ماهیگیری چین از فرصت روابط هسته ای با ایران
به گزارش ساعت ۲۴، ایران راکتورهای تحقیقاتی کوچک و تجهیزات غنی سازی لیزری هم از چین دریافت کرده بود. در سال ۱۹۹۲، چین همچنین قراردادی با ایران امضا کرد که بنا بر آن، پکن متعهد می شد یک راکتور آب سبک و یک راکتور تحقیقاتی که قادر به تولید پلوتونیوم هم بود به ایران بدهد.
هر چند بعدها چین تحت فشار آمریکا روابط هسته ای خود با ایران را کاهش داد، ایران تلاش می کرد روابط خود با این متحد قدیمی اش را برای دریافت تجهیزات UCF چینی، همچنان حفظ کند. گفته می شود در تمام طول دورانی که پرونده هسته ای ایران به بن بست خورده بود، چین در کنار ایران ایستاده بود و همین همکاری چینی ها بود که موجب شد ایران تحریم ها را تاب بیاورد. این موضوعی است که حتی خود آقای روحانی هم به آن اذعان کرده است.
پس از توافق هسته ای، با برداشته شدن تدریجی تحریم ها علیه ایران، چین ایران را اقتصاد اصلی خاورمیانه در نظر می گیرد. طی دیدار شی جین پینگ، رییس جمهور چین از ایران در ژانویه سال جاری، آقای روحانی اعلام کرد ایران قصد دارد مبادلات تجاری با چین را به ۶۰۰ میلیارد دلار در سال برساند. با این همه، همکاری در زمینه انرژی صلح آمیز هسته ای، همچنان یکی از حساس ترین مبادلات تجاری میان ایران و چین باقی خواهد ماند. در همان ماه ژانویه، علی اکبر صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی ایران، اعلام کرد ایران قصد دارد تأسیسات هسته ای اراک را با کمک چین بازسازی کند. ایران قرار است با کمک چین، تولید پلوتونیوم در راکتورهایش را کاهش دهد تا از هرگونه امکان توسعه تسلیحات هسته ای جلوگیری شود.
به گزارش ساعت ۲۴، بر اساس برجام، کشورها گروه ۱+۵ تعهد کرده اند به ایران برای توسعه توانایی های هسته ای صلح آمیزش کمک کنند. اکنون اما کشورهایی مانند روسیه یا چین برای گرفتن سهم از بازار تازه انرژی هسته ای در ایران صف کشیده اند. این همکاری ها، در کنار همکاری های هسته ای دیگر ایران با کشورهایی مانند ژاپن، کره جنوبی و اسپانیا، ایران را قادر خواهد ساخت تحت شرایط فعلی که صنعت هسته ای این کشور با مانع روبه رو شده است، آن را دوباره به حرکت در بیاورند.
با برداشته شدن تحریم ها، درهای اقتصاد ایران به روی جهان باز خواهند شد و چین کشوری است که به احتمال زیاد بیشترین استفاده را از این شرایط جدید خواهد برد. ژاپن، رقیب آسیایی چین هم قصد دارد از این بازار تازه نیاز هسته ای ایران ماهی بگیرد و چین هم می خواهد مطمئن شود ژاپن سهمی از منافعش نداشته باشد.
چین با عرضه برخی فرصت های سیاسی و اقتصادی جدید پیش پای ایران، قصد دارد این کشور را برای روابط اقتصادی و هسته ای اختصاصی با خود ترغیب کند. ایران هم که یکی از امضا کنندگان NPT است و بنابراین می تواند از انرژی صلح آمیز هسته ای استفاده کند، قصد دارد روابطش با چین را افزایش دهد. از طرفی تردید ایران در قبال غربی ها هم مزید بر علت خواهد بود تا ایران شریک تجاری اش در قضیه هسته ای را از میان غربی ها انتخاب نکند.
چینی ها چه می خواهند؟
به گزارش ساعت ۲۴، با افزایش همکاری های میان ایران و کشورهایی مانند چین، توانایی غرب در اعمال دوباره تحریم ها بر علیه ایران مشکل تر خواهد شد، هر چند این امکان در برنامه های غرب گنجانده شده است. چین نیز ایران را همچنان به عنوان یک منبع تأمین کننده مطمئن نفت می نگرد. موقعیت هایی از این دست، به چین این امکان را می دهد که با همکاری های بیشتر با ایران، کشورهای منطقه خلیج فارس را هم کنترل کند. چین ایران را به عنوان فرصتی برای سرمایه گذاری های آتی می بیند و ایران نیز اهمیت بسیاری برای سرمایه گذاری های چینی ها قائل است، چرا که به کمک آنها قادر خواهد بود اقتصاد خود را بعد از پایان یافتن تحریم های هسته ای، مجدداً احیا کند.
منبع: گلوبالیست