رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 300615

ظریف: نامه‌ای را در مورد صحبت‌های اخیر ترامپ خواهیم نوشت/ آمریکا اگر تخلف کند، اقدام مشابه انجام میدهیم/ همسایگان ما در منطقه به خودشان بیایند

ساعت 24- وزیر امور خارجه گفت: آنچه در صحبت‌های دیشب ترامپ مشهود بود، ادبیات غیرمناسب بود. این ادبیات را در سخنرانی او در مجمع عمومی سازمان ملل نیز شنیدیم.

ظریف
محمدجواد ظریف در گفت‌وگوی ویژه خبری شبکه دو سیما، با اشاره به سخنرانی رئیس‌جمهور آمریکا در سازمان ملل متحد و اظهارات جمعه شب وی، اظهار کرد: ادبیاتی که آقای ترامپ به کار بردند، ادبیاتی غیرمناسبی بود و ما این ادبیات را در سخنرانی ایشان در مجمع عمومی سازمان ملل کم و بیش شنیدیم. تحلیل‌هایی که بعد از سخنرانی وی در مجمع عمومی سازمان ملل توسط رسانه‌های آمریکایی انجام شد بخصوص بعد از اینکه رئیس‌جمهور ما سخنرانی بسیار فاخر و بانزاکتی داشتند در این راستا بود که ترامپ با توجه به نوع ادبیات و مطالبی که مطرح کرد، در مجمع عمومی ایران را پیروز کرده است.

وی به سخنرانی جمعه شب ترامپ اشاره کرد و گفت: من از صبح امروز تحلیل‌هایی که در مورد صحبت‌های شب گذشته ترامپ در رسانه‌ها مطرح شده دنبال کردم و اکثریت این تحلیل‌ها بر این نکته تاکید داشت که ترامپ حرفی برای گفتن نداشت. چراکه یکی از تحلیلگران برجسته آمریکا در مطلبی نوشته بود ترامپ نداشتن استراتژی خود را پشت پرده یکسری صحبت‌های سخیف و تند مخفی کرده بود.

ظریف افزود: آمریکایی‌ها در ۴۰ سال گذشته خود را در برابر ملت ایران قرار داده‌اند و در برابر این ملت رفتار خصومت‌آمیز داشته‌اند. مردم ما و مسئولان به هیچ وجه از صحبت‌های ترامپ تعجب نکردند. نوع نگاه غلط ایالات متحده به ایران حداقل دارای سابقه ۴۰ ساله است.

وی با اشاره به نقش آمریکایی‌ها در کودتای ۲۸ مرداد و حمایت آنها از دیکتاتوریِ پیش از انقلاب گفت: آنها از همان ابتدا در مقابل ملت ایران ایستاده‌اند، از دیکتاتوری حمایت کرده‌اند و اکنون نیز هزینه انتخاب‌های غلط خود را می‌دهند. آنها در ۴۰ سال گذشته در برابر ملت ایران قرار داشته‌اند و رفتار خصومت‌آمیزی با ملت ایران داشته‌اند.

وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه صحبت‌های خود تصریح کرد: در برجام ذکر شده که تنها مرجع رسیدگی و تعیین پایبندی ایران به تعهداتش در برجام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است.

وی با بیان اینکه در برجام چارچوب نظارت آژانس بخصوص در بندهای ۷۴ تا ۷۸ ضمیمه یک برجام مشخص شده است و در آنجا قید شده که نظارت چگونه انجام شود، ادامه داد: در پروتکل الحاقی و پادمان نیز به این موضوع اشاره شده که نظارت چگونه انجام می‌شود.

ظریف با اشاره به روند مذاکرات هسته‌ای تصریح کرد: مذاکرات هسته‌ای و برجام دو نکته را نشان می‌دهد. در برجام همه مقررات مربوطه دیده شده است و این نشان‌دهنده این واقعیت است که ما در جریان مذاکرات به آمریکایی‌ها اعتماد نداشتیم در حقیقت برجام براساس بی‌اعتمادی تدوین شده است نه اعتماد. برجام یک سند محکم است که تمام موضوعات در آن دیده شده است.

وی ادامه داد: اگر شما به حرف‌های دوران مبارزاتی آقای ترامپ توجه کنید و نامه معروفی که تعدادی از سناتورهای آمریکایی در مورد برجام نوشتند آنها بر این نکته تاکید کردند که برجام را پاره می‌کنیم و یا با یک چرخش قلم برجام از بین می‌رود ولی شما می‌بینید که در ۹ ماه گذشته اتفاقی نیفتاده است و این نشان‌دهنده استحکام برجام است.

وزیر امور خارجه با بیان اینکه صاحب‌نظران بر این نکته تاکید می‌کنند که اگر آمریکا از برجام تخطی کند خود را منزوی می‌کند، تصریح کرد: آمریکا در هیچ شأنیتی نیست که بخواهد پایبندی ایران را تایید کند.

وی با تاکید بر اینکه برجام براساس بی‌اعتمادی کامل تدوین شده است، گفت: البته نمی‌گوییم که برجام یک سند کامل است، برجام بد و بستان‌هایی را دارد و همانطور که شما دیدید آقای ترامپ در نطق شب گذشته‌شان نکاتی را در مورد برجام مطرح کردند و عصبانیت خود را از آن اعلام کردند. نکاتی نیز در این سند هست که مورد علاقه ما نیست و نکاتی نیز مورد علاقه آمریکایی‌ها نیست ولی همانطور که گفتم این سند براساس دقت و ریزبینی و همچنین براساس بی‌اعتمادی تدوین شده است و سند محکمی است که تاکنون نتوانسته‌اند از آن عدول کنند.

این دیپلمات ارشد کشورمان با بیان اینکه هم صحبت‌های شب گذشته ترامپ در مورد برجام و هم صحبت‌هایش در مجمع عمومی سازمان ملل با بندهای ۲۶، ۲۸ و ۲۹ برجام ناسازگار است، افزود: طبق آنچه که در برجام آمده است مقامات دولت آمریکا نباید اظهارات منفی علیه برجام داشته باشند.

وی با بیان اینکه صحبت‌های مطرح شده ناسازگار با برجام است و ما این موضوع را قبلا به خانم موگرینی مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرده‌ایم و در جلسات کمیسیون مشترک برجام هم من و هم دوستانم این موضوع را اعلام کرده‌ایم، تصریح کرد: ما اقدامات مناسب را در برابر اقدامات آمریکا انجام داده می‌دهیم. هیات نظارت بر برجام چارچوب‌های لازم را برای برخورد با آمریکایی‌ها مشخص می‌کند.

ظریف با بیان اینکه در برجام به انواع نقض‌ها اشاره شده از جمله نقض تخطی، نقض کوتاهی و نقض فاحش و برای هر یک از آنها در چارچوب کمیسیون مشترک برجام و همچنین سیاست‌های ایران اقداماتی تعریف شده است، در مورد خبری که شب گذشته مبنی بر نامه ظریف به موگرینی منتشر شد، گفت: این نامه اسفندماه سال گذشته نوشته شده بود و سایتی هم که آن نامه را منتشر کرد اعلام کرده بود که ایران این نامه را دو ماه بعد از روی کار آمدن ترامپ نوشته است و این نامه به کل اعضای ۱+۵ بود.

وزیر امور خارجه ایران ادامه داد: این تنها نامه ما نبوده است و از تابستان سال گذشته تا دو هفته قبل ۹ نامه در مورد مواردی که آمریکا در اجرای تعهداتی برجامی خود کوتاهی و یا تاخیر داشته است، نوشته‌ایم.

وی با بیان اینکه "ظرف فردا و پس‌فردا نامه‌ای را در مورد صحبت‌های اخیر ترامپ خواهیم نوشت"، گفت: البته شب گذشته ایران بیانیه‌ای را در مورد صحبت‌های ترامپ منتشر کرد و این بیانیه در شورای امنیت ثبت شد.

ظریف همچنین گفت: در این نامه به موارد نقض ماده ۲۶، ۲۸ و ۲۹ برجام اشاره خواهد شد و این نامه به ثبت کمیسیون مشترک برجام نیز خواهد رسید و این نامه‌ها نشان می‌دهد که برخلاف ادعاهای دیروز ترامپ این ایران بوده است که تاکنون موارد متعددی از کوتاهی آمریکایی‌ها در اجرای تعهداتشان را ثبت کرده است.

وی در ادامه گفت‌وگوی خود در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه ترامپ از واژه یاغی علیه ایران استفاده کرد و نظر شما در این ارتباط چیست، گفت: اگر قرار باشد از این واژه‌ها استفاده شود باید گفت کسی که ملتزم به هیچ مقرره و قوانینی نیست و تعهدات بین‌المللی را زیر پا می‌گذارد شاید بیش از هر کس دیگری برازنده این صفت است.

این دیپلمات ارشد کشورمان با اشاره به اقدامات دولت ترامپ در زیر پا گذاشتن تعهدات آمریکا از زمانی که مسوولیت امور در این کشور را برعهده گرفته، تصریح کرد: او از روزی که مسئولیت ریاست‌جمهوری را برعهده گرفته تقریباً هر تعهدی که دولت آمریکا به آن پیوسته بوده است را زیر پا گذاشته است و این تصور را دارد که با تغییر یک دولت آن هم از مسیر انتخابات می‌تواند این اقدامات را انجام دهند در صورتی که این تصور اشتباهی است و حتی وقتی در یک کشور انقلاب می‌شود حکومتی که جایگزین می‌شود موظف است که تعهدات حکومت قبلی را انجام دهد.

وزیر امور خارجه کشورمان با برشمردن برخی از تعهدات داخلی و خارجی که دولت ترامپ در این مدت از آن خارج شده است، گفت: آنقدر این اقدامات از سوی این دولت صورت گرفته است که ریچارد هاس رئیس شورای روابط خارجی آمریکا در مطلبی نوشت که اگر دولت ترامپ یک دکترین در سیاست خارجی داشته باشد آن، دکترین خروج است و از همه تعهدات خارج می‌شود.

ظریف همچنین در این گفت‌وگو در پاسخ به ادعای ترامپ مبنی بر اینکه دولت سوریه علیه مردم کشورش از سلاح شیمیایی استفاده کرده بود و ایران در برابر این موضوع سکوت کرده است، تصریح کرد: ایران خود قربانی سلاح‌های شیمیایی است و هرگونه استفاده از سلاح‌های شیمیایی توسط هر کسی را محکوم می‌کند و این سیاستی است که ما همواره بر آن تاکید داریم و در بالاترین سطح کشور این سیاست دنبال شده است.

این دیپلمات ارشد کشورمان با بیان اینکه ایران نقش فعالی در خلع سلاح شیمیایی سوریه داشته است، تاکید کرد: البته ما همان موقع نیز گفتیم که این موضوع یک نقص دارد چراکه براساس اسنادی که داشتیم می‌دانستیم که این سلاح‌ها در اختیار گروه‌های تکفیری و تروریستی نیز در سوریه هست. ما اسناد این موضوع را حتی در اختیار آمریکایی‌ها نیز قرار دادیم و در همان موقع تاکید داشتیم که باید این گروه‌های تروریستی نیز خلع سلاح شوند و می‌گفتیم خلع سلاح شیمیایی در سوریه یک نقص دارد و آن این است که تمام سازوکارها متمرکز بر خلع سلاح دولت سوریه شده است. در حالی که گروه‌های تروریستی نیز باید خلع سلاح می‌شدند.

وزیر امور خارجه در همین چارچوب تصریح کرد: زمانی که بحث اتهام استفاده از سلاح‌های شیمیایی توسط دولت سوریه در خان شیخون مطرح شد، دولت آمریکا از این اتهام برای حمله به سوریه استفاده کرد ما و چند کشور دیگر بر این موضوع تاکید کردیم که باید یک تحقیقات شیمیایی وسیع در محل انجام شود و براساس آن تحقیقات مشخص شود که واقعیت چیست و اینکه آیا در فرودگاه و پایگاه شعیرات آثاری از جابه‌جایی این سلاح‌ها هست یا نه چراکه همانطور که می‌دانید استفاده و نقل و انتقال سلاح‌های شیمیایی آثار محیطی به جا می‌گذارد که قابل تشخیص است. در آن موقع متاسفانه کشورهای غربی به ویژه آمریکا مانع از تحقیقات میدانی در محل شدند تا مشخص شود که چه کسی و به چه نحوی از این سلاح‌ها استفاده کرده است.

وی با اشاره به استفاده صدام از سلاح‌های شیمیایی در جنگ تحمیلی علیه ایران تصریح کرد: در آن موقع وقتی به شورای امنیت مراجعه می‌کردیم یک جور با ما برخورد می‌کردند و دبیرکل وقت رفتار دیگری داشت. دبیرکل در آن زمان حاضر شد که شش بار تیم‌هایی را به منطقه جنگی بفرستد تا استفاده از سلاح‌های شیمیایی توسط صدام را مورد بررسی قرار دهد. در موضوع خان شیخون ما وقتی این درخواست را مطرح کردیم به ما گفتند که خان شیخون در حال حاضر امن نیست و ما نمی‌توانیم تیم‌هایی را اعزام کنیم مگر در زمان جنگ تحمیلی که دبیرکل تیم‌هایی را برای بررسی استفاده صدام از سلاح شیمیایی به منطقه جنگی فرستاد آن منطقه امن بود؟

ظریف ادامه داد: دبیرکل وقت سازمان ملل در گزارش‌های خود تایید کرد که صدام از سلاح شیمیایی استفاده کرده است. ما در آن زمان هر چه به شورای امنیت سازمان ملل مراجعه می‌کردیم حتی به گزارش‌های دبیرکل سازمان ملل در مورد استفاده صدام از سلاح‌های شیمیایی توجه نداشتند و آمادگی نداشتند که این گزارش‌ها را بررسی کنند. آنها حتی حاضر نشدند در طول جنگ تحمیلی یک بار علیه صدام موضع بگیرند. فقط یک بار شورای امنیت در این ارتباط بیانیه‌ای داد و گفت که در جنگ از سلاح‌های شیمیایی علیه سربازان ایرانی استفاده شده است ولی هیچ اشاره‌ای نکرد که این سلاح‌ها توسط چه کسی استفاده شده و مسوول آن کیست. زمانی که عراق به کویت حمله کرد روزنامه نیویورک تایمز مطلبی را منتشر کرد و گفت در زمان جنگ ایران و عراق و موقعی که صدام علیه ایران از سلاح‌های شیمیایی استفاده کرده سی‌آی‌ای برنامه وسیعی داشته که در این ارتباط ایران را متهم کند.

این دیپلمات ارشد کشورمان با تاکید مجدد مبنی بر اینکه ما مخالف سلاح‌های شیمیایی هستیم همانطور که مخالف سلاح هسته‌ای هستیم و آن را مغایر با موازین انسانی و شرعی می‌دانیم، تصریح کرد: استفاده از این سلاح‌ها را از سوی هیچ کسی تایید نمی‌کنیم و آن را محکوم می‌کنیم.

وی در پاسخ به این سوال که شب گذشته ترامپ ادعاهایی را علیه ایران مطرح کرد ولی به جنایت آمریکایی‌ها در سرنگون کردن هواپیمای ایرانی توسط ناو این کشور اشاره‌ای نکرد،‌ گفت: یکی از بزرگترین جنایت‌هایی که در جنگ تحمیلی علیه ملت ایران صورت گرفت، حمله ناو آمریکایی به هواپیمای مسافربری ایرانی با ۲۹۰ سرنشین بود. آمریکایی‌ها در ابتدا ادعا می‌کردند که هواپیمای جنگی را مورد حمله قرار داده‌اند و زیر بار این موضوع نمی‌رفتند که یک هواپیمای مسافری را هدف قرار داده‌اند. بعد از اینکه اسناد این موضوع مشخص شد و ما صوت مکالمه برج مراقبت با هواپیما را در صحن شورای امنیت پخش کردیم با توجه به اینکه دیگر نمی‌توانستند این موضوع را تکذیب کنند چاره‌ای نداشتند که بگویند اشتباه کرده‌اند ولی ما یادمان نرفته است که چند سال بعد فرمانده آن ناو توسط دولت آمریکا مدال شجاعت دریافت کرد.

وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به دیگر جنایت‌های آمریکا علیه ملت ایران گفت: ادعاهای ترامپ در مورد احترام به ملت ایران نمی‌تواند کسی را فریب دهد.

وی در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه ترامپ شب گذشته الفاظی را در مورد ملت ایران به کار برد؛ ملت ایران ملت باتمدن و با غروری است ولی این در حالی است که چند ساعت قبلش در یک سخنرانی ملت ایران را تروریست خطاب کرده بود و شما این تعارض را چگونه می‌بینید؟ گفت: صحبت‌های چند ساعت قبلش نشان‌دهنده شخصیت واقعیت خود ترامپ است و صحبت‌های چند ساعت بعدش صحبت‌های رسمی بود که به عنوان رئیس‌جمهور آمریکا مطرح کرد و یک تعداد آدم که بیشتر فکر می‌کنند متن آن سخنان را نوشته بودند در حالی که در همان سخنرانی رسمی نیز ترامپ نتوانست در چارچوب عمل کند و از عباراتی استفاده کرد که برای مردم ایران کاملا زننده است.

وی با اشاره به متحدان ترامپ در منطقه گفت: متحدان او در منطقه دیکتاتورهای معروف منطقه هستند. ترامپ روز بعد از انتخابات باشکوه ریاست‌جمهوری در ایران به منطقه آمد و با یک تعداد حکام خودکامه که توسط ملتشان انتخاب نشدند و ملت آنها هیچ‌وقت رنگ صندوق آرا را ندیده است، رقص شمشیر انجام داد. سپس این فرد با این ویژگی‌ها با آن الفاظ دولت و ملت ایران را خطاب می‌کند.

ظریف با اشاره به صحبت‌های ترامپ علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گفت: سپاه عزیز همه مردم ایران و باعث افتخار همه مردم ایران است. مردم احساس می‌کنند که سپاه در کنار ارتش ضامن تمامیت ارضی کشور بوده و است. سپاه از خود مردم است و بعد ما می‌بینیم که او از الفاظی در مورد آن استفاده می‌کند که شایسته خودش است.

این دیپلمات ارشد کشورمان با بیان اینکه چند تعارفی که ترامپ در مورد ملت ایران کرد و قطعا ملت ایران بیشتر از اینها شایسته‌اش است، هیچ توجهی را جلب نکرد و این توهین‌ها بود که مردم ایران را ناراحت کرد، افزود: ترامپ فردی است که برای چندصد میلیارد دلار پول که از کشورهای منطقه به خاطر فروش سلاح‌هایش اخذ کرده و حتی به نظر می‌رسد این پول‌ها را به زور گرفته است چراکه قبل ازسفرش به ریاض گفته بود که اگر این قراردادها را نمی‌پذیرفتند این سفرها را انجام نمی‌داد و برای خوشامدگویی کسانی که سرکیسه کرده است اسم تاریخی خلیج فارس را به غلط استفاده می‌کند و این نشان می‌دهد که ترامپ از چه شخصیتی برخوردار است و به سایر مردم دنیا نیز نشان می‌دهد که او اهمیتی برای واقعیت‌های منطقه، جغرافیا و تاریخ قائل نیست.

وی در پاسخ به این سوال که بعداً برخی تحلیل کردند که او به اشتباه از آن واژه استفاده کرده است، گفت: من احساس می‌کنم برای خوشامد کسانی که از آمریکا خریدهای بزرگ تسلیحاتی کرده‌اند، این عبارت را به کار برده است.

ظریف ادامه داد: بعد از حصر قطر توسط چهار کشور عربی ترامپ چهار توییت کرد که این چهار توییت می‌توانست زمینه‌ساز فاجعه بزرگی در منطقه ما شود. می‌توانست علائم و نشانه‌های غلطی را به کشورهای منطقه و برخی از جوانانی که امروز زمام امور را در این کشورها برعهده دارند، بدهد و باعث فاجعه جدیدی در منطقه شود چراکه قبلاً علائم غلطی برای این افراد فرستاده شده و ما اکنون در پی این علائم غلط ۳۰ ماه است که شاهد فاجعه و کشتار در یمن هستیم و مردم یمن هنوز دارند هزینه این علائم غلط و سیاست‌های بلندپروازنه و تجاوزکارانه برخی از افراد تازه‌وارد به سیاست در منطقه ما را می‌دهند.

این دیپلمات ارشد کشورمان تصریح کرد: اینها نشان‌دهنده وابستگی او به هزینه‌های سنگین تبلیغاتی و شخصی است که توسط برخی از کشورهای منطقه صورت گرفته است.

ایسنا

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تازه‌ترین خبرها