کد خبر 36346
۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۱۹:۲۵
قرص برنج چیست؛ مرگ در كمتر از ۶ ساعت

مرگ با قرص برنج کاهش یافته

ساعت24- در سال‌های اخیر همواره موارد مرگ بر اثر مسمومیت با قرص برنج در کشور روبه افزایش بود اما آخرین آمارهای سازمان پزشکی قانونی کشور نشان می دهد، آمار این تلفات در هفت ماهه امسال با کاهش ۱.۳ درصدی مواجه بوده است.
به گزارش ساعت 24 میزان مرگ و میر ناشی از قرص برنج از ۳۹۸ نفر در هفت ماهه سال قبل به ۳۹۳ نفر در سال جاري رسيده است كه ۲۳۲ نفر آنان را مردان و ۱۶۱ نفر از آنان را زنان تشكيل مي دهند.

در اين مدت استان‌هاي تهران با ۱۳۶، مازندران با ۵۳ و گيلان با ۴۴ فوتي بيشترين آمار تلفات مسموميت با قرص برنج را داشته اند. اين آمار در مقايسه با مدت مشابه سال قبل به ترتيب در تهران و گيلان ۸.۱ و ۳۲.۳ درصد كاهش و در استان مازندران ۵۱.۴ درصد افزايش داشته است.
قرص برنج چیست؟
در این زمینه مسئول آموزش آزمايشگاه‌هاي‌ سازمان پزشكي قانوني كشور مي‌گويد: با توجه به اينکه تاکنون مکانيسم دقيق بروز اثرات سمي فسفيد آلومينيوم در انسان شناخته نشده است، هيچ پادزهر اختصاصي در درمان مسموميت حاد با آن وجود ندارد و اقدامات درماني تنها شامل اقدامات حمايتي ـ علامتي است.
از لحاظ زمان بروز علائم و نشانه هاي باليني نيز بعد از ۱۵-۱۰ دقيقه از مصرف خوراکي قرص فسفيد آلومينيوم، علائم و نشانه هاي مسموميت ظاهر مي شوند و مرگ در مدت کمتر از ۶ ساعت ممکن است رخ دهد.
قرص برنج از کجا آمد؟
دكتر سلطاني نژاد با اشاره به نحوه ورود قرص برنج در كشاورزي مي افزايد: در كشور ما، استفاده از قرص هاي برنج حاوي فسفيد آلومينيوم در كشاورزي به دليل كارآيي بالاي اين فرآورده براي از بين بردن آفات، قيمت ارزان، سهولت استفاده، عدم وجود باقي مانده در محصول و در دسترس بودن با استقبال زياد از سوي كشاورزان همراه بوده است. متأسفانه به دليل عواملي مانند سميت بالا و ميزان كشندگي زياد اين ماده و سهولت دسترسي به اين سم، در ساليان اخير با آمار نسبتاً بالاي مسموميت هاي ناشي از اين عامل در کشور به ويژه در برخي استان ها مانند تهران، گيلان، مازندران، گلستان و لرستان مواجه بوده ايم.

استفاده از قرص برنج براي خودکشي

عضو هيئت علمي سازمان پزشکي قانوني کشور مي گويد: در سال هاي اخير، موارد زيادي از مسموميت با ميزان مرگ و مير بالا در اثر مصرف فسفيدهاي آلومينيم، روي و کلسيم گزارش شده است که به جز موارد نادري از آن ها که به صورت تصادفي بوده، عمده آن ها به قصد خودکشي بوده است.

به گفته سلطاني نژاد مسموميت هاي حاد کشنده ناشي از فسفيدهاي فلزي بيشتر در کشورهاي هند، سريلانکا، ايران، عراق و اردن گزارش شده و بروز اين گونه مسموميت ها در ساير کشورها به ويژه کشورهاي اروپايي و آمريکايي کمتر است. اين امر خود مي تواند ناشي از مصرف اين عوامل به علت ارزان و در دسترس بودن در کشورهاي مذکور باشد، به طوري که در کشور هند در بين سال هاي ۱۹۹۰- ۱۹۸۰ ميلادي اپيدمي ناشي از مسموميت هاي تصادفي و عمدي با فسفيدهاي فلزي گزارش شد.
علايم مسموميت با قرص برنج
از لحاظ زمان بروز علائم و نشانه هاي باليني، بعد از ۱۵-۱۰ دقيقه از مصرف خوراکي قرص فسفيد آلومينيوم، علائم و نشانه ها ظاهر مي شوند و مرگ در مدت کمتر از ۶ ساعت ممکن است رخ دهد. اگر در عرض ۶ ساعت پس از مسموميت علائمي ظاهر نشود، بيمار بدون علامت خواهد ماند.

اين متخصص سم شناسي مي افزايد: در صورت مسموميت خوراکي، علائم تحريکي دستگاه گوارش شامل تهوع، استفراغ و دردهاي شكمي مي باشد. بيشتر مرگ و ميرها در خلال ۱۲ تا ۲۴ ساعت اوليه مسموميت اتفاق افتاده و معمولاً ناشي از ايست قلبي ـ تنفسي است و مرگ و مير بعد از ۲۴ ساعت اغلب ناشي از نارسايي کبدي و کليوي است. علائم باليني در اين نوع مسموميت، ناشي از درگيري سيستم قلبي ـ عروقي، گوارشي، عصبي و ريوي است.

اخبار مرتبط

نظرات کاربران

نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین معذور است.

هنوز نظری برای این خبر تایید نشده است.

ویترین

سام
چینی زرین

ویژه
تریبون

تازه ترین اخبار
بیشتر

تبلیغات متنی

بانک