بودجه 1403 ، نفت و دشواری زندگی مردم
ساعت 24 - تغییرات چشمگیر در میزان درامد به دست امده از صادرات نفت از سال 1397 تا امروز بر میزان درامدهای دولت از نقت اثرات قابل اعتنایی داشته ودارد. دولت برای تامین کسری بودجه به دلیل سقوط درامد صادرات نفت راهبردهایی را به کارگرفت که نتیجه ان کسری بودجه ودر نتیجه رشد نرخ تورم در سطحی نزدیک به 45 درصد به طور میانگین و کاهش شدید قدرت مردم شده است.

حالا ودر استانه بررسی و تصویب بودجه 1403 در مجلس دوباره مساله درامد حاصل از صادرات به سوژه روز کشور در بخش اقتصاد تبدیل شده وکارشناسان از زاویههای گوناگون به این مساله می پردازند. بیشترین گمانه زنیها این است که نظام سیاسی ایران به هردلیل درامد به دست آمده احتمالی از صادرات نفت را بسیار محتاطانه در ارقام بودجه لحاظ کرده است.
این اتفاق چند معنا دارد: یک معنایش این است که در سال 1403 سیاست خارجی ایران با آمریکا ستیزی بیشتر وسخت گیری این کشور برای صادرات نفت روبه رو خواهد شد. یک گمانه زنی دیگر این است که شاید قرار است در تملک ارز به دست امده از صادرات نفت میان نهاددولت و دیگرنهادهای قدرت تغییراتی پدیدار شود که به کاهش دلر دردسترس دولت منجر میشود. لایحه بودجه ۱۴۰۳ نشان میدهد که دولت پیشبینی خود از درآمدهای صادرات نفت و گاز را به شدت کاهش داده و بهجای آن بر افزایش قیمت حاملهای انرژی در داخل و رشد درآمدهای مالیاتی تمرکز کرده است.
برآورد بودجه ۱۴۰۳ از حجم صادرات نفت نسبت به سال جاری، از لحاظ ارزش هر بشکه بیش از ۱۶ درصد کاهش یافته است. آمارهای بخش نفت لایحه بودجه سال آینده خورشیدی دولت ابراهیم رئیسی نشان میدهد برای سال ۱۴۰۳ صادرات روزانه یک میلیون و ۳۵۰ هزار بشکه نفت به قیمت هر بشکه ۶۵ یورو (۷۱ دلار) هدفگذاری شده است.در قانون بودجه سال جاری (۱۴۰۲) دولت صادرات روزانه ۱.۵ میلیون بشکه نفت به قیمت ۸۵ دلار را هدفگذاری کرده بود.
بدین ترتیب برآورد بودجه از حجم صادرات نفت نسبت به سال جاری ۱۰ درصد و از لحاظ ارزش هر بشکه بیش از ۱۶ درصد کاهش یافته است. نرخ تسعیر ارز نیز تنها ۹ درصد بیشتر از سال جاری و حدود ۳۱ هزار تومان در نظر گرفته شده است.همچنین دولت برای سال آینده (۱۴۰۳) تنها صادرات ۱۱ میلیارد متر مکعب گاز را هدفگذاری کرده که ۴۰ درصد کمتر از هدفگذاری سال جاری است.به رغم این کاهشها، در مجموع پیشبینی درآمدهای نفتی لایجه بودجه سال آینده تنها افتی ۳ درصدی را نسبت به بودجه امسال نشان میدهد؛ موضوعی که بیانگر خیز دولت برای افزایش چشمگیر قیمت حاملهای انرژی در بازار داخلی است.
اخیرا داود منظور، رئیس سازمان برنامه و بودجه، اعلام کرد که در بودجه سال جاری ۴۰ درصد بیشبرآورد در درآمدهای صادرات نفت اتفاق افتاده و به همین خاطر بودجه با کسری چشمگیری مواجه شده است.به نظر میرسد دولت در سال آینده به خاطر ناامیدی از رشد درآمدهای صادرات نفتی، نهایتا رو به افزایش درآمد فروش داخلی حاملهای انرژی آورده است.این موضوع با ادعاهای مقامات نفتی ایران، خصوصا وزیر نفت، درباره جهش در تولید و صادرت نفت کشور در تضاد است.آمارهای ارایه شده واطلاعات منتشر شده روزگار ایرانیان از پنجره بودجه 1403 با تیرگی بیشتر سازگار است تا روشنی.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.