کیهان: سفر پزشکیان به عمان برای مذاکرات است
ساعت 24 - - به نظر میرسد اکنون مذاکرات هستهای وارد مرحله تصمیمگیری سرنوشتسازی شده است و این موضوع را از سفر دو روزه رئیسجمهور کشورمان به عمان به عنوان کشور میانجی مذاکرات که از دیروز سهشنبه آغاز شد، میتوان فهمید. دکتر پزشکیان دیروز در راس هیاتی بلندپایه وارد مسقط شد. سفری که به ادعای ناظران سیاسی، اگرچه در ظاهر با هدف گسترش مناسبات دوجانبه میان ایران و عمان انجام میشود، اما در لایههای پنهان خود، حامل پیامهای ویژه در حوزههایی فراتر از سطوح معمول همکاریهای اقتصادی و سیاسی است.
تحلیلگران سیاسی بر این باورند که آنچه در این سفر بیش از حوزههای دیگر توجه مقامات عمانی را جلب خواهد کرد، نگاه بالاترین مقام اجرائی کشور نسبت به مذاکرات و روند ادامه آن و قبول یا رد ایدههایی است که آنها به طرف ایرانی و آمریکایی برای خروج از بنبست مذاکرات دادهاند.
چراکه از نگاه عمانیها به عنوان طرف میانجی، عمق اختلافات تا بدانجا پیش رفته که کار میانجیگری را برای میزبان دشوار و بلکه غیرممکن کرده است. بنا بر اظهارات وزیر امور خارجه کشورمان، طرف عمانی در دور پنجم مذاکرات، بستهای از پیشنهادها و ابتکارات خود را برای عبور از بنبست فعلی در رایزنیها ارائه کرده است که این پیشنهادات قرار بود در هفته جاری در پایتختهای طرفین مورد ارزیابی قرار گیرد.
اکنون با سفر رئیسجمهور کشورمان به مسقط، این گمانهزنی تقویت شده که بخشی از هدف سفر، انتقال رسمی مواضع ایران درباره این پیشنهادات به دولت عمان است. اما میانجی عمانی چه پیشنهاد یا ایدهای را داده است که چنین تب و تابی در هر دو اردوگاه مذاکرات پیچیده است تا آنجا که رئیسجمهور را در این مقطع حساس زمانی به کشور میانجی کشانده است؟ تاکنون هیچ مرجع رسمی خبری از ایده و پیشنهاد طرف عمانی را رسانهای نکرده است و آن چیزی که در فضای رسانهای دست به دست میشود گمانهزنی است که این گمانهزنیها در دو محور مطرح است.
گروهی از ناظران، احتمالا «تشکیل کنسرسیومی» برای مدیریت یا نظارت بر فعالیتهای هستهای ایران را مطرح میکنند که این کنسرسیوم با مشارکت دو یا چند کشور منطقه البته با دو نگاه - غنیسازی در ایران و مشارکت آن کشورها و شکل دیگر آن غنیسازی در کشور دیگر و جمع شدن همه فعالیتهای غنیسازی ایران - مطرح است. اما آنچه که تاکنون از سوی تهران تاکید شده این است که هیچ کنسرسیومی را نمیپذیرد و بر پایه حق قانونی خود در NPT، از غنیسازی با ابتکار و استقلال خود در خاک ایران چشمپوشی نخواهد کرد.
ایده دیگری که برخی آن را به میانجی عمانی نسبت میدهند توقف غنیسازی در کشورمان به مدت سه سال و رسیدن به یک توافق موقت است. «توافق موقت» منجر به «تعلیق غنیسازی» از سوی ایران در مقابل برخی معافیتهای تحریمی از طرف آمریکا را در یک دوره زمانی مشخص مطرح میکند. این ایده نیز نمیتواند مورد قبول کشورمان باشد، توقف غنیسازی ولو در کوتاهمدت ترفند و دامی است که باید بهشدت از ورود به آن پرهیز کرد. درباره «توافق موقت»، باید اضافه کرد که یک بار این تجربه تلخ را در برجام امتحان کردهایم و شایسته نیست مومن از یک سوراخ دو بار گزیده شود. مگر در توافق سراسر خسارتبار برجام، ما غنیسازی را تعلیق و در راکتور آب سنگین اراک بتن نریختیم، حاصل آن اقدامات چه شد؟ آیا تحریمها برداشته شد یا آمریکاییها با وقاحت تمام زیر توافق امضاء شده خود زدند؟! توافق موقت در دوره جدید هم نتیجهای جز آنچه پیشتر اتفاق افتاده، نخواهد بود. از رئیسجمهور محترم انتظار میرود همانگونه که در این مدت از حقوق ملت ایران در حق غنیسازی کشورمان جانانه دفاع کردند و اجازه ندادند صدای دوگانهای از سران نظام در کشورمان شنیده شود، با صراحت تمام به هر پیشنهادی که بوی تضییع حقوق ملت در حق غنیسازی و فعالیتهای هستهای احساس میشود، پاسخ قاطع داده و دشمن را در رسیدن به آرزوهای خود که به تسلیم واداشتن ایران است، ناامید سازند و مطمئن باشید که یک ملت پشت شما ایستاده و از هر موضع عزتمندانهای حمایت خواهند کرد. حسن رشوند - روزنامه کیهان
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.