کد خبر 36324
۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۱۷:۳۰
کاهش بهای نفت و خطر تعطیلی طرح های شرکت های بزگ نفتی

میلیارد ها دلار سرمایه در خطر تعلیق

ساعت 24 - با پایین آمدن قیمت نفت، شماری از طرح‌های کاوش نفت و گاز در سراسر جهان به ارزش 150 میلیارد دلار به حال تعلیق درمی‌آید، زیرا انجام آنها دیگر توجیه اقتصادی ندارد. این امر می‌تواند تا پایان دهه جاری باعث کاهش عرضه نفت خام شود. به گزارش رویترز، با خالی شدن حوزه‌های نفتی بزرگی که چند دهه پیش کشف شدند، شرکت‌های نفتی می‌کوشند به آن دسته از حوزه‌های نفتی دست پیدا کنند که در برخی موارد زیر بستر دریا قرار دارد. اما با توجه به هزینه فزاینده تولید نفت خام و فناوری جدید و گران قیمت برای دستیابی به آن، هزینه تولید به شدت بالا رفته است.
اکنون به نظر می‌رسد چشم‌انداز طرح‌های توسعه حوزه‌های نفت و گاز از اروپا تا آمریکا وضعیت مبهمی پیدا کرده است، زیرا بهای نفت با ۴۰ درصد کاهش ظرف ۵ ماه گذشته به حدود بشکه‌ای ۷۰ دلار رسیده است. گزارش شرکت مشاوره‌ ریستاد در نروژ حاکی از آن است که سال آینده، شرکت‌های نفتی باید تصمیم‌های قطعی برای سرمایه‌گذاری در حدود ۸۰۰ طرح نفت و گاز به ارزش ۵۰۰ میلیارد دلار اتخاذ کنند.
این حجم سرمایه‌گذاری برای تولید معادل ۵۰۰ میلیارد بشکه نفت کافی است. اما با توجه به آنکه تحلیلگران معتقدند بهای هر بشکه نفت سال آینده حدود ۸۲.۵ دلار باشد، به نظر می‌رسد یک سوم این هزینه یا حدود یک پنجم حجم تولیدی تایید شود. پر ماگنوس نیسوین رئیس شرکت مشاوره یادشده گفت بهای هر بشکه نفت ۷۰ دلار، نیمی از تولید برنامه‌ریزی‌شده را به خطر می‌اندازد.

حدود یک سوم از طرح‌هایی که برای تصمیم‌گیری در سال ۲۰۱۵ در نظر گرفته شده است، جزو طرح‌های غیرمتعارف به شمار می‌روند که در آن نفت و گاز با استفاده از حفاری افقی موسوم به فراکینگ یا معدن‌کاری استخراج می‌شود. از این ۲۰ میلیارد بشکه، حدود نیمی در شن‌های نفتی کانادا و شن‌های قیر ونزوئلا قرار دارند.

طرح رزبنک در دریای شمال از طرح‌هایی است که آینده نامعلومی دارد. این طرح متعلق به شرکت شورون است و تصمیم‌گیری درباره اجرای آن به اواخر سال آینده میلادی موکول شده است. این طرح حتی با نفت بشکه‌ای ۱۰۰ دلار مقرون به صرفه نبود و با بهای فعلی اصلا ارزش اجرا ندارد. برتران هودی تحلیلگر موسسه ریموند جیمز در پاریس گفت طرح توسعه این حوزه نفتی که ذخایر بالقوه آن ۳۰۰ میلیون بشکه نفت است، حدود ۱۰ میلیارد دلار هزینه دارد، یعنی شورون به ازای هر بشکه نفت فقط ۳۳ دلار سود به دست می‌آورد. حتی نفت هر بشکه ۱۲۰ دلار نیز، اجرای برخی طرح‌های نفتی را در سراسر جهان در ابهام فرو برده بود، زیرا هزینه‌های توسعه در سال‌های گذشته بالا رفته است. هودی معتقد است هر طرح توسعه‌ای که در آن هزینه هر بشکه نفت بالا ۳۰ دلار باشد، احتمالا به حالت تعلیق درخواهد آمد.

به گزارش ساعت 24، شرکت نفت استات اویل نروژ نیز این هفته اعلام کرد تصمیم‌گیری درباره سرمایه‌گذاری ۵.۷۴ میلیارد دلاری در طرح حوزه اسنور در دریای نروژ را تا مهرماه سال آینده به تعویق انداخته است. استخراج نفت از حوزه‌های جدید عموما ۴ یا ۵ سال طول می‌کشد. طرح‌های استخراج نفت از شن‌های کانادا بیشترین احتمال را برای به تعویق افتادن دارند، زیرا نیاز به سرمایه‌گذاری بالایی دارند که به کندی باز می‌گردد. توتال اخیرا تصمیم گرفت تصمیم‌گیری درباره سرمایه‌گذاری را در حوزه نفتی جوسلین در آلبرتا به تاخیر بیندازد. این حوزه دست کم به ۱۱ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز دارد. طرح گاز مایع طبیعی در ایالت بریتیش کلمبیا در این کشور دیگر طرحی است که زیر فشار قرار دارد. این طرح متعلق به شرکت شل است و بهای نفت دست کم باید بشکه‌ای۸۰ دلار باشد تا فقط هزینه ابتدایی آن جبران شود. همچنین بعید به نظر می‌رسد شرکت استات اویل طرح توسعه حوزه یوهان کاستبرگ را در دریای بارنتس که قرار بود در سال آینده درباره آن تصمیم‌گیری شود، به پیش ببرد.

سرمایه‌گذاری در طرح‌های نفتی در خلیج مکزیک که یکی از جذاب‌ترین مناطق جهان برای تولید نفت است، با چالش روبرو شده است. شرکت بی پی تصمیم‌گیری را درباره ادامه سرمایه‌گذاری در مرحله دوم حوزه مد داگ که در عمق دریاست، به تعویق انداخته است. بی پی تا به حال بیش از ۲۰ میلیارد دلار برای تولید نفت سرمایه‌گذاری کرده است.

نظرات کاربران

نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین معذور است.

هنوز نظری برای این خبر تایید نشده است.

ویترین

سام
چینی زرین

ویژه
تریبون

تازه ترین اخبار
بیشتر

تبلیغات متنی

بانک