رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 480294

این یکی از نشانه های ناامنی اقتصادی است

خروج فقط 1.1 میلیارددلار برای خرید خانه درترکیه

ساعت 24 - اقتصادایران حالا شاید بیشترین دوره ناامنی اقتصادی را به ویژه برای سرمایه گذاری راتجربه می کند وبرای اثبات این ادعا می توان به خروج 1.1 میلیارددلاری سرمایه از ایران تنها برای خرید آپارتمان درترکیه در 9 ماه سال میلادی است. مریم شادی کارشناس اقتصادی با یاد آوری عدد یادشده به عنوان نشانه ای از خروج سرمایه نوشته است است این رقم تا پایان سال میلادی به 1.5 میلیارد دلار می رسد.

دذاد
dir="RTL">نوشته مریم شادی که در وبسایت ایبنا منتشر شده می نویسد: مطالعات نظری و تجربیات داخلی و خارجی نشان می‌دهد که در شرایط نااطمینانی، ناشی از منابع مختلف نظیر سیاست‌گذاری دولت، قیمت نفت، چشم‌انداز جنگ و بی‌ثباتی سیاسی، بنگاه‌ها اقدام به کاهش یا تعویق سرمایه‌گذاری (به ویژه در سرمایه‌های غیرقابل برگشت) یا استخدام نیروی کار جدید می‌کنند. خانوارها نیز در این شرایط، به دلیل چشم‌انداز مبهم درآمدی، اقدام به کاهش مخارج مصرفی خود می‌کنند. در بازار سرمایه نیز نااطمینانی می‌تواند موجب انفعال سرمایه‌گذاران و تعویق اتخاذ تصمیمات تا زمان روشن‌تر شدن ابعاد و احتمال پیامدها شود .این کارشناس اقتصادی تاکید دارد " بررسی خریداران خارجی ملک در ترکیه نشان می­دهد که طی دو سال اخیر، ایرانی‌ها پس از عراقی‌ها، دومین خریدار اصلی ملک در ترکیه بوده­اند و این موضوع در حالی است که تا پیش از آن، خریداران ایرانی غالبا در محدوده رتبه دهم قرار داشته‌اند. در نه‌ماهه ابتدای سال ۱۳۹۸ ایرانی‌ها به طور متوسط ماهانه ۴۹۷ واحد مسکونی در ترکیه خریداری کرده‌اند که مقایسه این رقم با میانگین ۵۴۹۰ معامله ماهانه مسکن شهر تهران در همین دوره، به خوبی حجم بالای آمار را نشان می‌دهد. نمودار زیر به خوبی نشان می‌دهد که تا پیش از سال ۱۳۹۷، خرید ملک در ترکیه توسط ایرانی‌ها (و خروج سرمایه از طریق آن) چندان مرسوم نبوده و جهش اصلی عمدتا مربوط به پس از اردیبهشت ۱۳۹۷ و زمان خروج ایالات متحده از برجام است. "

از شهریورماه سال ۱۳۹۷ قوانین مهاجرتی کشور ترکیه تسهیل شده و بخشی از افزایش تقاضای خرید ملک توسط ایرانی‌ها در این کشور از این ناحیه بوده اما باید توجه داشت که به دلیل افزایش محسوس ایرانی‌ها در بین خریداران خارجی (از کمتر از ۴ درصد در سال ۹۶ به بیش از ۱۲ درصد در سال ۹۸) به نظر می‌رسد که نقش مساله افزایش نااطمینانی و تقاضای احتیاطی دارایی‌های امن، بسیار پررنگ‌تر بوده است. همچنین باید توجه داشت که بیشترین میزان خرید ملک توسط ایرانی‌ها مربوط به آذرماه ۱۳۹۸ (۷۶۳ واحد مسکونی) و پس از افزایش نااطمینانی‌های ناشی از افزایش قیمت بنزین و حوادث پس از آن بوده است. البته با توجه به حوادث اخیر میان ایران و آمریکا، برای دی ماه نیز می‌توان شرایط مشابهی را متصور بود.هرچند در مورد میزان دقیق خروج سرمایه از این ناحیه، اطلاعات دقیقی در دسترس نیست اما با در نظر گرفتن رقم ۲۵۰ هزار دلار (شرط اعطای تابعیت) برای هر یک از املاک خریداری شده توسط ایرانی­ها در ترکیه، می­توان گفت که طی نه‌ماهه ابتدای سال ۱۳۹۸ بیش از ۱.۱ میلیارد دلار سرمایه از کشور تنها به مقصد ترکیه خارج شده است و انتظار می‌رود که رقم مذکور تا پایان سال به حدود ۱.۵ میلیارد دلار افزایش یابد. البته به این رقم می‌توان خروج قابل ملاحظه سرمایه به مقاصد دیگر نظیر گرجستان، ارمنستان، امارات متحده و کانادا را نیز اضافه کرد. برای داشتن تصویر مقایسه‌ای از اندازه این رقم، توجه داشته باشید که آمار تجارت خارجی نشان می‌دهد که کسری تراز تجاری غیرنفتی در هشت‌ماهه ابتدای سال تنها حدود ۱.۳ میلیارد دلار بوده است.

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تازه‌ترین خبرها