انتخاب میکند.
چه زمانی به دکتر اورولوژی مراجعه کنیم؟
زمانی که هر کدام از علائم زیر را داشته باشید باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری و تناسلی خوب مراجعه کنیم:
خون در ادرار، تکرر ادرار و احساس دفع ادرار فوری، درد پهلو، درد لگن و یا درد نشیمنگاه، حس درد یا سوزش هنگام دفع ادرار، نشتی ادرار، سختی در دفع ادرار، جریان ادرار ضعیف، کاهش میل جنسی، وجود توده در بیضهها، اختلال نعوظ.
سخن آخر
ما در این مطلب آموختیم که کلیه یکی از اندامهای حیاتی و در عین حال حساسی است که داریم. بنابراین در صورتی که درد کلیه را احساس کردیم، باید آن را جدی گرفته و به دکتر متخصص اورولوژی و یا دکتر کلیه مراجعه کنیم. در نظر داشته باشید که کلیهها برای عملکرد دردست نیاز به مراقبت و مصرف آب دارند. بهتر است تغذیه درستی را دنبال کرده و با مصرف آب و مواد غذایی سالم از بروز مشکل برای کلیههای خود جلوگیری کنیم.
این مطلب تبلیغاتی است و محتوای آن توسط سفارش دهنده تهیه شده است.