رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 637759

تفاوت جرم گیری و بلیچینگ چیست؟ | مقایسه جامع

یکی از متداول‌ترین پرسش‌های افراد از متخصصان دندانپزشکی در خصوص شباهت‌ها و تفاوت‌های دو روش بلیچینگ و جرم گیری دندان است. پرسشی که برای جواب دادن به آن، باید هر دو روش بلیچینگ و جرم گیری را با دقتی بیشتر بررسی کنیم.

اما بهتر است پیش از پرداختن به دو راهکار بلیچینگ و جرم گیری دندان، بفهمیم که اصلا چرا رنگ دندان‌هایمان تغییر می‌کند.

چرا رنگ دندان‌هایمان تغییر می‌کند؟

با اینکه همه ما دوست داریم دندان‌هایی سفید و درخشان داشته باشیم؛ اما عوامل متعددی وجود دارد که باعث تغییر رنگ دندان‌هایمان می‌شود. عواملی مانند مصرف مکرر غذاها و نوشیدنی‌های رنگی، سیگار کشیدن، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و افزایش سن.

هر یک از این عوامل به نحوی متفاوت روی تغییر رنگ دندان‌های ما تاثیر خواهند گذاشت. برای مثال، مصرف غذاها و نوشیدنی‌های رنگی مانند قهوه، چای، آبمیوه‌های صنعتی و نوشابه‌های گازدار، می‌تواند باعث ایجاد لکه‌هایی سطحی روی دندان‌ها شود. یا دود سیگار که به دلیل دارا بودن مواد شیمیایی مضر به مینای دندان آسیب می‌رساند و باعث زرد شدن دندان‌ها می‌شود.

تفاوت جرم گیری و بلیچینگ

عدم رعایت بهداشت دهان و دندان (مثل مسواک نزدن و نخ دندان نکشیدن) هم باعث تجمع پلاک و جرم روی دندان‌ها می‌شود. این جرم، باکتری‌هایی را در خود جای می‌دهد که می‌توانند اسید تولید کنند و به مرور زمان به مینای دندان آسیب برسانند و باعث تغییر رنگ آن شوند.

به هر جهت، باید بدانیم که دندان‌های ما مستعد تغییر رنگ هستند. پس چه بهتر که اول از همه یاد بگیریم با رعایت بهداشت دهان و دندان‌های خود از بروز مشکل در این اعضای حیاتی بدن خود پیشگیری کنیم و پس از آن، با کمک ترفندهای دندانپزشکی، به روشن‌تر شدن رنگ دندان‌های خود کمک کنیم.

چگونه می‌توانیم رنگ دندان‌های خود را بهبود دهیم؟

دو روش رایج برای مقابله با این مشکل، جرم‌گیری و بلیچینگ هستند. در این مقاله به بررسی موشکافانه این دو روش، تفاوت‌های آن‌ها و موارد کاربرد هر یک می‌پردازیم.

جرم‌گیری دندان چیست؟

خود جرم دندان، لایه‌ای سخت و چسبنده است که از ترکیب باقیمانده غذا با باکتری‌ها و بزاق دهان تشکیل می‌شود. وقتی جرم‌ها روی سطح دندان انباشته می‌شوند، دندان به مرور زمان دچار پوسیدگی، تغییر رنگ و سایر آسیب‌های جانبی می‌شود. به همین دلیل، لازم است تا فرد، دندان‌های خود را جرم گیری کند.

به همین ترتیب، جرم‌گیری، فرآیندی است که در طی آن، جرم و پلاکی که روی سطح دندان‌ها و لثه‌ها انباشته شدند، توسط یک دندانپزشک متخصص از بین می‌رود.

هدف از جرم گیری چیست؟

جرم و پلاک دندان، لایه‌ای از باکتری‌هایی است که به مرور زمان روی سطح دندان‌ها و لثه‌ها انباشته می‌شوند.  اگر این جرم و پلاک به طور مرتب از بین نرود، می‌تواند منجر به مشکلات متعددی از جمله بیماری‌های لثه، پوسیدگی دندان و بوی بد دهان شود.  جرم‌گیری می‌تواند موقتا جرم و پلاک دندان را از بین ببرد و از بروز این مشکلات پیشگیری نماید.

علاوه بر این، جرم دندان یکی از مهم‌ترین عوامل ایجاد بیماری‌های لثه نیز هست. لذا از آنجایی که بیماری‌های لثه (در صورت عدم درمان) می‌تواند منجر به از دست دادن دندان‌ها شود، جرم گیری فرایندی لازم برای پیشگیری از مشکلات لثه و التیام و بهبودی آن محسوب می‌شود.

هدف از جرم گیری چیست

در نهایت، علارغم اینکه هدف اصلی از انجام جرم‌گیری، سلامتی دندان‌ها است، این فرایند می‌تواند تا حدودی به روشن تر شدن رنگ دندان‌های شما نیز کمک کند. اما نه به‌اندازه‌ بلیچینگ دندان (که در ادامه به توضیح کامل‌تر آن می‌پردازیم.)

مراحل جرم گیری دندان

جرم‌گیری با استفاده از ابزارهای مخصوصی مانند جرم‌گیر التراسونیک یا اسکیلر انجام می‌شود. در جرم‌گیری التراسونیک، از امواج صوتی با فرکانس بالا برای لرزاندن و شکستن جرم دندانی استفاده می‌شود و در اسکیلر، جرم دندانی به صورت مکانیکی توسط ابزار تیز خراشیده و برداشته می‌شود.

پس از جرم‌گیری هم دندانپزشک یا متخصص بهداشت دهان و دندان، سطح دندان‌های شما را با استفاده از ابزارهای مخصوصی صاف و صیقلی می‌کند.  این کار به از بین بردن لکه‌های باقی‌مانده و درخشان‌تر شدن دندان‌های کمک می‌کند.

مزایای جرم‌گیری دندان

انجام جرم گیری دندان مزایای بسیار زیاد و متعددی دارد. مزایایی از جمله کلیه موارد زیر:

  1. جرم‌گیری، موقتا جرم و پلاک دندان را از بین می‌برد و از ابتلا به بیماری‌های لثه و پوسیدگی دندان پیشگیری می‌کند.
  2. این فرایند با از بین بردن جرم از روی لثه‌ها، به التیام و بهبودی بیماری‌های لثه کمک می‌کند.
  3. پلاک دندان یکی از مهم‌ترین عوامل ایجاد بوی بد دهان هستند. جرم‌گیری، با از بین بردن این عوامل، به رفع بوی بد دهان کمک می‌کند.
  4. انجام دقیق و اصولی جرم‌گیری، لکه‌های سطحی روی دندان‌ها را از بین می‌برد و باعث می‌شود دندان‌ها روشن‌تر به نظر برسند.
  5. در آخر، جرم‌گیری با بهبود کلی وضعیت دندان‌های شما به حفظ سلامتی دهان و دندانتان کمک خواهد کرد.

معایب جرم‌گیری دندان

این فرایند تخصصی دندانپزشکی علارغم اینکه در بسیاری از موارد به سلامتی دندان‌ها منجر می‌شود، می‌توانم برخی عوارض جانبی هم برای فرد به همراه داشته باشد.

  • جرم‌گیری ممکن است به کمی حساسیت در دندان‌ها منجر شود. هرچند که این حساسیت معمولا موقتی است و پس از چند روز از بین می‌رود.
  • خود فرایند جرم‌گیری، ممکن است باعث خونریزی مختصری در لثه‌ها شود. این خونریزی هم مانند حساسیت جزئی است و به سرعت متوقف می‌شود.
  • در موارد نادر، جرم‌گیری می‌تواند به مینای دندان آسیب برساند. این امر در دو صورت اتفاق می‌افتد؛ اول اینکه فرد دندان‌هایی با مینای ضعیف داشته باشد و دوم اینکه دندانپزشک مهارت زیادی در انجام جرم گیری نداشته باشد.
  • در نهایت، آخرین ایرادی که به جرم‌گیری دندان وارد است، موقتی بودنش است. این فرایند دائمی نیست و در صورت عدم مراقبت صحیح شما، مجددا شیوع پیدا خواهد کرد.

بلیچینگ دندان چیست؟

بلیچینگ یا سفید کردن دندان، فرآیندی است که در طی آن، دندانپزشک رنگ دندان‌های شما را روشن‌تر خواهد کرد. این روش، بهترین راهکار برای از بین بردن لکه‌های سطحی و دندان‌های تغییر رنگ داده شده است. تغییر رنگی که می‌تواند ناشی از عوامل مختلفی مانند مصرف سیگار، قهوه، چای و یا حتی افزایش سن باشد.

هدف از بلیچیگ چیست؟

هدف اصلی بلیچینگ دندان، روشن‌تر کردن رنگ دندان‌ها و داشتن لبخندی زیباتر است. یعنی بر خلاف جرم گیری دندان که هدف اصلی آن حفظ سلامتی و پیشگیری از بیماری‌های دهان و دندان است، بلیچینگ با هدف زیبایی و سفیدی دندان‌ها اجرا خواهد شد.

این فرایند دندانپزشکی زیبایی می‌تواند رنگ کلی دندان‌های شما را چند درجه روشن‌تر کند و به دندان‌هایتان ظاهری درخشان‌تر و طبیعی‌تر هدیه بدهد.

مراحل بلیچینگ دندان

قبل از شروع هر گونه درمان بلیچینگ، دندانپزشک شما ابتدا یک معاینه کامل از دهان و دندان‌های شما انجام می‌دهد تا مطئمن شود که دندان‌های شما دچار پوسیدگی و خرابی نباشند. در صورت تایید دندانپزشک، ماده‌ای محافظ روی لثه‌های شما قرار می‌گیرد تا از برخورد مواد بلیچینگ با لثه‌هایتان جلوگیری شود.

سپس، با توجه به نوع و شدت تغییر رنگ دندان‌ها، دندانپزشک غلظت مناسبی از ماده بلیچینگ (حاوی پراکسید هیدروژن) را انتخاب و آن را با احتیاط روی سطح دندان‌های مد نظر قرار می‌دهد.

در آخر هم مواد بلیچینگ به وسیله تاباندن نوری مخصوص فعال می‌شوند و پس از گذشت مدت زمانی مشخص (در حدود 45 دقیقه تا یک ساعت) از روی دندان‌های فرد پاک می‌شوند.

مزایای بلیچیگ دندان

  1. بلیچینگ می‌تواند رنگ دندان‌ها را تا حد قابل توجهی روشن‌تر کند و لبخندی درخشان‌تر و زیباتر به شما هدیه دهد.
  2. از سویی دیگر، داشتن دندان‌های سفیدتر می‌تواند اعتماد به نفس شما را در روابط اجتماعی و شغلیتان افزایش دهد.
  3. لبخندی زیبا، نقشی اساسی در زیبایی چهره شما دارد. بلیچینگ می‌تواند به طور کلی ظاهر شما را بهبود ببخشد.
  4. این فرایند اگر چه یک روش زیبایی محسوب می‌شود، اما تا حد زیادی جرم‌ها و پلاک‌های سطح دندان هم از بین می‌برد.

معایب بلیچینگ دندان

  1. بلیچینگ هم درست مانند جرم گیری می‌تواند باعث حساسیت موقتی دندان‌ها شود. اگرچه این حساسیت معمولا پس از چند روز از بین می‌رود.
  2. در برخی موارد، بلیچینگ ممکن است باعث تحریک لثه‌ها شود.
  3. در موارد نادر، بلیچینگ می‌تواند به مینای دندان آسیب برساند.
  4. اثر بلیچینگ دائمی نیست و به مرور زمان از بین می‌رود.
  5. بلیچینگ دندان هزینه‌ی نسبتا زیادی دارد. هرچند که این هزینه از جرم گیری بیشتر و از لمینت و کامپوزیت کمتر است.
  6. در نهایت، بلیچینگ برای همه افراد مناسب نیست. یعنی افرادی که دارای دندان‌هایی حساس، پوسیدگی دندان یا بیماری‌های لثه هستند، ممکن است کاندیدای مناسبی برای استفاده از این روش نباشند.

تفاوت‌های کلیدی جرم‌گیری و بلیچینگ دندان

بلیچینگ و جرم ‌گیری دو روش با هدف‌هایی متفاوت هستند که هر کدام مزایا و معایب خود را دارند. هرچند که شباهت این دو روش در سفید کردن دندان‌ها، افراد را در خصوص ماهیت اصلی این دو فرایند به اشتباه می‌اندازد.

هدف جرم گیری و بلیچینگ دندان

جرم‌گیری برای از بین بردن جرم و پلاک دندان و پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های لثه و پوسیدگی دندان انجام می‌شود. در حالی که هدف اصلی بلیچینگ، روشن‌تر کردن رنگ دندان‌ها و افزایش زیبایی لبخند است.

  • هدف جرم گیری دندان: حفظ سلامتی دندان‌ها.
  • هدف بلیچینگ دندان: زیبایی دندان‌ها.

مراحل انجام جرم گیری و بلیچینگ دندان

جرم‌گیری معمولا توسط دندانپزشک عمومی و با استفاده از ابزارهایی مخصوص انجام می‌شود. در حالی که بلیچینگ یک فرایند کاملا تخصصی است که باید توسط دندانپزشک متخصص ترمیمی و زیبایی اجرا شود.

البته نوع دیگری از بلیچینگ به نام بلیچینگ در منزل هم وجود دارد که در آن فرد خودش دندان‌هایش را در خانه بلیچ می‌کند اما همین روش هم نیازمند نظارت غیر مستقیم پزشک خواهد بود.

ماندگاری جرم گیری و بلیچینگ دندان

جرم‌گیری به طور موقت جرم دندان را از بین می‌برد و برای حفظ نتیجه، نیاز به رعایت بهداشت دهان و دندان و معاینات دوره‌ای دندانپزشکی دارد. این موضوع در خصوص بلیچینگ دندان هم صدق می‌کند. در حالی که بلیچینگ ماندگاری و دوام طولانی تری نسبت به جرم گیری دارد. عمر بلیچینگ دندان و جرم‌گیری چقدر است؟

  • عمر جرم گیری دندان: نهایتا 6 ماه
  • عمر بلیچینگ دندان: حدودا 9 ماه

هزینه جرم گیری و بلیچینگ دندان

جرم‌گیری به نسبت بلیچینگ، ارزان‌تر است. البته هزینه بلیچینگ دندان در منزل ممکن است با هزینه جرم گیری دندان در مطب برابر باشد.

عوارض جانبی جرم گیری و بلیچینگ دندان

هیچ یک از دو فرایند جرم گیری و بلیچینگ دندان در صورت اجرای صحیح توسط دندانپزشک، عوارضی به همراه نخواهند داشت. در حالی که عدم اجرای صحیح این فرایند می‌تواند عوارض مشابهی را برای هر یک از این دو فرایند دندانپزشکی به وجود بیاورد. عوارضی از جمله حساسیت دندان‌ها، تحریک لثه و در برخی موارد، آسیب به مینای دندان. جهت مطالعه بیشتر درباره عوارض بلیچینگ دندان کلیک کنید.

مقایسه جزئی تر روش‌های جرم گیری و بلیچینگ دندان

موارد زیر خلاصه‌ای از تفاوت‌های کلیدی بین جرم‌گیری و بلیچینگ است:

معیار

جرم‌گیری دندان

بلیچینگ دندان

هدف

از بین بردن جرم و پلاک دندانی، بهبود سلامت لثه‌ها، پیشگیری از مشکلات دندانی

روشن‌تر کردن رنگ دندان‌ها، از بین بردن لکه‌های سطحی، داشتن لبخندی زیباتر

روش

استفاده از ابزارهای مخصوص برای خراشیدن و برداشتن جرم از روی سطح دندان‌ها و لثه‌ها

استفاده از مواد بلیچینگ حاوی پراکسید هیدروژن

مزایا

از بین بردن جرم و پلاک - بهبود سلامت لثه‌ها - پیشگیری از مشکلاتی مانند بیماری‌های لثه، پوسیدگی دندان و بوی بد دهان - روشن‌تر شدن جزئی دندان‌ها

روشن‌تر شدن قابل توجه رنگ دندان‌ها - از بین بردن لکه‌های سطحی - داشتن لبخندی درخشان‌تر

معایب

ممکن است با کمی حساسیت یا خونریزی مختصر لثه‌ها همراه باشد. - اثر موقتی دارد و نیاز به تمدید دوره‌ای دارد.

ممکن است با کمی حساسیت دندان‌ها همراه باشد. - در برخی موارد ممکن است باعث تحریک لثه‌ها شود. - اثر موقتی دارد و نیاز به تمدید دوره‌ای دارد. - برای همه افراد مناسب نیست

هزینه

نسبتا ارزان

نسبتا گران

مدت زمان

30 تا 60 دقیقه

45 تا 60 دقیقه (هر جلسه)

دوره نقاهت

ندارد

ندارد

مراقبت‌های بعد

رعایت بهداشت دهان و دندان به طور مرتب

رعایت بهداشت دهان و دندان به طور مرتب، خودداری از مصرف غذاها و نوشیدنی‌های رنگی

موارد منع

عفونت‌های فعال لثه، ضعف سیستم ایمنی بدن، برخی از بیماری‌های خاص

خانم‌های باردار یا شیرده، کودکان زیر 16 سال، دندان‌های حساس، پوسیدگی دندان، بیماری‌های لثه، آلرژی به مواد بلیچینگ

کدام یکی را انتخاب کنیم؟ بلیچینگ یا جرم گیری؟

انتخاب بین جرم‌گیری و بلیچینگ به نیازها و شرایط فرد بستگی دارد.

  • اگر سلامت لثه‌ها برای شما در اولویت است: جرم‌گیری را انتخاب کنید. جرم‌گیری، جرم و پلاک را از بین می‌برد و از بیماری‌های لثه و پوسیدگی دندان پیشگیری می‌کند.
  • اگر به دنبال لبخندی روشن‌تر هستید: بلیچینگ را انتخاب کنید. بلیچینگ رنگ دندان‌ها را روشن‌تر می‌کند و زیبایی لبخند شما را افزایش می‌دهد.

5 ترفند برای انتخاب بهتر بین جرم‌گیری و بلیچینگ دندان

  1. با یک دندانپزشک متخصص مشورت کنید. دندانپزشک می‌تواند وضعیت دندان‌ها و لثه‌های شما را بررسی و بهترین روش را به شما پیشنهاد کند.
  2. سابقه سلامتی خود را در نظر بگیرید. اگر بیماری‌های لثه، پوسیدگی دندان یا حساسیت دندانی دارید، شاید هیچ یک از دو روش جرم گیری و بلیچینگ برایتان مفید نباشد.
  3. به نتیجه دلخواه خود فکر کنید. می‌خواهید دندان‌هایتان چقدر سفیدتر شوند؟ بلیچینگ می‌تواند نتایج چشمگیری داشته باشد، اما جرم‌گیری فقط لکه‌های سطحی را از بین می‌برد.
  4. هزینه را در نظر بگیرید. جرم‌گیری به طور کلی ارزان‌تر از بلیچینگ است.
  5. به میزان مراقبتی که از پس آن بر می‌آیید فکر کنید! هر دوی این روش‌ها به مراقبت‌هایی نظیر مسواک زدن و نخ دندان کشیدن‌های مرتب نیاز دارند. پس اگر رعایت این موضوعات را در خود نمی‌بینید، بهتر است پول خود را در جوی آب نریزید!

در نهایت، به یاد داشته باشید که هم جرم‌گیری و هم بلیچینگ می‌توانند به شما در داشتن لبخندی سالم و زیبا کمک کنند. اما انتخاب روش مناسب، به شما و پزشک متخصصی که به او مراجعه کردید بستگی دارد.

آیا انجام جرم گیری قبل از بلیچینگ دندان الزام است؟

اگرچه انجام جرم‌گیری قبل از بلیچینگ دندان الزامی نیست، اما معمولا دندانپزشکان انجام این کار را به مراجعین خود توصیه می‌کنند. زیرا جرم گیری قبل از بلیچینگ هم به افزایش کارایی بلیچینگ کمک می‌کند و هم زیبایی ظاهری دندان‌ها را پس از تکمیل فرایند افزایش می‌دهند.

آیا انجام جرم گیری قبل از بلیچینگ دندان الزام است

با این حال، در برخی موارد ممکن است انجام جرم‌گیری قبل از بلیچینگ ضروری نباشد. برای مثال، اگر شما به طور مرتب بهداشت دهان و دندان خود را رعایت می‌کنید و لثه‌های سالمی دارید، ممکن است دندانپزشک شما انجام جرم‌گیری قبل از بلیچینگ را ضروری نداند.

بهترین راهکارهای زیبایی دندان در کلینیک دندانپزشکی دکتر بنیانیان

چه تصمیم به بلیچینگ دندان‌های خود گرفته باشید، چه جرم گیری، بهتر است بدانید که اجرای صحیح این روش‌ها، بخش عمده‌ای از نتیجه نهایی کار را بر عهده دارند. پس چه بهتر که برای استفاده از این راهکارها به یک دندانپزشکی معتبر و تخصصی مراجعه کنید. مرکزی که با اجرای اصولی این فرایندها و استفاده از متریال با کیفیت، از بروز هرگونه عارضه جانبی برای شما و دندان‌هایتان پیشگیری کنند.

مجموعه دندانپزشکی دکتر بنیانیان، یکی از معتبرترین دندان‌پزشکی‌های شمال شهر تهران است که خدمات متنوعی از جمله بلیچینگ و جرم گیری دندان را به مراجعین خود ارائه می‌دهد. خدماتی با بالاترین سطح کیفیت در منطقه که این مجموعه را به یکی از پرطرفدارترین کلینیک‌های دندانپزشکی تهران تبدیل کرده است.

متخصصان مجرب و با سابقه این مجموعه با استفاده از دانش و مهارت خود، پس از ارائه مشاوره تخصصی به شما، بهترین گزینه از بین بلیچینگ و جرم گیری را به شما پیشنهاد داده و این فرایند را با مهارتی بالا و ا به صورت کاملا حرفه ای، ایمن و با دقت برای شما انجام می‌دهند.

علاوه بر این، دندانپزشکان کلینیک دکتر بنیانیان از بهترین مواد و تجهیزات در فرایندهای دندانپزشکی خود استفاده می‌کنند تا ضمن حصول بهترین نتیجه، از ایمنی و سلامت شما نیز اطمینان حاصل کنند.  

جمع بندی نهایی

در نهایت، آموختیم که جرم‌گیری و بلیچینگ دندان، دو روش رایج برای بهبود ظاهر و سلامت دهان و دندان هستند که هر یک از این روش‌ها مزایا و معایب خاص خود را دارند و برای اهداف مختلفی استفاده می‌شوند.

جرم‌گیری معمولا به منظور از بین بردن جرم و پلاک دندانی از روی سطح دندان‌ها و لثه‌ها انجام می‌شود و به حفظ سلامت لثه‌ها، پیشگیری از مشکلات دندانی و روشن‌تر شدن جزئی دندان‌ها کمک می‌کند.

در مقابل هم بلیچینگ به منظور روشن‌تر کردن رنگ دندان‌ها و از بین بردن لکه‌های عمقی تر آن‌ها انجام می‌شود. این روش می‌تواند به شما در داشتن لبخندی زیباتر و درخشان‌تر و همچنین، افزایش اعتماد به نفس شما کمک کند.

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تیتر داغ
تازه‌ترین خبرها