چگونه اخراج ایرانیان از آمریکا ده برابر شد؟
چگونه اخراج ایرانیان از آمریکا ده برابر شد؟
ساعت 24 - بررسیاز دادههای رسمی دولت آمریکا نشان میدهد از آغاز ریاست جمهوری دونالد ترامپ و اجرای سیاستهای مهاجرتی او تا کنون اخراج ایرانیان از این کشور در سال ۲۰۲۵ نسبت به شش سال گذشته بیش از ده برابر افزایش داشته است. در همین حال بازداشت ایرانیها در آمریکا از زمان حمله آمریکا به تاسیسات هستهای ایران افزایش چشمگیر یافته است.
عملا یک چهارم کل ایرانیهای بازداشت شده در شش ماه اول دولت آقای ترامپ در همین چهار روز بازداشت شدهاند. بیشتر ایرانیان اخراج شده از مرز مکزیک در جنوب آمریکا درخواست پناهندگی داده بودند و با طی مراحل قانونی وارد این کشور شده بودند.
بر اساس اطلاعات رسمی با وجودی که دست کم یک سوم این اخراجیها به پلیس آمریکا گفتهاند در صورت بازگشت به ایران جانشان در خطر خواهد بود، اکثریت آنها به ایران بازگردانده شدهاند و مشخص نیست که سرنوشت آنها چه شده است.آمریکا در موج جدید اخراج مهاجران، آنها را به کشورهای ثالث هم میفرستد. در این میان اکثریت اخراج شدگان افراد زیر چهل سال هستند.
دو کودک چهار و یازده ساله ایرانی که -احتمالا همراه با خانواده خود- از طریق مرز مکزیک درخواست پناهندگی داده بودند تنها ده روز پس از ثبت نام و درخواست خود نزد افسران مرزی به کاستاریکا فرستاده شدهاند.
رضا زوار یک ایرانی که از ۱۲ سالگی در آمریکا زندگی کرده است به تازگی هنگام راه بردن سگ خود در خیابانی در گیتزبرگ مریلند توسط پلیس مهاجرت آمریکا دستگیر و به بازداشتگاهی در تگزاس منتقل شد. بر اساس گفتههای خانواده آقای زوار او که چهار دهه در آمریکا زندگی، تحصیل و کار کرده با خطر اخراج به رومانی، کشوری روبروست که هیچ ارتباطی با آن ندارد.
بر اساس دادههای موجود عدهای دیگر از ایرانیها به موریتانی، ترکیه، کانادا، مکزیک و چند کشور دیگر فرستاده شدهاند. مشخص نیست اساس انتخاب این کشورها برای فرستادن این عده از ایرانیان چیست و تا چهاندازه به آنها حق انتخاب داده میشود. آمریکای ترامپ چه کسانی را اخراج میکند؟
آقای ترامپ همواره تاکید کرده است که فقط «بدترینها، جنایتکاران و تبهکاران» از آمریکا اخراج خواهند شد، اما آمارهای سال ۲۰۲۵ نشان میدهد ۹۰ درصد از اخراج شدگان ایرانی (۸۳ نفر) هیچ جرمی مرتکب نشدهاند. کمتر از هفت درصد تنها تخلف مهاجرتی داشتهاند و سه درصد از آنها مرتکب جرایم سبک مثل دزدی از مغازه یا خشونت فیزیکی (دعوای خیابانی) شده بودند.
دادههای پلیس مهاجرت آمریکا نشان میدهد نزدیک به ۴۱ درصد از ایرانیان اخراج شده به طور مشخص به دلیل اینکه حضورشان بر خلاف امنیت ملی آمریکا توصیف شده است اخراج شدهاند و ۸۵٪ آنها حتی امکان یا اجازه طی رویه قضایی و یا دفاع از اتهامات مطرح شده علیه خود را در دادگاه نیافتهاند و به صورت فوریتی اخراج شدهاند.
رئیس جمهوری آمریکا بر اساس مصوبه مهاجرت و ملیت این اختیار را دارد که ورود بیگانگانی را که بر ضد منافع ملی کشور میداند محدود کند. تاکنون سه رئیس جمهور از این اختیار رسما استفاده کردهاند، رونالد ریگان در سال ۱۹۸۱، دونالد ترامپ در سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۲۵ و جو بایدن در سال ۲۰۲۴ بعد از افزایش فشارهای داخلی برای مقابله با مهاجران غیرقانونی.
حامیان حقوق مهاجران میگویند این اختیار رئیس جمهوری نباید به قیمت نقض دیگر بخشهای مصوبه مهاجرت و ملیت تمام شود که هر کسی را فارغ از نحوه ورود به آمریکا مستحق درخواست پناهندگی میداند. افزایش تعداد بازداشتیهای ایرانی
در حالی که در شش ماهه اول سال ۲۰۲۴ فقط ۲۷ ایرانی بازداشت شدهاند، بازداشتها در شش ماهه اول سال جاری میلادی، ۴۸ برابر افزایش داشته و به ۱۳۱۰ نفر رسیده است.
به گفته دفتر تحقیقات کنگره احکام بازداشتی که از سوی پلیس مهاجرت صادر میشود صرفا شکل اداری دارند: نه توسط قاضی یا مقام قضایی صادر شدهاند و نه مورد بازبینی آنها قرار گرفتهاند پس به هیچ وجه ارزش قضایی ندارند.
در چهارم ژوئن امسال دونالد ترامپ با صدور فرمانی ورود شهروندان ۱۲ کشور از جمله ایران را به خاک آمریکا محدود کرد تا «از حملات تروریستی به این کشور جلوگیری کند. »با این حال بازداشت ایرانیان در این ماه فقط بعد از حمله آمریکا به ایران روندی به صعودی را طی کرد.در پی حمله آمریکا به تاسیسات هستهای ایران در میانه جنگ ایران و اسرائیل، سطح تنش میان تهران و واشنگتن به شدت بالا رفت.وزارت امنیت داخلی آمریکا و پلیس فدرال این کشور با برگزاری جلساتی با نیروهای انتظامی محلی و ایالتی درباره تهدیدهای احتمالی از ایران در خاک آمریکا هشدار دادند. اگرچه همین وزارتخانه در آن زمان رسما گفت هیچ تهدید مشخص و موثقی از سوی ایران خاک آمریکا را تهدید نمیکند.
در آن روزها رئیس جمهوری آمریکا از علاقه خود به کشور و مردم ایران و لزوم بازگشت ایران به میز مذاکره و صلح صحبت میکرد. همزمان بر اساس آمار و اطلاعات رسمی، پلیس مهاجرت این کشور با سرعت و شدت بیسابقهای شروع به دستگیری ایرانی تباران در شهرها و ایالتهای مختلف آمریکا کرده بود.
یک مقام سابق وزارت امنیت داخلی آمریکا حضور ایرانیان وابسته به سپاه پاسداران یا نیروهای نیابتی آنها در آمریکا را یک تهدید جدی امنیتی برشمرد و تام هومان، نماینده ویژه دونالد ترامپ، برای مقابله با مهاجران بدون مدرک گفت: «نه میدانیم کجا هستند و نه اینکه از کجا آمدهاند یا چرا اینجا هستند. این بزرگترین ضعف امنیتی است که تا کنون دیدهایم.»
در حالی که در بیست روز اول ماه ژوئن تنها ۷۶ ایرانی بازداشت شده بودند، در چهار روز بعد از حمله آمریکا به تاسیسات هستهای ایران تعداد این بازداشتیها به ۳۰۳ نفر رسید. ماه ژوئن رکورددار بازداشت ایرانیان در سال ۲۰۲۵ توسط پلیس مهاجرت شد.
این در حالی است که پلیس مهاجرت آمریکا در ژوئن سال قبل فقط ۹ ایرانی را بازداشت کرده بود. آمار پلیس مهاجرت نشان میدهد هیچ کدام از افراد اخراج شده از آمریکا در شش ماهه اول ۲۰۲۵ محکومیتی در ارتباط با تهدید امنیت ملی و تحرکات تروریستی نداشتهاند. اعتصاب غذا در بازداشت
مهراد اسدی سه سال پیش از مرز جنوبی آمریکا و با طی مراحل قانونی برای پناهندگی وارد این کشور شد. مدتی همراه برادرش زندگی کرد و بعد از طی مراحل قانونی در اداره مهاجرت اجازه کار، گواهینامه و کارت امنیت اجتماعی گرفت. این روزها اما او در یکی بازداشتگاه خصوصی که طرف قرارداد پلیس مهاجرت آمریکاست در فلورانس آریزونا بازداشت است.
ربکا چیوز، وکیل او به بیبیسی فارسی گفت افسر پلیس مهاجرتی که مامور پرونده مهراد است به او کتبا گفته است که بازداشت او اشتباه است «اما حالا که بازداشت شده باید بماند تا تکلیفش روشن شود. »در گفتگویی تلفنی با مهراد، او برایم درباره روز بازداشتش گفت. صدایش گرفته بود. او گفت که مامور پلیس مهاجرت با لباس شخصی به درخانه او آمده و «به بهانه واهی آسیب به ماشین او و لزوم تماس با شرکت بیمه» او را از خانهاش بیرون کشیده و دست بند زده است. مهراد گفت که حتی نامی که افسر مهاجرت بر روی کاغذ به او نشان داده نام او نبوده و مجبور شده نام و فامیل خودش را با خودکار روی کاغذ اضافه کند.
«وقتی اعتراض کردم مامور پلیس مهاجرت گفت اشکالی ندارد و به نفعت خواهد بود. پروندهات را به آریزونا منتقل میکنیم و کارت زودتر پیش میرود. دو روزه آزاد میشوی.»مهراد اسدی از آن زمان ۵۷ روز است که در بازداشتگاه فلورانس در حومه فینیکس آریزونا زندانی است.
او در اعتراض به وضعیتش دوبار اعتصاب غذا کرده و میگوید بیش از ۱۵ کیلو وزن از دست داده است. پلیس مهاجرت از قاضی حکم غذا خوراندن اجباری او را گرفته و در نهایت وکیلش او را متقاعد کرده که دست از اعتصاب غذا بردارد چرا که پلیس مهاجرت «به دلیل وضعیت جسمانی» اجازه نداده مهراد در برابر قاضی حاضر شود و از خود دفاع کند.
در این ۵۷ روز مهراد اسدی خانهاش را از دست داده است و همینطور خودرویی که با آن کسب درآمد میکرده.
از او پرسیدم با این زندگی از دست رفته چه میخواهد بکند؟ او در پاسخ گفت: «اگر آزادم کنند، دوباره زندگیام را میسازم.»به گفته وکیل و تایید افسر مهاجرت پرونده، او هیچ سابقه تخلف مهاجرتی یا کیفری در آمریکا ندارد و هنوز مشخص نیست به چه دلیل دستگیر شده است.پلیس مهاجرت آمریکا بیش از ۲۰۰ زندان و بازداشتگاه در شهرها و ایالتهای مختلف آمریکا دارد.
آمریکا بزرگترین سیستم بازداشت و رهگیری پناهجویان و مهاجران در جهان را دارد. دولت دونالد ترامپ در شش ماه اول کار ۱۵۰ هزار نفر مهاجر را بازداشت کرده است. گروههای حامی مهاجران، بعضی از این بازداشتها را «بیحساب و کتاب و فراقانونی» توصیف میکنند. در صورت ادامه این روند، دولت آقای ترامپ رکورددار بازداشت پناهجویان در یک دهه اخیر در آمریکا خواهد شد.
در همین حال چرخاندن این نظام عظیم بازداشت، زندان، بررسیهای قضایی و اخراج بودجهای هنگفت نیز میطلبد.
سازمان «دیدهبان بازداشت» که ائتلافی حامی پناهجویان در آمریکاست میگوید ۹۰ درصد زندانها و بازداشتگاههای پلیس مهاجرت آمریکا توسط بخش خصوصی اداره میشود.
به تازگی۱۷۰ میلیارد دلار در قالب قانون بودجه سهم سیاستهای مهاجرتی دونالد ترامپ شده است. پلیس مهاجرت آمریکا حالا از افبیآی، پلیس فدرال این کشور، نیز بودجه بیشتری داشته، به قدرتمندترین نهاد انتظامی دولت آمریکا تبدیل شده است.
با امکان منفعت مالی شرکتهای خصوصی سیستم مقابله با مهاجران در آمریکا در حال تبدیل شدن به غولی است که بسیاری را در این کشور به وحشت انداخته است
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.