کد خبر 605124
۱۴۰۱/۱۲/۰۱ ۱۰:۴۶

ادعای روزنامه اصولگرا علیه بخش خصوصی

ساعت 24 - روزنامه فرهیختگان از سوی دانشگاه آزاد اسلامی منتشر می شود و با توجه به اینکه هزینه آن از جیب دانشجویان برداشته می شود انتظار این است که در مجادله های سیاسی و اقتصادی نقش بی طرف داشته باشد و از یک جناح سیاسی علیه جناح دیگر حمایت نکند ویا شرکتهای  خصولتی و دولت در مقابل بخش خصوصی  نباشد . اما این روزنامه در یک نوشته ضد بخش خصوصی از شرکتهای خصولتی پتروشیمی علیه شرکتهای فعال در بخخش خصوصی حمایت کرده وادعامی کند رانت بالایی  به جیب خصوصی ها می ررود. این روزنامه نوشته است :
ادعای روزنامه اصولگرا علیه بخش خصوصی
dir="RTL" style="text-align:right">ایجاد شکاف عمیق بین نرخ ارز سامانه نیما و بازار آزاد، شرکت‌های بسیاری درصدد صادرات و کسب درآمد هنگفت برآمده‌اند؛ اما در این میان به علت نبود نظارت کافی و قوانین درست‌وحسابی، سودجویان و شرکت‌های تولیدنمایی که ذات دلالی دارند با کمترین هزینه سود شگفت‌انگیز و غیرقانونی به جیب می‌زنند. طبق قانون شرکت‌های پتروشیمی موظفند ارز صادراتی خود را در سامانه نیما عرضه کنند. این عرضه ارز به قیمت 28500 تومان در سامانه نیما که شکاف 60 درصدی با نرخ بازار آزاد دارد، زمینه‌های تقلب و تخلفات گوناگونی را رقم زده است. یکی از این تخلفات، خرید مواد اولیه و حتی خوراک مورد استفاده صنایع داخلی از سوی برخی شرکت‌های صادرکننده است. فارغ از آسیب‌شناسی ایجاد سامانه نیما و چند نرخی شدن ارز، مشکل قابل تامل این است شرکت‌های صادرکننده‌ای که اجباری برای عرضه ارز صادراتی در سامانه نیما ندارند در چند ماه اخیر با صادرات مواد اولیه مورد نیاز صنایع داخلی، سود زیادی نصیب‌شان شده و چالش بزرگ اقتصادی از همین جا آغاز می‌شود.

براساس شنیده‌های «فرهیختگان»، شرکت‌های نفتی خصوصی اجباری برای عرضه دلار صادراتی ندارند و به همین علت سود آنها به نسبت حجم صادراتی بسیار بیشتر از پتروشیمی‌ها خواهد بود. شرکت‌های پتروشیمی برای خرید مواد اولیه و حتی خوراک خود مجبور هستند از بورس انرژی خرید کنند اما در یکی دو ماه اخیر با توجه به شکاف عمیق نرخ ارز آزاد و نیمایی شرکت‌های خصوصی که اجباری برای عرضه صادراتی خود در سامانه نیما ندارند به‌راحتی رقبای تحدیدشده خود را کنار می‌زنند و با گران‌خری و افزایش قیمت‌ها در بورس انرژی، مشکلات فراوانی برای پتروشیمی‌ها به‌وجود آورده‌اند. بررسی‌ها نشان می‌دهد سبدهای متنوع نفتای سبک، نفتای سنگین، رافینیت و... در 60 روز اخیر در بورس انرژی با افزایش تقاضای فزاینده و بی‌سابقه مواجه شده و همین افزایش تقاضا راه را برای خرید خوراک و مواد اولیه برای پتروشیمی‌ها بسته است.

در اینجا این سوال به‌وجود می‌آید که چرا شرکت‌های پتروشیمی مواد اولیه و خوراک را گران‌تر نمی‌خرند تا از رقبا جا نمانند؟ پاسخ به این سوال خیلی ساده است؛ قیمت محصولات شرکت‌های پتروشیمی در داخل توسط شرکت ملی پتروشیمی وزارت نفت تعیین می‌شود و هیچ اختیاری برای قیمت‌گذاری ندارند. دولت نیز با توجه به تورم افسارگسیخته اجازه افزایش قیمت به آنها نمی‌دهد. از طرفی ارز صادراتی را هم باید به قیمت 28500 تومان عرضه کنند. به عبارت دیگر، شرکت‌های پتروشیمی که روزگاری به علت خوراک مفت و مجانی به‌عنوان رانتخواران بزرگ شناخته شده بودند حالا در گیرودار قیمت‌گذاری و ارز صادراتی قرار گرفته‌اند و حتی برای تهیه خوراک و مواد اولیه هم با شرکت‌های خصوصی درگیر هستند. یعنی، پتروشیمی‌ها اگر خوراک و مواد اولیه را بیش از مقدار معینی خریداری کنند با توجه به محدودیت‌های وزارت نفت برای قیمت‌گذاری محصولات، دیگر تولید برایشان به‌صرفه نخواهد بود اما اگر شرکت‌های صادراتی بخش خصوصی اقدام به خرید مواد اولیه به قیمت‌های بسیار بالاتر کنند، بدون محدودیتی می‌توانند اقدام به صادرات کنند.

برای بررسی بیشتر نهادهای نظارتی و رگولاتوری حتی می‌توانند نام خریداران بورس انرژی در دو ماه اخیر را مرور و مشاهده کنند که چگونه خوراک و مواد اولیه پتروشیمی‌ها به ناگاه قیمت فزاینده‌ای پیدا کرد که شرکت‌های خصوصی حتی تقاضای خرید با قیمت بالاتر را ارائه می‌کنند. شرکت‌های پتروشیمی حق گران کردن محصولات خود را ندارند اما هیچ تضمینی برای گران نشدن خوراک و مواد اولیه آنها نیست و ادامه این روند مشکلات فراوانی را در صنعت پتروشیمی به‌وجود خواهد آورد.

نظرات کاربران

نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین، افترا، لینک، تبلیغات و نوشته‌شده با حروف لاتین معذور است.

هنوز نظری برای این خبر تایید نشده است.

ویترین

سام
چینی زرین

ویژه
تریبون

تازه ترین اخبار
بیشتر

تبلیغات متنی

بانک