رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 470150

آمار رسمی از کسادی گسترش یابنده بازار ارز بانک مرکزی ساخته حکایت می کند

2 میلیارد دلار یورو بدون مشتری درشبکه نیما

ساعت 24 -رییس بانک مرکزی تا پیش از قطع شدن اینترنت در روزهای تازه سپری شده درایران با نوشتن یاد داشتهای پرشمار از تعادل دربازار ارز می نوشت و تاکید داشت بنویسد سیاستهای بانک مرکزی راه را برای تثبیت قیمت دربازار ارز بازکرده است. این درحالی است که آمارهای منتشر شده از سوی نهادهایی مثل اتاق بازرگانی تهران نشان از تقاضای کاهنده برای خرید دلار از بازار دستوری بانک مرکزی است.

دلاریزاسیون
dir="RTL">آمارارایه شده نشان می دهد در یک ماه منتهی به 27 آبان 1398 رقمی برابر با 1.3 میلیاردیورو ارز صادراتی به بازار رسمی عرضه شده است . این درحالی است که درهمین مدت فقط 710 میلیون یورو تقاضا برای واردات ثبت شده است. یک محاسبه ساده نشان می دهد تقاضا برای واردات دریک ماه منتهی شده به 27 آبان امسال 40 درصد کمتر از عرضه بوده است. آمارارایه شده همچنین نشان می دهد از ابتدای امسال تا 27 ابان رقمی معادل 10.6 میلیاردیورو ارز صادراتی به بازار رسمی عرضه شده است. درهمین مدت اما تقاضا برای واردات فقط 8.6 میلیاردیورو بوده است. به عبارت دیگر 20 درصد از ارز صادراتی عرضه شده به میزان 2میلیاردیورو بدون مشتری مانده است. کارشناسان و فعالان اقتصادی می گویند سخت گیری در ثبت سفارش برای واردات از یک طرف و فشارسیاسی و روانی بروارد کنندگان و دستورهای دولت براین مبنی که باید از واردات کالاهای مشابه اجتناب شود تمایل کمتر به واردات و در نتیجه خرید ارزهای خارجی را فراهم کرده است. گزارش تهیه شده ازسوی اتاق بازرگانی تهران نشان می دهد افزایش شکاف در عرضه و تقاضای ارزدرشبکه نیما درسه ماه تازه سپری شده بیشتر شده است . از طرف دیگر فعالان اقتصادی می گویند کاهش قدرت خرید ایرانیان به دلیل رشد به مهار تورم و کاهش شدید ارزش ریال دربرابر ارزهای معتبر و همچنین نرخ بالای بیکار جوانان و احتیاط شهروندان درهزینه کردن پس اندازهای خود تمایل به واردات را کاهش داده است. علاوه براین کاهش شمار کسانی که به مسافرت خارجی می رفتند نیزمزید برعلت شده و تقاضای ارز را کاهش داده است. برخی از مقامهای رسمی اقتصادی اعتراف می کنند که وارد کنندگان ایرانی ماهها درصف خرید دلار 4200 تومانی برای واردات می مانند تا از رانت آن استفاده کنند زیرا نرخ سود دراین بازار بسیار بالا است. یک آمار ارایه شده نشان می دهد اختلاف نرخ های خریددلار درسامانه نظارت ارز ( سنا ) و نیما از 25 مهرماه تا 27 آبان دوبرابر شده است.

درحالی که رییس بانک مرکزی با صراحت از بدبینی اش در زمان شروع فعالیت دراین نهاد به بخش خصوصی می گوید و اعتراف می کند اما حالا درنیمه دوم سال 1398 نگاهش به بخش خصوصی تغییر یافته است عرضه ارز صادراتی به شبکه نیما رشد چشمگیزی را شاهد است و باید راههایی برای خواب سرمایه ارزی صادرکنندگان پیدا شود تا آنها بتوانند با منابع ارزی خود فعالیت دوباره کنند. طولانی شدن زمان فروش ارز صادراتی موجب می شود انگیزه صادرکنندگان برای فعالیت درشبکه نیما کاهش یابد. این خواب سرمایه ارزی درحالی اتفاق می افتد که قیمت برخی کالاهای اصلی وارداتی مثل ذرت ، گندم ، شکر و دانه سویا دریک ماه منتهی به آبان 1398 به ترتیب با 6 درصد 5، درصد ، 8 درصد و 4 درصد رشد قیمت دربازارهای جهانی داشته اند.

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تازه‌ترین خبرها