رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 453369

بازگشت ادبیات جنگی به فضای رسانه ای دراروپا

رویکرد ترامپ گزینه جنگ با ایران را تقویت میکند؟

ساعت 24 - پرنده شوم و کابوس جنگ درآسمان خاورمیانه و به ویژه ایران دوباره به پرواز در آمده است و رسانه های اروپایی نیز همزمان با این وضعیت تفسیرهای مبتنی بر مدارا و آشتی را رها کرده و فضای جنگ احتمالی را ترسیم می کنند. در همین ساعت که این تفسیر نوشته می شود رسانه هایی مثل رادیوفارسی زبان فرانسه ، خبرگزاری یورونیوز که به فارسی نیز خبر منتشر می کند از افزایش احتمال جنگ میان ایران و آمریکا نوشته اند و خبرگزاری دویچه وله آلمان نیز تفسیرهایی مبنی برتشدید خصومت ها و دور شدن از آرامش را منتشر کرده است .

شناورهای ایرانی
dir="RTL">رادیو فرانسه به نقل سخنان دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکا دردیدار با نخست وزیر پاکستان اشاره کرده و می نویسد:رئیس جمهوری آمریکا دوشنبه بیست و دوم ژوئیه گفت از نظر او مذاکره با ایران بیش از پیش به امری دشوار بدل شده است. رئیس جمهوری آمریکا که این سخن را در جریان ملاقاتش با نخست وزیر پاکستان در کاخ سفید ایراد می کرد، اظهار داشت : "رسیدن به توافق با ایران برای او دشوارتر شده، زیرا، رفتار حکومت ایران بسیار بد است."رئیس جمهوری آمریکا در پاسخ به این پرسش که آیا رویکرد آمریکا در قبال ایران به جنگ نزدیکتر است یا به گفتگو، تصریح کرد : "دو احتمال به سهولت امکانپذیر است و او هیچ مشکلی با اتخاذ این دو گزینه ندارد." دونالد ترامپ سپس هشدار داد : "ما برای بدترین گزینۀ ممکن آماده هستیم."گزینه های رئیس جمهوری آمریکا در قبال جمهوری اسلامی ایران بیش از پیش رو به تنگنا گذاشته به ویژه اینکه راهبرد رئیس جمهوری آمریکا در قبال جمهوری اسلامی ایران بسیار مبهم است. این رویکرد که به اعمال "فشار حداکثری" یا اعمال شدیدترین تحریم ها علیه جمهوری اسلامی ایران خلاصه می شود در بستر تنش های فزاینده میان تهران و واشنگتن می تواند به سرعت به درگیری و جنگ نظامی تبدیل شود.به گمان کارشناسان اقدام های بحران زای تهران در خلیج فارس در جهت گشودن راه تنفسی است که به دلیل شدیدترین تحریم های نفتی آمریکا روز به روز برای رژیم اسلامی ایران تنگ تر شده است. در مقابل، دولت آمریکا به جای کم کردن فشار تحریم های نفتی، تدابیر تنبیهی سختی علیه یک شرکت چینی اتخاذ کرده که با نادیده گرفتن تحریم های واشنگتن از ایران نفت خریداری کرده است. در این حال، دولت آمریکا معافیت های واردات نفت از ایران را برای غالب کشورهای خریدار لغو کرده است. نتیجه اینکه به گمان کارشناسان فشارهای آمریکا رژیم اسلامی ایران را ترغیب نموده که بیش از گذشته به عنوان "دولتی یاغی" در منطقه و خارج از آن عمل کند.

یورونیوزو خبرجنگی

با طرح این پرسش که چرا درگیری محدود نظامی بین ایران و آمریکا می‌تواند اجتناب ناپذیر شود؟ ادامه داده است:برخی از عواملی که در شرایط فعلی احتمال وقوع جنگ بین دو طرف را افزایش داده به شرح زیر است :

۱) تقویت تندروها در دو طرف

تقویت تندروها در آمریکا و ایران از جمله عواملی است که در افزایش تنش کنونی در منطقه خلیج فارس نقش داشته است. حذف هواداران رویکرد معتدل تر در قبال ایران از کابینه دونالد ترامپ و جایگزینی آنها با چهره های تندرو در آنچه طی هفته های اخیر در خلیج فارس گذشته بی تاثیر نبوده است. درایران نیز نهاد دولت و گروههای میانه رو قدرت دخالت کمتری را در پیشبرد وضعیت تجربه می کنند.

۲) کاهش قدرت عمل قدرت های اروپایی

تضعیف موقعیت کشورهای اروپایی را می توان یکی دیگر از عواملی دانست که در شرایط فعلی احتمال درگیری نظامی محدود بین ایران و آمریکا را افزایش داده است. کاهش تعهدات برجامی ایران در واقع ابتکار عمل را از دست کشورهای اروپایی خارج کرد. هر چند طرف های اروپایی برجام تلاش کردند تا با راه اندازی اینستکس از کاهش تعهدات برجامی ایران جلوگیری کنند اما این تلاش ها با گذشت یک سال از خروج آمریکا از برجام و شدت گرفتن تحریم ها برای متقاعد کردن تصمیم گیران اصلی در تهران کافی نبود.از سوی دیگر تنش های اخیر بین تهران و لندن که به دنبال توقیف ابرنفتکش «گریس ۱» از سوی دولت محلی جبل الطارق صورت گرفت فضا در تنگه هرمز را ملتهب تر از قبل کرده است. می توان انتظار داشت که با انتخاب بوریس جانسون به سمت نخست وزیری بریتانیا و نزدیکی مواضع او با سیاست های دونالد ترامپ امکان نقش آفرینی طرف های اروپایی برجام برای کاهش تنش ها بیش از پیش کمرنگ شود.

۳) درگیری محدود نظامی پیش زمینه مذاکره می شود؟

یکی دیگر از عواملی که احتمال درگیری محدود نظامی بین ایران و آمریکا را به شکل چشمگیری افزایش داده است تغییر موازنه بین هزینه درگیری نظامی با منافع آن برای دو طرف است. هر چند ایران با وجود بحران اقتصادی طی ماههای گذشته شاهد اعتراضاتی مشابه آنچه در دی ماه ۹۶ در شهرهای مختلف ایران روی داد نبوده است اما این امر احتمال بروز چنین اعتراضاتی را منتفی نمی کند. اقتصاد ایران با رشد منفی ۴.۵ درصد، تورم ۵۳ درصدی نقطه به نقطه از خرداد ۹۷ تا خرداد ۹۸ و کاهش درآمدهای نفتی نه تنها روزهای سختی را می گذراند بلکه احتمالا همچنان روزهای دشوارتری را نیز پیش رو دارد.

۴) احتمال محاسبه «اشتباه» و وقوع درگیری نظامی

در ماههای گذشته به ویژه پس از سرنگونی پهپاد آمریکایی گلوبال هاوک از سوی ایران در روز ۲۰ ژوئن (۳۰ خرداد) سخنان بسیاری در مورد احتمال وقوع درگیری نظامی بین دو کشور به دنبال محاسبه «اشتباه» یکی از دو طرف مطرح شد.این در حالی است که احتمال از کنترل خارج شدن تنش ها بین دو طرف به دنبال حادثه ای «غیر قابل کنترل» و «تصادفی» که در آن نظامیان آمریکایی آسیب ببینند منتفی نیست.در عین حال با توجه به رویدادهای اخیر در خلیج فارس (توقیف نفتکش بریتانیایی) بعید به نظر نمی رسد که حادثه ای مشابه آنچه که روز ۲۰ ژوئن روی داد و ایران و آمریکا را در آستانه درگیری نظامی قرار داد بار دیگر تکرار شود. هر چند رهبران هر دو کشور تاکید می‌کنند که تمایل و اراده ای برای جنگ با طرف دیگر ندارند.

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تیتر داغ
تازه‌ترین خبرها