کد خبر 610927
۱۴۰۲/۰۲/۲۷ ۱۳:۲۸

روشن ماندن آتش تورم

ساعت 24 - سیاستگذاران پولی و مالی در ایران یکسره در خدمت به دولت فعالیت می کنند و هرگز به ذهنشان نمی رسد می توانند دربرابر خواسته های دولت مقاومت کارشناسانه کرده وراه رابر روشن نگهداشتن موتورهای تورم ساز ببندند یا اینکه دولت را رها کنند. این اطاعت وفرمانبرداری محض از کلیت کابینه ونیز نهادهای بالادستی دلیل اصلی روشن ماندن آتش رشد های شتابان تورم در ایران به حساب می ایند که آوار آن بر سر ودوش شهروندان ریخته شده و دسترنج آنها را بی ارزش می کند.
dir="RTL" style="text-align:right">به طور مثال ودرحالی که تجربه دهه های تازه سپری شده دریران ونیز تجربه کشورهای جهان نشان ازوجود همگرایی متغیرهای پولی و شاخص تورمی دارند اما، سیاستگذار- یعنی بانک مرکزی - هیچ‌گاه به دنبال کنترل رشد نقدینگی نبوده و موتور خلق پول را برای تامین نیازهای بودجه‌ای خود روشن نگه داشته است. داده‌های پولی بانک مرکزی نشان می‌دهد حجم نقدینگی ابتدای دهه ۹۰ برابر با ۲/۳۵۴ هزار میلیارد تومان بوده که این عدد با گذشت بیش از یک دهه به ۶۱۰۳ هزار میلیارد تومان رسیده است. به عبارتی طی ۱۱ سال حجم نقدینگی کشور ۱۷ برابر شده است. بزرگی این اعداد از آن جهت اهمیت دارد که در بازه زمانی یادشده تورم نیز همگام با نقدینگی حرکت کرده و هیچ دست‌اندازی در برابر رشد آن وجود نداشته است.

آنطور که داده‌های بانک مرکزی نیز نشان می‌دهد، از سال ۹۰ تا سال ۹۷ متوسط رشد نقدینگی در اقتصاد ایران حدود ۲۵ درصد بوده است. اما از سال ۹۸ به بعد و به دلیل بروز اثرات فشارهای خارجی علیه اقتصاد ایران، متوسط رشد نقدینگی به حدود ۳۵ درصد تا پایان بهمن سال گذشته رسیده است. به عبارتی دیگر، از ابتدای دهه ۹۰ که بسیاری آن را دهه از دست رفته اقتصاد ایران می‌نامند، تحرکات رشد نقدینگی شروع شده و شاخص تورمی را در این مسیر با خود همراه کرده است. داده‌های موجود نیز نشان می‌دهند که متوسط رشد تورم از سال ۹۸ به این سو به بالای ۴۰ درصد رسیده است، اما در خصوص دلایل رشد نقدینگی به عنوان یکی از مسببان اصلی رشد تورم در طولانی‌مدت کارشناسان به ناترازی درآمد و هزینه دولت اشاره می‌کنند. در تمام این سال‌ها (به جز سال‌هایی که برجام امضا شد و دولت توانست نفت بیشتری به فروش برساند)، وزنه مخارج دولت سنگین‌تر از درآمدهایش بوده است. ناتوانی دولتمردان برای تامین مالی از مسیر درآمدهای پایدار نیز در نهایت دولت‌ها را بر آن داشته تا بانک مرکزی را مکلف به چاپ پول کنند. بر همین اساس می‌توان گفت که موتور خلق پول در تمام سال‌های یادشده و برای تامین اهداف مالی دولت روشن نگه داشته شده و دولت‌ها هیچ‌گاه سیاست کنترل رشد نقدینگی را به عنوان یکی از دست‌اندازهای رشد تورم مدنظر قرار نداده‌اند.

از سوی دیگر بررسی‌ها نشان می‌دهد که دولتمردان از سال گذشته و همزمان با حذف ناگهانی ارز ترجیحی، سیاست‌های انبساطی را با هدف تامین سرمایه در گردش واحدهای تولیدی در دستور کار قرار دادند. بر این اساس، موتور چاپ پول همچنان روشن نگه داشته شد تا اثرات تورمی حذف دلار ترجیحی در اقتصاد ایران ماندگار شود. با گذشت یک سال از حذف دلار ترجیحی روند افزایش قیمت‌ها در اقتصاد ایران همچنان ادامه دارد و هیچ‌یک از سیاست‌های دولتمردان در زمینه مهار تورم راه به جایی نبرده است.

اخبار مرتبط

نظرات کاربران

نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین معذور است.

هنوز نظری برای این خبر تایید نشده است.

ویترین

سام
چینی زرین

ویژه
تریبون

تازه ترین اخبار
بیشتر

تبلیغات متنی

بانک