آرزوی نتانیاهوبرای خاورمیانه جدید
اصطلاح «خاورمیانه جدید» نخستین بار از زبان بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، شنیده شد. اما الهامبخش او در طرحریزی «خاورمیانه بزرگ»، دراصل، «جرج دبلیو بوش»، رئیس جمهور سابق آمریکا، بود.
دگرگون کردن پیکربندیِ سیاسی خاورمیانه را نخستین بار جرج دبلیو بوش مطرح کرد. از آن زمان، اسرائیلیها این طرح را در سر داشتند و گویا به دنبال فرصت میگشتند تا به آن واقعیت ببخشند. حمله تروریستی حماس در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ این فرصت را به آنان داد. هدف اصلی طرح، به هم زدن تعادل قدرت در خاورمیانه و تغییر نقشه سیاسی آن است. تبلیغ بازرگانی
در ۲۷ سپتامبر ۲۰۲۴ نتانیاهو در یک سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل دو نقشه از خاورمیانه به حاضران نشان داد که در یکی از آنها کشورهایی با رنگ سبز و در دیگری کشورهایی با رنگ سیاه مشخص شده بودند. کشورهای سبز رنگ کشورهایی بودند که با اسرائیل پیمان صلح امضا کرده بودند یا در حال مذاکره برای عادی کردن روابط خود با آن کشور بودند از جمله مصر، سودان، امارات متحد عربی، عربستان سعودی، بحرین و اردن.
پس از سخنان نتانیاهو در مجمع عمومی سازمان ملل، رئیس جمهور ترکیه در یک سخنرانی از «جاهطلبیهای نفرتانگیز اسرائیل» سخن گفت و افزود: آنان به سرزمینهای میهن ما در فاصله میان دو رود دجله و فرات نیز چشم طمع دوختهاند و دیر یا زود با نقشههایی که در دست دارند، اعلام خواهند کرد که به الحاق نوار غزه به خاک اسرائیل بسنده نمیکنند.
اما آنچه در طرح «خاورمیانه جدید» نتانیاهو بیش از همه اهمیت دارد، از میان رفتن نفوذ جمهوری اسلامی ایران در آن منطقه است. در خاورمیانه جدید نباید کوچکترین خطری اسرائیل را تهدید کند.
برای تحقق بخشیدن به این طرح، اسرائیلیها چشم امید به کمکهای بیدریغ مالی و نظامی ایالات متحد آمریکا دوخته بودند. اما به گفته سرهنگ «اولیویه پاسوُ»، پژوهشگر وابسته به «بنیاد پژوهشهای استراتژیک آکادمی نظامی» فرانسه، بعید به نظر میرسد که ایالات متحد آمریکا تمایلی به مشارکت در چنین پروژهای داشته باشد. نخست وزیر اسرائیل فراموش میکند که آمریکا در زمان جرج دبلیو بوش در اوج قدرت خود بود و با این حال، نتوانست نقشه سیاسی خاورمیانه را تغییر دهد. امروز، نگرانی استراتژیک آمریکا نیرومند شدن روزافزون چین است و پشتیبانی از طرح خاورمیانه جدید، آن کشور را از این دغدغه اصلی دور میکند.
به گفته این پژوهشگر، شکی نیست که دونالد ترامپ از نتانیاهو پشتیبانی میکند، اما او بر یک اصل اساسی همواره پافشاری کرده است و آن اینکه آمریکا تا میتواند باید از مداخله در گوشه و کنار جهان خودداری کند.
آمریکاییها پس از تجربه فاجعهبارشان در خاورمیانه فهمیدند که هرگونه کوششی در جهت تغییر رژیمها در آن منطقه کوشش بیهودهای است. بنابراین، آنان میدانند که پشتیبانی بیچون و چرا از طرح بنیامین نتانیاهو برای تغییر نقشه سیاسی خاورمیانه، گام نهادن در راهی بسیار خطرناک و چه بسا برگشت ناپذیر است.
میماند کشورهای عرب منطقه بهویژه عربستان سعودی که نتانیاهو امیدوار بود روابطشان را با اسرائیل عادی کنند. عربستان سعودی رسماً در مقالهای در «فاینشال تایمز» اعلام کرد تا زمانی که کشور فلسطین تاسیس نشده است، با اسرائیل روابط دیپلماتیک برقرار نخواهد کرد. کشورهای دیگر عرب نیز برای عادی سازی روابطشان با اسرائیل آمادگی ندارند. حساسیت ویژه افکار عمومی آن کشورها نسبت به آنچه در غزه میگذرد رهبران آن کشورها را از نزدیک شدن به اسرائیل باز میدارد.
سقوط رژیم بشار اسد در سوریه نیز نقشه ژئوپلیتیک خاورمیانه را در جهتی برخلاف طرح نتانیاهو تغییر داد. درست است که سقوط بشار اسد، جمهوری اسلامی ایران را که زمانی بازیگر مسلط در سوریه بود از متحد استراتژیک خود محروم کرد، اما رویدادهای سوریه درمجموع به سود ترکیه تمام شد. درواقع، سقوط اسد ترکیه را نیرومندتر کرد. این کشور توانست با حمایت از اسلامگریان تحریر الشام در جنگ با نیروهای بشار اسد و فشار نظامی بر کردها، نفوذ خود را در سوریه تثبیت کند.
استقبال ترامپ از احمد الشَرَع، رئیس جمهور سوریه، در ریاض با حضور محمد بن سلمان، ولیعهد و مرد نیرومند عربستان سعودی و سخنان ستایش آمیز او درباره رهبر کنونی سوریه و نیز، اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، نشان داد که ترامپ به راه خود میرود و اعتنایی به توصیهها و هشدارهای نتانیاهو نمیکند.
مذاکرات میان آمریکا و جمهوری اسلامی ایران درباره برنامه هستهای نیز تاکنون برخلاف میل نتانیاهو پیش رفته است. زیگزاگهای گهگاهی مذاکره کنندگانِ آمریکایی نشاندهنده فشاری است که دولت اسرائیل بر دولت ترامپ وارد میکند. درباره نتیجه نهایی این مذاکرات هنوز نمیتوان نظرپردازی و گمانه زنی کرد.
اما اگر این مذاکرات به شکست بینجامند و توافقی صورت نگیرد، کارشناسان بعید میدانند که ترامپ دست به بمباران تاسیسات اتمی ایران بزند. به ویژه از آن رو که همپیمانان عرب ترامپ در خلیج فارس او را از دست زدن به چنین ماجراجویی برحذر میدارند.
اسرائیل در غزه و لبنان نیز به هدفهای تعیین شده خود یعنی نابودی کامل حزبالله و حماس دست نیافته است. از سوی دیگر، نتانیاهو در پیشبرد هدفهایش نمیتواند تا ابد به انتقادها و اعتراضهای کشورهای همپیمان اروپاییاش بی اعتنا بماند. بنابراین، طرح «خاورمیانه جدید» اسرائیل هنوز روی کاغذ باقیمانده است.
رادیو فرانسه
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.