رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 653328

ابهام در توقف نشست رم

ساعت 24 - پنجشنبه شب و در آستانه دور چهارم مذاکرات؛ وزیر خارجه عمان در شبکه ایکس نوشت: «مذاکره ایران و آمریکا که برای سوم ماه مه برنامه‌ریزی شده بود، به دلایل لجستیک به تعویق افتاده است. تاریخ جدید بعد از توافق دو طرف اعلام می‌شود. »

متعاقب آن، وزیر خارجه ایران، با انتشار پیامی در شبکه «ایکس»، ضمن تایید تعویق مذاکرات، گفت: «تصمیم گرفتیم با هماهنگی طرف‌های عمانی و آمریکایی، دور چهارم مذاکرات را به دلایل لجستیکی و فنی به تعویق بیندازیم.» عباس عراقچی، تاکید کرد که «ایران همچنان به دنبال دستیابی به توافق از راه گفت‌وگو است و در این سیاست تغییری ایجاد نشده است.»

تامی بروس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، نیز با انتشار بیانیه‌ای گفت که هنوز زمان و مکان جدیدی برای دور آینده مذاکرات تعیین نشده، اما واشنگتن انتظار دارد این گفت‌وگوها در آینده‌ای نزدیک برگزار شوند.

همزمان با اعلام تعویق مذاکرات؛ رئیس‌جمهور آمریکا، عصر پنجشنبه در شبکه اجتماعی خود - سوشال تروث - به همه کشورهای جهان هشدار داد که هرگونه خرید نفت از ایران را متوقف کنند و یا منتظر تحریم‌های مضاعف آمریکا باشند. دونالد ترامپ، همچنین هشدار داد که هیچ بنگاه اقتصادی آمریکایی حق ارتباط تجاری با ایران از هیچ نوع و در هیچ زمینه‌ای را ندارد.

 در چند روز گذشته آمریکا تحریم‌های دیگری نیز علیه ایران اعمال کرده بود که از جمله آن به تحریم هفت شرکت و دو فروند کشتی به دلیل نقش داشتن در فروش نفت ایران از سوی وزارت خارجه این کشور در روز چهارشنبه (۱۰ اردیبهشت، ۳۰ آوریل) اشاره کرد.

سخنگوی وزارت خارجه ایران با محکومیت شدید تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران و شرکت‌های طرف قرارداد با ایران؛ عصر پنج‌شنبه در گفتگو با خبرنگاران، سیاست «فشار حداکثری» آمریکا را «شکست‌خورده» دانست و «رویکرد متناقض تصمیم‌گیران آمریکایی و فقدان حسن نیت و جدیت در آن‌ها برای پیشبرد مسیر دیپلماسی» را مورد انتقاد قرار داد.

اسماعیل بقایی درعین‌حال، تاکید کرد: «جمهوری اسلامی ایران برای بهره‌گیری از دیپلماسی جهت تامین منافع مشروع و قانونی ملت ایران و خاتمه‌دادن به تحریم و فشار اقتصادی» مصمم است.

دیدار نمایندگان تهران و

سه کشور اروپایی هم لغو شد

در پی اعلام تعویق مذاکرات ایران و آمریکا در روز شنبه؛ وزیر امور خارجه فرانسه، نیز روز پنجشنبه اعلام کرد مذاکراتی که قرار بود در تاریخ ۲ مه و پیش از مذاکرات میان تهران و واشنگتن با حضور ایران و سه کشور آلمان، بریتانیا و فرانسه برگزار شود، انجام

نخواهد شد.

ژان‌ نوئل بارو، به خبرگزاری فرانسه گفت: «یک نشست فنی برنامه‌ریزی‌شده قرار بود که پیش از نشست سطح بالای میان آمریکا و ایران برگزار شود؛ اما از آن‌جا که این مذاکرات انجام نخواهد شد، نشست فنی نیز دست‌کم در حال حاضر موضوعیت خود را از دست داده است.»

پیش از این نیز خبرگزاری آکسیوس به نقل از منابع آگاه از این موضوع خبر داده و نوشته بود: احتمال دارد نشست سه‌جانبه کشورهای اروپایی (E3) با ایران که قرار بود روز جمعه در رم برگزار شود، نیز به تعویق بیافتد.

 پیش از این عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، گفته بود که تیم ایرانی یک روز قبل از برگزاری جلسه با مقامات آمریکایی با نمایندگان سیاسی سه کشور اروپایی عضو برجام (فرانسه، بریتانیا و آلمان) دیدار خواهد کرد.

این دیدار در حالی قرار بود در رم برگزار شود که پیش از این سه کشور اروپایی تهدید کرده‌ بودند اگر مذاکرات ایران و آمریکا شکست بخورد مکانیسم ماشه را، که به معنی بازگرداندن تمامی تحریم‌های سازمان ملل علیه تهران است، در تابستان کلید خواهند زد.

برخی کارشناسان معتقدند که تعویق مذاکرات را می‌توان به بی‌ثباتی در تیم آمریکا، احتمالاً نیاز این کشور به ساماندهی تندروهای مخالف و بازسازی تیم مذاکره‌کننده نسبت داد؛ چراکه همزمان با اعلام تعویق؛ رسانه‌های آمریکایی از استعفای مایک والتز، مشاور امنیت ملی و الکس وانگ، معاون او، در پی جنجال «سیگنال‌گیت» خبر دادند.

در همین راستا، یک استاد روابط بین‌الملل گفت: استعفای مایک والتز که مواضع ضدایرانی تندی داشت و مانعی برای پیشرفت مذاکرات بود، می‌تواند فضا را برای رویکرد دیپلماتیک‌تر و پذیرش برخی از خطوط قرمز ایران، به‌ویژه در زمینه حفظ برنامه هسته‌ای، باز کند. با این حال، زمان‌بندی و دامنه لغو تحریم‌ها همچنان محل اختلاف است و انتصاب موقت مارکو روبیو ممکن است نشان‌دهنده تداوم رویکرد سخت‌گیرانه در این زمینه باشد.

فردین قریشی در گفت‌وگو با ایلنا، افزود: خروج والتز همچنین ممکن است فشارهای اسرائیل را کاهش دهد، زیرا او از حامیان اصلی مواضع تل‌آویو بود. با این حال، فشارهای لورا لومر و بی‌ثباتی در شورای امنیت ملی ممکن است باعث شود آمریکا تحت تاثیر لابی‌های داخلی، مواضع متناقضی اتخاذ کند. در هر صورت این موضوعات می‌توانند مذاکرات را پیچیده‌تر کنند.

وی احتمال دیگری نیز برای تعویق مذاکرات به نقل از منابع ایرانی مبنی بر تلاش آمریکا برای تغییر چارچوب مذاکرات که با توافقات قبلی مغایرت داشته، ذکر کرد و در عین حال گفت: به نظر می‌رسد در این میان تعویق مذاکرات بیشتر نشان‌دهنده چالش‌های داخلی در دولت آمریکا است.

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تیتر داغ
تازه‌ترین خبرها