خطای دولت پز شکیان مثل خطای دولت روحانی
ساعت ۲۴ - پس از تجربه تلخ برجام، به نظر میرسد اکنون و در دولت چهاردهم نیز مذاکرهکنندگان کشورمان در معرض خطا قرار گرفته باشند. دولت آمریکا اصرار بر تعیین ضربالاجل چندماهه برای دستیابی به «توافق» دارد. اصرار واشنگتن وقتی نگرانکننده میشود که در تیم مذاکراتی ایران نیز با تحلیلهای نادرست، زمان دستیابی به توافق را محدود ارزیابی کنند.
26
در آبان 1403 وزیر محترم امور خارجه گفت: «اگر مذاکرات جدیدی شروع شود، فرصت محدودی خواهد داشت، چرا که در اکتبر ۲۰۲۵ که مهر ۱۴۰۴ خواهد بود، زمان پایان قطعنامه مربوط به برجام است... اقبل از آن، اگر توافقی نشود، ما با شرایط بحرانی مواجه خواهیم بود.
ممکن است کشورهای اروپایی در آن زمان به سراغ «اسنپبک» (بازگشت قطعنامههای سازمان ملل) بروند. » اما «شرایط بحرانی» مدنظر آقای عراقچی چندان معتبر به نظر نمیرسد. قطعنامههای تحریمی سازمان ملل علیرغم «تعلیق کاغذی» در حال حاضر نیز توسط کشورهای غربی اجرا میشود، حتی تحریمهایی به مراتب بیشتر از آن توسط آمریکا و متحدانش اعمال و اجرا شده است.
بر این اساس هراس از بازگشت قطعنامههای تحریمیای که هیچوقت کنار گذاشته نشده بودند؛ واقعبینانه نیست. از طرف دیگر جمهوری اسلامی گزینههای متعددی برای مقابله با تهدید اروپا به استفاده از مکانیسم ماشه در اختیار دارد؛ گزینههایی که از توسعه ظرفیتهای هستهای و خروج از NPT گرفته تا افزایش بُرد موشکهای دفاعی به غربیترین نقاط اروپا را میتواند شامل شود.
در این زمینه مجلس شورای اسلامی که پیشتر با قانون «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از حقوق ملت ایران» دست تیم مذاکراتی ایران را باز کرد؛ این بار هم میتواند با تعیین تکلیف قانونی برای سازمان انرژی هستهای و وزارت دفاع به کمک مذاکرهکنندگان بیاید.
گذشت زمان به نفع ما و به زیان آمریکاست و مذاکرهکنندگان ایرانی نباید با پذیرش محدودیتهای زمانی این وضعیت را وارونه کنند. «توافق موقت» نیز یکی از گزینههایی است که رسانههای آمریکایی از آن سخن میگویند. با توجه به شرایط ایران برای ایده «توافق موقت» نقاط ضعف فراوانی را میشود شمارش کرد اما شاید مهمترین آن، بالا بردن انتظارات اجتماعی برای دستیابی به توافق نهایی و در نتیجه شرطی کردن هر چه بیشتر اقتصاد کشور با «توافق» باشد. بر این اساس «توافق موقت» بیشتر از آنکه فضای تنفس و آزادی عمل برای مذاکرهکنندگان ما فراهم کند؛ آنها را تحت فشار خواهد گذاشت. سالهاست که اروپا و آمریکا با آگاهی به این ویژگی در هر دوره از مذاکرات گزینه «توافق موقت» را مطرح کردهاند.
«توافق موقت» همچنین راهکار پیشنهادی اندیشکدههای غربی مانند «مرکز امنیت نوین آمریکا»(CNAS)، «مرکز مطالعات راهبردی و بینالمللی»(CSIS)، «گروه بینالمللی بحران»(ICG) و... به مذاکرهکنندگانشان بوده است.
این اولین بار نیست که ایران درباره برنامه صلحآمیز هستهای خود مذاکره میکند. تعهدات قابل عرضه ایران در حوزه هستهای تقریبا روشن است و به پشتوانه عبرت تلخ برجام، تعهدات مورد انتظار ما از طرف مقابل نیز بیش از گذشته ملموس شده است. اگر بنای طرف آمریکایی به مذاکره از موضع برابر و «توافق» باشد، صحنه آنقدر واضح است که نیازی به «توافق موقت» احساس نشود.
سید محمدعماد اعرابی - روزنامه کیهان
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.